Ekonomi

Madeni para sorununa yeni çözüm! Ödemelerde yeni dönem başlıyor!

​​​​​​​Darphane’nin madeni para üretimi bu yıl başından bugüne kadar azalmaya devam ederken piyasada madeni para sıkıntısını da gündeme getirdi. Yalnızca bozuk para değil 5 TL, 10 TL ve 20 TL’lik banknot bulmanın da zorlaştığını söyleyen esnaflar, müşterilerinden kredi kartı ile ödeme talep etmeye b2023’ün Ocak-Nisan dönemlerinde 203

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 Nisan ayından itibaren tedavüle verilen madeni para miktarları netleşti. 2023’ün Ocak-Nisan dönemlerinde 203.2 milyon tane madeni para dolaşıma girerken, bu dönemde 5 kuruş hiç üretilmedi. 2023 yılı başından bugüne kadar madeni para basımında gözle görülür bir düşüş gözlemlendiği verilere de yansıdı. Martta 35.8 milyon tane 1 TL tedavüle sokulmasına rağmen nisanda bu rakam 24 milyona düştü. Söz konusu ayda diğer bozuk para üretimi de düşerken, 6.8 milyon 50 kuruş ve 6.1 milyon tane 10 kuruş tedavüle girdi. 25 kuruş ise hiç üretilmedi.

ESNAF MADENİ PARA ARAYIŞINDA

Dolaşımdaki bozuk paranın azalması alışverişte yeni bir probleme neden oldu. Habertürk TV’nin haberine göre, esnafın derdi ortak. Esnaf, müşterisine para üstü vermek amacıyla kasasında bozuk para bulamıyor.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan esnaflar, “Bozuk para sorunu yaşıyoruz. Bulamıyoruz. Bazen çok zora düştüğümüz zamanlar olduğunda dükkânı bırakıp komşulardan para bozdurmaya çalışıyoruz. Özellikle madeni para verme hususunda sorunlar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

5, 10, 20 TL BULMAK DA ZORLAŞTI!

Alışverişteki madeni para sorununun da yalnızca madeni parada değil kâğıt parada da yaşandığı aktarıldı. Bozuk paraların yanında ayrıca kâğıt 5 TL ve 10 TL bulmakta da zorluk yaşanıyor. Müşteriden 100 TL ya da 200 TL gibi kâğıt parayla ödeme alan esnafların para üstü olarak 5, 10 ve 20 TL’lik banknot bulamadıkları iddia edildi.

İşte detaylar...

BOZUK PARA SORUNUNA KREDİ KARTI ÇÖZÜMÜ

Yalnızca esnafın değil alışverişte nakit parayla ödeme yapan insanların da alışverişte bozuk para bulmakta sıkıntı yaşadığı öğrenildi. Esnafın da bozuk para bulmakta zorlandığında müşteriden varsa kredi kartı talep ettiği öğrenildi.

“Kredi kartı ile ödeme almamız bizim işimizi daha kolay hale getiriyor” şeklinde konuşan esnaf, “Zira bozuk para aramak zorunda kalmıyoruz” dedi.

MADENİ PARADA AĞIRLIK DEĞİŞTİ

Diğer taraftan, Darphane önceki aylar 14 senenin ardından ilk defa madeni paralarda değişiklik kararı almıştı. Maliyeti artan 1 TL'lik bozuk paranın gramajı 8,1 gramdan, 6,6 grama, 50 kuruş ise 6.8 gramdan 5.5 grama indirildi. Bozuk paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı ve böylece, üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı.

Seçim sonrası bu ödemelere peş peşe gelecek zam oranları belli oluyor!

EYT’lilere müjde verildi! İki ödeme birden yapılacak!

Ekmeğe zam iddiası! Seçim sonrası ekmeğe zam mı geliyor?