AVM

Mağaza kiralama koşulları için yeni düzenleme önerisi!

BMD Başkanı Sinan Öncel, pandemi döneminde mağaza kiralama koşullarında yaşanılan sıkıntıların devam ettiğini belirterek kiralama koşullarında yeni düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM ve mağaza sektörünün kiralama koşularına yönelik değerlendirmede bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  Öncel, ortalama cirolar yüzde 50-60 düzeyindeyken mevcut kiralama koşulları ve genel gider yönetmeliği ile markaların devam edebilme gücünün her geçen gün azaldığını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Markalar için mağaza kiralama koşulları ve AVM'lerdeki ortak alan giderleri salgın sürecinde bir numaralı öncelik haline geldi. Mağazaların şubattaki ortalama ciroları tıpkı ocaktaki gibi yüzde 50-60 düzeyinde kaldı. Ortalama cirolar bu düzeydeyken, mevcut kiralama koşulları ile markalarımızın devam edebilme gücü her geçen gün azalıyor. Salgın döneminde AVM ve caddelerde kira düzenlemesi ile ilgili sorun ise giderek büyüyor. Ortak alan giderleri ile ilgili de markalarımızın mağduriyeti devam ediyor. Bu konunun mevzuatla düzenlenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili genel gider yönetmeliğinin çıkarılmasını bekliyoruz."

BMD Başkanı Sinan Öncel, markalar için mağaza kiralama koşullarının ve AVM’lerdeki ortak alan giderlerin salgın sürecinde bir numaralı öncelik haline geldiğini bildirdi. Markaların ‘verimli mağazacılık’a odaklandığını belirten Öncel, şöyle devam etti: 

 

“Şubat anketimizde 166 üyemize ait 420 markamızın 2020’de AVM ve caddelerdeki mağaza sayılarındaki değişimi araştırdık. Ankete göre üyelerimizin yüzde 57’sinin AVM’lerdeki mağaza sayısı azaldı. Caddelerde mağaza saysı azalan üyelerimizin oranı ise yüzde 30. Üyelerimizin yüzde 22’sinin AVM, yüzde 54’ünün cadde mağazalarının sayısında değişim olmadı. Salgın döneminin bütün olumsuz koşullarına rağmen yüzde 21’i AVM’lerde, yüzde 16’sı ise caddelerdeki mağaza sayılarını arttırdı. Ankete göre markalarımızın Şubat ayındaki ortalama ciroları tıpkı Ocak’taki gibi yüzde 50 – 60 düzeyinde kaldı. Ortalama cirolar bu düzeydeyken, mevcut kiralama koşulları ile markalarımızın devam edebilme gücü her geçen gün azalıyor. Pandemi döneminde AVM ve caddelerde kira düzenlemesi ile ilgili sorun ise giderek büyüyor. Bu konunun mevzuatla düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, ortak alan giderleri ile ilgili de markalarımızın mağduriyeti devam ediyor. Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) Mart ayı sonunda bitecek olması da perakende sektörünü endişelendiriyor. Sektör ve özellikle markalarımız adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan KÇÖ’nün Haziran ayı sonuna kadar uzatılması konusunu bir kez daha değerlendirmesini rica ediyoruz. Aksi takdirde önümüzdeki aydan itibaren mevcut istihdamı koruma konusunda çok büyük zorluklarla karşılaşabiliriz.”

AVM'lerde kiracısı ile dost yatırımcılar için fırsat dönemi!