MAG Vakfı kentsel dönüşüm için belediyelere çağrıda bulundu!
Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Vakfı Genel Müdürü Elvan Cantekin, Türkiye’de deprem riskinin yüksek olduğu tüm bölgelerde tüm belediyeleri MAG’la çalışmaya davet ederek, “Her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.
Deprem Haftası’nda açıklamalarda bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Vakfı Genel Müdürü Elvan Cantekin, Türkiye topraklarının yüzde 80’inin 1. ve 2. derecede deprem riski altında olduğunu vurgulayarak, “2007 yılında kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri olarak deprem konusunda belediyelerin bizimle daha fazla iş birliği içinde olmasını bekliyoruz. Biz her türlü yardım ve desteğe hazırız. Deprem ülkemizin ne yazık ki acı gerçeği. Bu konuda ne kadar iş birliği içinde olursak o kadar başarılı oluruz. Biz de belediyelerimize her zaman her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.
Kentsel dönüşümün depremi önlemek açısından çok önemli bir adım olduğunu da belirten Cantekin, şunları söyledi:
“Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen ve 2012 yılında yürürlüğe giren ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ ülkemiz açısından çok önemli. Kentsel dönüşümün iki boyutuna dikkat çekmek isterim. Birinci boyutu yaşanılan alanların iyileştirilmesi. Burada, iyileştirmenin ranta dönüşmemesi gerekli. İyileştirme daha iyi ve kaliteli bir yaşam olanağı sunmak olarak görülmelidir.”
Cantekin, kentsel dönüşümün ikinci boyutunun deprem konusunda riskli bölgelerin yeniden kurulması ve dönüştürülmesi olduğuna dikkat çekerek, bu dönüşümün mutlaka bir plan dahilinde yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. MAG Vakfı Genel Müdür Elvan Cantekin, deprem risklerinin azaltılması konusunda başta belediyeler olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri ile işbirliğine hazır olduklarını bir kez daha vurguladı.
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı hakkında
Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), büyük çaplı afetler sonrasında kendi mahallelerinde ilk müdahaleyi yapmak, dışarıdan gelen ekiplere destek olmak, afet öncesinde ise mahalle düzeyinde halkın afetler konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak ve yerelde afetlere hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere örgütlenmiştir.
Mahalle Afet Gönüllüleri ilk yardım, afet bilinci, afet psikolojisi, yangına müdahale ve arama kurtarma konularından oluşan 36 saatlik bir eğitim alırlar ve bir afet anında gerekecek temel ekipmanla donatılmış olarak mahalle düzeyinde yapılanırlar. Mahalle Afet Gönüllüleri ilk müdahalenin ardından Sivil Savunma, İtfaiye gibi profesyonel ekiplere yardım ve destek hizmeti vermek üzere bilgilendirilirler.
Bugüne kadar 63 tanesi İstanbul’da, 22’si Kocaeli’nde, 9’i Yalova’da, 5’si İzmir’de ve 6’si Bursa’da olmak üzere toplam 105 mahallede Mahalle Afet Gönüllüleri yapılanmasını gerçekleştirmiştir.