25 / 12 / 2024

''Maketten ev''de ekspertiz şart!

''Maketten ev''de ekspertiz şart!

Maket üzerinde ev alırken projenin tapu kayıtları ve imar durumu incelenmeli, vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılması sağlanmalı ve henüz başlanmamış bile olsa ekspertizi yaptırılmalı.



Konut sektörünün son yıllarda geçirdiği değişimle 'topraktan satış'ın adı 'maketten satış' oldu. Ama değişen tek şey isim değil. Artık firmalar bu satışlarda konforlu ve sağlam bir evin yanı sıra sosyal ve sportif tesisleri olan, her ihtiyacın site içinde karşılanabileceği, güvenlikli yaşam alanları vaat ediyor.

Bu vaatler ne kadar artarsa konut fiyatı ve tüketicinin aldığı risk de o kadar artıyor. Tabii topraktan satışların yapıldığı yıllarda tüketicinin zihnini yoran ''Evim teslim edilir mi?'' korkusuna, başka başka endişeler ekleniyor.

Sitenin sosyal ve sportif tesislerinin vaat edildiği gibi yapılıp yapılmayacağı, bu tesislerin kimler tarafından ve ne şekilde kullanılacağı, evin kullanım maliyetini ne kadar artıracağı gibi sorular üst üste yığılıyor.

 

Sözleşmeyi satır satır okuyun

Uzmanlara göre, maket üzerinden ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, projenin tapu kayıtlarının incelenmesi ve imar durumunun araştırılması. Eğer projenin hukuki bir sorunu yoksa alım aşamasında müteahhit firma tarafından vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılması sağlanmalı. Ayrıca sözleşmenin satır satır okunması, bu konuda bir uzmandan yardım alınması tavsiye ediliyor.

Uzmanlara göre maket üzerinde de olsa evin ekspertizini yaptırmak en doğrusu. Bu yolla evin gerçek değeri, hukuki bir sorunu olup olmadığı ortaya çıkarken, vaat edilen sosyal tesis, yeşil alan gibi donatıların fiyat üzerinde yarattığı farkın yani şerefiye bedelinin de gerçeğe uygun olup olmadığı tespit edilebiliyor.

 

Uğur Dumankaya - Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

'Satış sözleşmesi noter onaylı olsun'

 

Maket üzerinden ev alırken inşaatı yapan firmanın geçmişi ve referansları iyi araştırılmalı, şirketin geçmişte yaptığı işlerin kalitesi, zamanında teslim edip etmediği öğrenilmeli.

Bazı projelerin satış ofislerindeki satış elemanlarının prim usulüyle çalıştığı göz önüne alınarak sözle vaat edilen herşeyin yazılı hale getirilmesi sağlanmalı. Satış ya da satış vaadi sözleşmesinin noterden onaylı olmasına dikkat edilmeli. Firma tarafından verilen garantiler ve süreler iyi irdelenmeli.

Firmanın satış sonrası hizmetler biriminin olup olmadığı araştırılmalı, bu hizmetleri yerine getiren firmalar tercih edilmeli.

 Türker Polat - Elit Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

'Mutlaka bir uzmandan yardım alın'

 Sözleşme satır satır okunmalı, inşaatın tüm aşamalarının sözleşmede belirtilmiş olmasına dikkat edilmeli.

Teknik şartname ve sosyal tesislerle ilgili her türlü detayın sözleşmede yer alması talep edilmeli. Sosyal tesislerin neler olacağı ve kim tarafından yapılacağı mutlaka belirtilmeli.

Sözleşme imzalanmadan önce mutlaka bir uzmana inceletilmeli, hatta konut maket üzerinde bile olsa bir ekspertiz yaptırılmalı. Böylece hukuki ve teknik sıkıntılar bertaraf edileceği gibi vaat edilen sosyal tesis, yeşil alan gibi donatıların fiyat üzerinde yarattığı şerefiye bedelinin de gerçeğe uygun olup olmadığı tespit edilebilir.

Fuat Engin - TÜBİDER Başkanı

'Bu sözleşmeye imza atanın sırtı yere gelmez'

 

Söz konusu arsanın ya da inşaatın tapu kayıtları incelenip, kayıtlarda konut alanı olup olmadığı tespit edilmeli.

Belediyenin imar planında konut alanı olup olmadığı tespit edilmeli. İnşaatı yapan şirketin ya da kooperatifin sözleşmesi görülmeli. Projenin statik ve teknik şartnamesi incelenmeli.

Bütün bu şartlar yerine getirildikten sonra satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı.

Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.

Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı.

Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli.

Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon gibi bölümlerinin kaç adet olduğu, dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli.

(Milliyet)


Geri Dön