Mahir Ünal: Şehirlerimiz kanserli hücre gibi büyüyor!
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Türkiye bir türlü çatışma ortamından çıkamıyor. Siyasette ali çıkarlar söz konusu olduğu anda da mutabakat sağlanamıyor. Türkiye’nin köklü bir reforma ihtiyacı var." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin şehirlerin gelişim yeteneğinin düzenlenememesi olduğunu belirten Ünal, “Türkiye bir türlü çatışma ortamından çıkamıyor. Siyasette ali çıkarlar söz konusu olduğu anda da mutabakat sağlanamıyor. Türkiye’nin köklü bir reforma ihtiyacı var. Bunun içinde ana kronik sorun anayasadır. Yani siz bütün yasalarınızın dayanağı olan Anayasa’yı değiştiremezseniz, her şey eski haline döner. 13 yılda birçok değişiklik yaptık, şu anda biz iktidardan gidelim iki ay içerisinde her şey eski haline döner. Çünkü nitelikli bir değişiklik olmadı. Anayasa’nın değişmesi, anayasaya bağlı olarak da sistemin değişmesi gerekiyor” dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yönetim kurulu, meclis ve komite üyeleriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. Ziyarette Ankara Ticaret Odası hakkında bilgi alan Ünal, Bakanlık olarak iş aleminin yatırım ve üretimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için işlerini kolaylaştırıcı bir yaklaşım sergileyeceklerini söyledi. Ünal, “Siyasetin görevi kolaylaştırmaktır, üzerimize düşeni yapmaya çalışırız” dedi.
ATO Başkanı Bezci, oda hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, ATO’nun Ankara’ya kazandırdığı 3 bin 200 kişilik Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nin ardından uluslararası bir fuar merkezi yapmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışma yürüttüklerini söyledi. ATO bünyesinde Kongre ve Ziyaretçi Bürosu kurarak uluslararası ölçekte kongrelerin Başkent’te yapılmasına yönelik faaliyet yürüttüklerini kaydeden Bezci,
Ankara Alışveriş Festivali’nin ardından Ankara Marka Festivali adıyla ikinci bir festivali şehre kazandırdıklarını ifade etti.
ATO’nun 150 bine yakın üyesinin inşaattan turizme varan geniş bir alanda faaliyetler yürüttüğünü de kaydeden Bezci, Antalya’da turizm yatırımı yapan firmaların birçoğunun ATO üyesi olduğunu söyledi. Türkiye’de yapılan pek çok reforma rağmen yatırım yapmanın hala güç olduğuna dikkat çeken Bezci, “Özellikle turizm yatırımları yaparken bir çok bürokratik engelle karşılaşıyoruz. Bir yatırım izni alabilmek için dokuz ayrı kurul ve kurumdan izin alınması gerekiyor. Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek için bu izinlerin tek kalem olarak Turizm Bakanlığı’ndan yapılmasını öneriyoruz. “ dedi. Yatırımcıların izinler için çok fazla zaman da kaybettiğini belirten Bezci, “Bizler yatırım yapıp, istihdama katkı sağlayacak, turist getirip, ekonomiye gelir sağlayacağız. Yatırımların kolaylaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
“ŞEHİR KAFASINA GÖRE BÜYÜYOR”
Koruma kurulları konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı konulardan biri olduğunu kaydeden Bakan Ünal, koruma kurulu başkan ve müdürleriyle toplantı yaptığını ve vatandaşların bu kurullardan şikayetleri hakkında bilgi edindiğini anlattı. Bakan Ünal, sözlerini “Şehirlerimizin bir kimliği olmadığı için, şehirlerimiz kanserli bir hücre gibi büyüyor. Yani şehir kafasına göre büyüyor. Şehrin büyümesinin planlanması gerekiyor. Şehrin tarihi dokusunun, merkezinin korunması gerekiyor. Sanayi anlamında gelişecek bölgesinin tespit edilmesi, eğitim, kültür alanlarının tespit edilmesi ve buna göre bir kimliğine uygun bir planlama gerekiyor. Ve bu planlamanın ardından koruma kurullarına (sen şuraları koruyacaksın şu standartlarda koruyacaksın, şu kriterler çerçevesinde davranacaksın) demek gerekiyor” dedi.
“Önümüzdeki süreçte biz kültürü şehir üzerinden planlayacağız” diyen Bakan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, büyükşehir belediyeleri, ticaret odaları, bunlarla birlikte şehri planlayacağız. Kültürü çok soyut bir şekilde konuştuğunuz zaman plastik sanatlar, görsel sanatlar vs bunların şehir yaşamdaki karşılığı nedir? Bunların şehirde yaşayan insanlara dokunma biçimi nedir? İnsanlar sanatla kültürle nerede buluşacaklar? Büyükşehir belediyesinin rolü ne olacak, ticaret odalarının rolü ne olacak ya da üniversitelerin rolü ne olacak? Biz biraz koordinatör bakanlık gibi davranmayı düşünüyoruz. O yüzden ticaret odalarıyla da işbirliğimiz olacak. Bu sizin için de bir sosyal sorumluluktur.”
Ankara ve İstanbul’da bulunan Atatürk Kültür Merkezleri’nin iyi durumda olmadığını kaydeden Bakan Ünal, Ankara’da Kültür Bakanlığı’nın opera, bale, tiyatrosu olduğunu 4 bin 200 sanatçısı bulunduğunu ancak Kuğu Gölü Balesi gibi eserleri sergileyecek sahneye sahip olmadığını söyledi.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Ertürk’ün Ankara’nın Altındağ bölgesindeki tarihi ve kültürel unsurlara dikkat çekmesi üzerine, Ankara’nın da İstanbul’daki gibi “sur içi” bölgesinin olduğunu söyleyen Bakan Ünal, çok az kalıntının belli yerlerde kaldığını, sur içinde de çoğunlukla gecekonduların bulunduğunu belirterek “Büyükşehir Belediyesi buralarda ilgili kentsel dönüşüm düşünüyor. Biz Büyükşehir’le beraber çalışıp sur içini yani tarihi Ankara’yı ortaya çıkarabiliriz” dedi.
Milliyet Ankara