Perakende

Mağazanı tam şurada açmalısın!

Günümüz dünyasında perakendecilik yapmak zor iş. En kritik konu doğru lokasyonda faaliyet göstermek. Bu konuda nokta atışı çözümler sunan bir firma var. Sunduğu hizmetin adı, lokasyon analitiği...

PERAKENDE sektöründe guru ve uzmanların başarı konusunda geleneksel bir kuralı ya da klasikleşmiş bir deyişi vardır:

Lokasyon, lokasyon, lokasyon... Kavramın bu kadar vurgulanmasının nedeni, bir perakende işletmesinin başarısı için lokasyonun çok kritik bir faktör oluşudur. Peki, günümüzün dijitalleşen ortamında lokasyonun önemi nasıl değişiyor ya da lokasyonlar nasıl dijitalleşiyor? Para'dan Volkan Akı'nın haberine göre; Dijitalleşme ile birlikte lokasyonu tekrar tanımlayan şirketlerden bir tanesi yeni nesil teknoloji şirketlerinden Maptriks. Firmanın yönetici ortaklarından Gökhan Akan ile sohbet ettim. Akan, Yemeksepeti’nin kurucularından. Yaptıkları işi şöyle anlatıyor: “İş ve lokasyon analitiği konularında danışmanlık veren Maptriks, iş dünyasının verimliliğini artırma hedefiyle 2009’da kuruldu. 2015’te HERE Technologies partnerliğini aldıktan sonra 2016’da Finansal Inovasyon ödülleri’nde En Yenilikçi Finansal Teknoloji ödülü’nü kazandık. 2019’da ise Google Cloud ve Google Maps Partneri olduk. İngiltere ve Hollanda ofislerimiz açıldı. Finanstan perakendeye, otomotivden tekstile 12 farklı sektörde müşterilerine danışmanlık veriyor, elde ettiğimiz verileri analiz ederek şirketlerin doğru kararlar almalarını sağlıyoruz.”

LOKASYON ANALİTİĞİ NEDİR?

Akan, Maptriks’in işlevini “lokasyon analitiği” olarak tanımlıyor. Bunu nasıl yaptıklarını dinleyelim: “İşletme verilerinin lokasyon bilgisinin ileri düzey madencilik teknikleri ile işlenmesi ve verideki konuma dayalı gizli iç görülerin ortaya çıkarılmasına lokasyon analitiği deniyor. ‘Hedef kitlem nerede?’, ‘Daha kârlı yeni mağazaları nerede açmalıyız?’, ‘Hangi pazara girmeliyim?’ gibi soruların cevaplarını 30’dan fazla kaynak, 300’den fazla demografik veri ve 3.500’den fazla markanın mağaza bilgileriyle veriyor, bu verileri yorumlayarak coğrafi iş zekası çözümleri sunuyoruz.”

PAZAR ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

Gökhan Akan, yaptıkları çalışmaları ve dünyada pazarın bugünkü durumunu şöyle özetliyor: “Türkiye, İngiltere ve Hollanda’da 100’den fazla yerel ve global ölçekli kurumsal müşteri ve 400’den fazla marka ile çalışıyoruz. Dünyada da yükselen bir trend olan lokasyon sektörünün piyasa değerinin 2020’de 38.7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Forbes’a göre tüm işletme verilerinin yüzde 80’i lokasyon bileşeni içeriyor. Günümüzde şirketler büyük miktarda veriyi analiz ederek atacakları adımları planlıyor. Veriden en anlamlı sonucu çıkarabilmek bugünün en büyük kaygılarından biri. Lokasyon, veri kümeleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkaran bir köprü görevi görüyor. Sadece veriyi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu veriden anlamlı sonuç da çıkarıyoruz. Yazılım ve data ayağımızın yanı sıra, yorumlama yaptığımız danışmanlık hizmetimiz veriyi değere dönüştüren bir hizmet.”