Genel

Madenlere 9 ayda 4 milyon 110 bin lira ceza kesildi!

Türkiye ’de toplam 13 bin 418 aktif maden ocağı bulunurken bu yılın ilk dokuz ayında 3287 maden ocağı denetlendi. Madenlere 9 ayda 4 milyon 110 bin lira ceza kesildi...

Türkiye'deki 13 bin 418 madenden 3287'si denetlendi, usulsüz çalışmalar ve çevreye zarar nedeniyle 4 milyon 110 bin lira ceza kesildi.


Enerji ihtiyacının yüzde 50’sini maden ocaklarından sağlayan Türkiye ’de toplam 13 bin 418 aktif maden ocağı bulunurken bu yılın ilk dokuz ayında 3287 maden ocağı denetlendi. Uzmanlara göre, bir denetim memuruna 70 maden ocağının düştüğü Türkiye’de kontroller de yetersiz, kesilen cezalar da. 


Milli Emlak’ın ağaçlandırılmak şartıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devrettiği, Ankara ’nın Kalecik ilçesine bağlı Çandır Köyü Bağlar Sivrisi Tepesi’nde kurulan taşocağı köyün su kaynaklarına zarar verince Meclis gündemine taşındı. CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, kaçak çalışan taş ocağını örnek göstererek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na Türkiye genelinde kaç maden ocağının denetlendiğini, kaçının usulsüz çalıştığını sordu. 


Bakanlık, yanıtında, 2012 yılında 1933 maden ocağının denetlendiğini ve çevreye zarar veren maden ocaklarına toplam 5 milyon 561 bin 747 lira para cezası kesildiğini belirtti. 2013 yılının ilk dokuz ayında ise 3287 maden ocağının denetlendiğini bildiren bakanlık, usulsüz çalışarak çevreye zarar veren maden ocaklarına toplam 4 milyon 110 bin 658 lira para cezası kesildiğini belirtti. 


‘Yarısı usulsüz çalışıyor’ 


Türkiye genelinde toplam 13 bin 418 maden ocağı olduğunu söyleyen Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, bakanlığın denetimini Radikal gazetesine değerlendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın toplam 200 personelle maden ocaklarını denetlemeye çalıştığını belirten Torun, “Maden ocaklarının yüzde 50’si usulsüz çalışarak çevreyi katlediyor” dedi. 


Madenlere para cezalarının caydırıcı olması gerektiğini belirten Mehmet Torun şöyle konuştu: 

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2013 verilerine göre toplam 13 bin 418 maden ruhsatı var. Bakanlığın ise denetim için toplam 200 personeli bulunuyor. Yani bir denetim memuruna ortalama 70 maden ocağı düşüyor. Bir memurun 70 ocağı denetlemesi imkânsız. Yeteri kadar denetim yapılmadığı için madencilik faaliyetleri çevreyi ciddi bir şekilde tahrip ediyor. Caydırıcı cezalar verilmeli. Ayrıca Türkiye’nin bir maden politikası da yok. Türkiye’de madencilik faaliyetleri serbest piyasa koşullarıyla yönetiliyor. ÇED raporu almak şartıyla herkes istediği yerde maden ocağı açabiliyor. Oysa gelişmiş ülkelerde ilk önce ülkenin 30 yıllık maden ihtiyacı tespit edilir. Daha sonra madencilik faaliyeti yapılacak bölgeler yerleşime kapatılır.”


İdris Emen/Radikal Gazetesi