Sektörel

Maden güvenliği nasıl sağlanıyor?

Dünyanın en güvenli madenlerinden bir tanesi olarak kabul edilen Rize' deki Çayeli Bakır İşletmeleri’ nin Genel Müdürü Iain Anderson, işletmelerinde işçilerin güvenliğini nasıl sağladıklarını anlattı...


Dünyanın en güvenli madenlerinden bir tanesi olarak kabul edilen Çayeli Bakır İşletmeleri’nin Genel Müdürü Iain Anderson, işletmelerinde güvenliği nasıl sağladıklarını anlattı.


Kanadalı İnmet Firması tarafından işletilen Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bulunan Çayeli Bakır İşletmeleri, güvenlik standartları ve kaza oranları bakımından dünyanın en güvenli madenlerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. Türkiye’nin en büyük metal madeni olma özelliği de taşıyan Çayeli Bakır İşletmelerinin Genel Müdürü Iain Anderson işletmelerindeki güvenliği nasıl sağladıklarını anlattı.


OKSİJEN TÜPLERİ HAYAT KURTARIYOR


Anderson, bellerinde oksijen tüpü olmadan hiçbir personelin yer altına inmesine izin vermediklerini belirterek, “Çayeli Bakır İşletmelerinde madenci güvenliğinde kullandığımız cihazlardan bir tanesi bellerine takılan oksijen tüpleridir. Personelimizin bundan bir tane bulundurmadan yer altına inmelerine kesinlikle izin verilmez. Bunlar gayet kolay ve hızlı bir şekilde açılır. Açar açmaz aktif hale gelir ve oksijeni tüpten poşetine iletir. Kişinin nefes alma hızına bağlı olarak 20-30 dakika arasında nefes alma imkanı sağlar. Bu cihaz madenciye kaza durumunda dışarıya çıkması için veya madenin içerisinde bulunan en yakın sığınma noktasına kadar ulaşması için zaman kazandırır” dedi.


100 MADENCİYE 10 SIĞINMA İSTASYONU


Anderson bir vardiyada yaklaşık 100 madencinin yer altında çalıştığını, yer altında ise 10 adet sığınma istasyonu bulunduğunu ifade edip, “Bizim yer altında bulunan sığınma odalarımız yer yüzünden temiz hava ulaşabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle kaza halinde madenciler sığınma odalarında uzun süre kalabilirler. Kaza durumunda madencilerimiz sığınma odalarına ulaşmayı başarırsa kesinlikle hayatlarını garanti altına almış olurlar. Ulaştıkları o istasyonda günler boyunca yaşayabilirler. Büyük bir patlama veya yangın durumunda yer yüzünden temiz hava ulaştıramamamız halinde sığınma odalarında 36 saat boyunca rahatlıkla yaşayabilirler. Sığınma odalarında bunun için yeterli temiz hava tüpleri, su ve gıda maddesi bulunmaktadır. Bizim madenimizde 10 adet sığınma istasyonu bulunmaktadır. Bu sığınma istasyonları çalışanlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği noktalara yerleştirilmiştir. Yer altında çalışan herkesi rahatlıkta alabilecek sayıda ve kapasitede dizayn edilmişlerdir.”dedi.


GÜVENLİK YOKSA ÜRETİM DE YOK


Anderson tam güvenliğin sağlandığından emin olmadan üretime geçmediklerinin altını çizerek, “Bu bizim aldığımız tedbirlerden sadece birisi. Bunun yanı sıra; uzun zaman ve emek harcayarak çalışanlarımıza kesintisiz güvenlik eğitimleri veriyoruz. İş güvenliği kültürünü çalışmamızın tüm alanlarına entegre ediyoruz. Tam güvenliğinden emin olmadığımız yerlerde ve durumlarda üretim yapmıyoruz. Ya emniyetli üretim yapıyoruz. Yada üretim yapmıyoruz.” Dedi.


MÜKEMMEL DEĞİLİZ


Anderson, güvenlik disiplininin dışına çıkılması durumunda benzer kazaların kendi işletmelerinde de yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Kesinlikle mükemmel olduğumuzu söylemiyoruz. Bizimde ilerde iş güvenliği sistemimizde eksikler olursa bu trajediler bizimde başımıza gelebilir. Tüm çabamız böyle bir kaya yaşanmamasıdır. Bunun için büyük çaba harcıyoruz. Soma’da yaşanan kazada hayatlarını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir daha böyle trajedilerin yaşanmamasını diliyoruz” şeklinde konuştu.



Egem Haber