Yeni Şirketler

Mahkeme imar planını iptal etti, dev projelerde frene basıldı

İstanbul'daki imar durumunu şekillendirmesi beklenen Çevre Düzeni Planı'na mahkemenin dur demesi, milyar dolarlık dev projelerin durumunu belirsiz hale getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurmayları yeni bir çözüm arayışında.

Üçüncü köprü, TEM bağlantı yolları, Karaköy, Zeytinburnu, Haydarpaşa Limanı, Dubai Tower ve marinalar gibi dev projeler ile kentsel dönüşüm alanlarını belirleyen İstanbul'un Anayasası olarak açıklanan ‘1/100 bin' ölçekli Çevre Düzeni Planı'na mahkeme engeli geldi. Kararın İstanbul'un çehresini değiştirecek milyar dolarlık dev projelerin geleceğini etkilemesi bekleniyor. 2006'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nden oybirliği ile geçen İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'yla ilgili mahkeme kararı konusunda Bugün'e konuşan İstanbul Metropolitan Kentsel Planlama Merkezi Başkanı Prof. Hüseyin Kaptan, sorunun bürokratik eksikliklerden kaynaklandığını buna rağmen projelerde bir aksaklık olmayacağını söyledi. Kaptan, “Bu karar projelerimizin felsefesini etkilemez. Biraz zaman alsa da projeler bir bir tamamlanacaktır” diye konuştu.


PLANSIZLIĞA KARŞIYIZ


İstanbul İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odalarının temsilcileri ise planlı yatırımlara karşı çıkmadıklarını ancak kararın yerinde olduğunu belirttiler. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, kararı “Yatırımlara karşı değiliz, yeter ki doğru planlamalarla yapılsın” sözleriyle değerlendirdi. Muhçu, dev yatırımların ilk bakışta kamuya göz kamaştırıcı bir getiri sağladığını ancak bu yatırımlar eşliğinde yapılması gereken altyapı projelerinin kamuya daha büyük bir yük getireceğini savundu.


METROPOLİTAN'IN YETKİSİ YOK


İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, mahkemenin kararını olumlu değerlendirerek, plansızlığa karşı olduklarını belirtti. Gökçe, düzenlemeler yapıldıktan sonra bir planlamaya gitmenin anlamsız olduğunu dile getirdi. Gökçe, ‘1/100 bin' ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı, BİMTAŞ A.Ş. bünyesinde oluşturulmuş olan ve bu planı yapma konusunda hiçbir yasal yetkisi olmayan İMP (İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi) tarafından hazırlandığı için bu planın yasal olmadığını belirtti. İBB bu kararı Danıştay 'a götürmeye hazırlanıyor. Uzmanlar, Danıştay'ın, bu kararı onaylaması halinde 30 gün içinde İBB'nin yürütmeyi durdurmak zorunda kalacağını belirtiyor.


3'ÜNCÜ KÖPRÜ BELİRSİZ


Karardan etkilenecek önemli projeler şunlar olacak.


İstanbul'un kuzeyinden geçecek olan 3. TEM yolu.


3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yolları.


Haydarpaşa - Karaköy -Zeytinburnu kıyı ve liman alanları.


Küçükçekmece ve Kartal'daki kentsel dönüşüm projeleri.


Levent İETT Garajı üzerinde Sama Dubai'nin planladığı Dubai Towers.


Beşiktaş'taki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ne ait 96,5 dönümlük arazi üzerinde Zorlu Holding'in yapacağı proje.


Hadımköy'de yer alan Lojistik Alan.


Küçükçekmece ve Büyükçekmece İçme Suyu Havzalarının sınırları.


Mehmet CANITATLI