26 / 12 / 2024

Maketten konut alırken bunlara dikkat!

Maketten konut alırken bunlara dikkat!

Tüketici Konfederasyonu Bankacılık Komisyonu Başkan Hüseyin Ölmez yaptığı açıklamada topraktan ya da maket üzerinden konut satın almanın risklerine dikkat çekti ve yurttaşları bilinçli olmaya davet etti.




TUKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, topraktan ya da maket üzerinden konut satın almanın getirmiş olduğu riskler ve dolandırıcılığın toplumsal sonuçları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Gazetem İzmir'de yer alan habere göre Hüseyin Ölmez, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler sonucunda orta boy tasarruf sahiplerinin birikimlerine yatırım arayışına girdiğini, fakat konut kredilerine ulaşmanın zor ve maliyetli olması sebebiyle topraktan/maket üzerinden konut satışlarının yaygınlaştığını söyledi. Hüseyin Ölmez açıklamasında söz konusu bu durumun çok sayıda konut mağdurunun bulunduğu ülkemizde yeni mağdurlar yaratma riski taşıdığına değindi.

Maketten konut alırken bunlara dikkat!

Hüseyin Ölmez açıklamasında konut satışlarında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayarak, yurttaşların dolandırıcılıklardan korunması için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı:

- Satıcı/yüklenici hakkında bilgi almalı gerekir. Yeterli ekonomik gücü olmayan yüklenicinin inşaatı bitirememe ihtimalleri de oldukça yüksektir.

- Alışverişte, Kat irtifakı kurulmuş tapu alınması gerekir. Kesinlikle, sözleşmeye dayalı ve hisseli tapuyla işlem yapmasınlar.

- Kat irtifaklı tapu alınırken söz konusu gayrimenkul üzerinde, kısıtlama ( ipotek, haciz, bazı beyanlar gibi) varsa alınmamalıdır. Bunun için sözleşme imzalanmadan satıcıdan takyidatla tapu kaydı talep edilmesi gerekir.

- Ana taşınmaz, kat karşılığı alınmışsa, yüklenicilerin teminat ipoteği verip vermediği, verildiyse, ipotek sözleşmesinin incelenmesi gerekir.

Maketten konut alırken bunlara dikkat!

- Satış sözleşmesinin noterden yapılması gerekir. Sözleşmedeki ödemelerin inşaatın ilerlemesine bağlı olması gerekir.

- Sözleşmeden bağımsız kambiyo senedi verilmemesi gerekir. Eğer kambiyo senedi verilirse mutlaka, sözleşmede bu senetler yazılmalı ve senetler üzerine, sözleşmeye bağlı olduğunun yazılması gerekir.

- Sözleşmelerin, “sözleşme koşulları” ile beraber temlik edilebileceği yer almalıdır.

- Sözleşme yapılırken, mutlaka profesyonel destek alınması gerekir.

Bu gün itibarıyla Türkiye'de hakkını arayabilen ( sesini duyurabilen) 300 bin civarında konut mağdur ve sayısı bilinmeyen sessiz mağdurlara yenilerinin eklenmemesi için, alıcı yurttaşlarımızın yukarıda saymış olduğum hususları uygulaması gerekirken, inşaatla ilgili mesleki örgütlerin, meslektaşları üzerinde öz denetim uygulaması gerekir.

Mevcut konut dolandırıcılıklarına görmüş olduğumuz gibi; inşaatlara bir miktar yatırım yapılmakta ve inşaatlar yarım kalmaktadır. Söz konusu bu yatırımlar genel olarak belli bir süre sonra, yıpranmakta ve kullanılmaz duruma gelmektedir. Dolandırılan paralarla yapılan bu aldatma yatırımlara harcanmış olan paralar, milli servetin israf edilmesidir.
 

Yeşilvadi'de yaz kampanyası başladı! Yeşil Mahalle ahşap evlerde peşin alımlarda yüzde 22 indirim fırsatı!

Milli Emlak'tan yeni fırsat! Üç ilde 5 bin TL'den başlayan fiyatlarla arazi satılıyor!

Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı! İstanbul'da yıl sonuna kadar 10 bin konut dönüşecek!


Geri Dön