Mahir Polat'tan 'Galata Kulesi'nin tapu davası' açıklaması!
165 yıldır İBB mülkü olan Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildikten sonra tahliye kararı alındı fakat esas tapu davasında henüz bir gelişme yaşanmadı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...
İstanbul'un simge yapılarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki bin 500 yıllık tarihi Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.
165 yıldır İBB mülkü olan Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildikten sonra tahliye kararı alındı fakat esas tapu davasında henüz bir gelişme yaşanmadı.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, tahliyenin salgın krizi içinde gerçekleştirilmesinin, tapu davasının hukuki açıdan zayıf olduğundan kaynaklandığını ileri sürdü. “Davada, Bizans döneminde yapılan Galata Kulesi’nin Osmanlı döneminde bir vakıf tarafından yapılmadığını ispatlamaya çalışıyoruz." diyen Polat, "Tarih, vicdan, akıl Galata Kulesi’nin vakıf yolu ile meydana gelmediğini zaten söylüyor” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs 2019 tarihinde yani İBB'nin kayyum ile yönetildiği dönemde Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB'nin himayesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı ismine tescil edilmişti.
İBB'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı tapu tescilinin iptali talebiyle açtığı davada tarihi kulenin 3’üncü kişilere devrinin engellenmesi amacıyla ihtiyati tedbir konulmuştu. Ana tapu davası devam ederken tedbir kararına rağmen tahliye işlemi yapıldı.
Mahir Polat, yaşanan süreci Sözcü'ye anlattı. Polat bir bölge müdürlüğü ile bir ilçe tapu müdürlüğü arasındaki basit bir yazışma sonucu tarihi Galata Kulesi'nin mülkiyetinin değiştirildiğine dikkat çekerek, istisna bir madde olan Vakıflar Kanunu'nun 30'uncu maddesinin de gerekçe olarak sunulduğunu ifade etti.
“VAKIF YOLU İLE YAPILMADI”
Bu maddenin işletilmesi için söz konusu yapının vakıf yolu ile meydana gelmesi gerektiğini vurgulayan Polat, Galata Kulesi'nin vakıf yolu ile meydana gelmediğine dikkat çekti.
Polat, “Bu; Osmanlı döneminde şeri hukuk, vakıf hukuku yöntemi ile kurulmuş ve bir vakıf tarafından oluşturulmuş yapı demek. Mesela Süleymaniye Cami, vakıf yolu ile meydana getirilmiştir. Bu maddenin ruhu da 3’üncü kişilere devrolmuş ya da mülkiyetten çıkmış vakıf kültür varlıklarını toparlayıp tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde koruma amacı taşır” diye konuştu.
“HEYECANLA BEKLİYORUZ”
Polat, “Biz şimdi Bizans döneminde yapılan Galata Kulesi'nin Osmanlı döneminde bir vakıf tarafından yapılmadığını ispatlamaya çalışıyoruz.” dile getiren Polat, “Galata Kulesi'nin 6. yüzyılda yapılmış bir yapı değil de Osmanlı döneminde vakıf yolu ile yapılmış bir yapı olduğu ispatlanacaksa bu dünya tarihini de değiştirecek. Heyecanla bekliyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
“DAVA BOŞA ÇIKMIŞ DURUMDA”
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tarihi kulenin vakıf yolu ile meydana geldiğine ilişkin bir belge de sunamadığını dile getiren Polat, “Galata Kulesi vakıf yolu ile meydana gelmediği için 30. madde kapsamında tapu tescil işlemine konu edilmesi davayı baştan boşa çıkarıyor. Bu keyfi bir işlemdir. Tarih açısından da kültürel miras yönetimi açısından da vakıf hukuku açısından da karşılığı yok. Tahliye işleminin salgın krizi içinde gerçekleştirilmesi, esas tapu davanın hukuki açıdan zayıf olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
“0 PARA ÇÖPE GİDECEK”
Polat, İBB'nin tarihi kule için önceki dönemde başlayan bir müze projesi olduğunu da ifade ederek, “Proje 2016 yılında başlamış, bizim dönemimizde Anıtlar Kurulu'ndan onay aldı. Restorasyon projesine 894 bin 845 TL, müze fikir projesine 75 bin 600 TL ödenmiş. Şu hali ile bu para çöpe gidecek. Şu an tahliye sonrası bakanlığın burayı hemen yarın müzeye dönüştürmesi, bakanlığın korumakla yükümlü olduğu mevzuat hükümleri gereği mümkün değildir. Kuleyi müzeye dönüştürmeye dair başlamış bir plan ve projeleri yok. İBB'yi kuleden çıkarmaya odaklı bir süreç yaşandı” değerlendirmelerinde bulundu.
Ekrem İmamoğlu'ndan Mehmet Nuri Ersoy'a Galata Kulesi mektubu!
Galata Kulesi'nin el değiştirme hikayesi!
Galata Kulesi'nin tahliye işlemi durduruldu!
Mehmet Nuri Ersoy: Galata Kulesi işletme projesi değil!