Genel

Mahmut Bilen: Kurdaki dalgalanma aylık enflasyonun yukarı çıkmasında etkili!

SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilen: "Geçen ay kurda meydana gelen sert dalgalanma ve faiz artışının özellikle aylık enflasyonun bu kadar yukarı çıkmasında rol sahibi olduğunu düşünüyorum"


Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Geçen ay kurda meydana gelen sert dalgalanma ve faiz artışının özellikle aylık enflasyonun bu kadar yukarı çıkmasında rol sahibi olduğunu düşünüyorum" dedi. 


Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) ocak ayı aylık enflasyon oranının yüzde 1,98, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 7,75 olarak belirlendiğini anımsattı. 


 "Geçen ay kurda meydana gelen sert dalgalanma ve faiz artışının özellikle aylık enflasyonun bu kadar yukarı çıkmasında rol sahibi olduğunu düşünüyorum" diyen Bilen, gelişmelerin Merkez Bankasının yıl sonu için revize ettiği 6,6 hedefinin zor tutturulacağını gösterdiğini aktardı.


Bilen, ekonomik istikrarın beraberindeki politik istikrarla bunun çok büyük sorun oluşturmayacağını, uzun vadede tolere edilebilecek nitelikte olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 


"Dolayısıyla Türkiye ekonomisi açısından özellikle son 12 yıllık AK Parti iktidarıyla yakalanmış politik ve ekonomik istikrarın hem fiyat hareketlerindeki enflasyonun kontrol edildiği süreci hem de hükümetin yüksek düzeyde büyüme trendinin yakalandığı performansı başardığını görecek olursak, politik istikrar ve çeşitli risk unsurlarının bertaraf edilmesi durumunda bunun çok ciddi bir sorun oluşturmayacağını düşünüyorum."


AA