Maketten konut satışı, yatırımda en riskli yöntem!
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, Gayrimenkul yatırım yöntemlerinin en risklisi maketten konut satışında dikkat edilmesi gerekenleri Manşet Gazetesine anlattı.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu, koruyucu hükümler içerse de konutzedelerin oluşmasına yol açabilecek uygulamalar devam ediyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, Gayrimenkul yatırım yöntemlerinin en risklisi maketten konut satışında dikkat edilmesi gerekenleri Manşet Gazetesine anlattı.
Müteahhitlerin kooperatif ortaklığı üzerinden maketten konut satmasını ve bunun getirdiği sakıncaları Manşet Gazetesi'ne anlatan Tanrıverdi, eski düzenlemeden farklı olarak maketten satış yani ön ödemeli konut satışlarında yeni düzenlemeler getirildiğini belirtti. Yasanın geçtiğimiz yıl yürürlüğe girdiğini hatırlatan Tanrıverdi, Tüketici koruması hakkında kanunla ilgili eski düzenlemeden farklı olarak maketten satış dediğimiz ön ödemeli konut satışlarına düzenlemeler getirildi. Burada hem satıcılara bazı yükümlülükler getirildi. Hem de tüketiciye ek haklılıklar tanındı" dedi.
"TÜKETİCİ MÜTEAHHİTLERLE UĞRAŞMAYACAK"
Daha önceki yasada yapı kullanma izni alma zorunluluğun olduğunu kaydeden Tanrıverdi şöyle konuştu: "Ancak tüketici bir yapıdan bir daire almak istediği zaman, mühendisin kaçması durumunda tüketici mağdur durama düşüyordu. Yeni yasayla sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü geldi. Müteahhit firma tüketiciye ne yapacağını anlatan yazılı bir belge sundu. Tüketici ise aldığı belgede tüm haklarının ne olduğunu öğreniyor, Bunun yanı sıra sigorta ve teminat zorunluluğu da getirildi. Müteahhit firma işe başladığında işi bitirdiğine dair teminatını bankaya veya sektör ile ilgili oluşturulan bir kuruluşa yatırıyor. Ayrıca mühendis işi bitiremeyecek olursa tüketici ödediği payı geri alma hakkına sahip oluyor. Vatandaş sahip olmak istediği binanın tamamlanmasını sağlayabiliyordu, Dolayısıyla tüketici müteahhitlerle uğraşmak zorunda kalmıyor" şeklinde konuştu.
"HAKLAR SONUNA KADAR KULLANILACAK"
Tüketicilerin haklarını sonuna kadar kullanabileceklerini belirten, "Tüketicilere bu yükümlülük haklarından bahsedilemese bile tüketiciler bu haklarını sonuna kadar kullanabilecek. Uygulanan bu yasa bu işi yapan müteahhitler için bir yol göstericidir. Müteahhitler yapacakları daireleri eğer yap sat şeklinde tüketicilere karşı konut yapıp satmayı düşünüyorsa buna uygun hareket etmekle yükümlüdür. Tüketici ise konuyu bilse de bilmese de yükümlüdür. Tüketicilere ancak bu tarihten sonra yasadaki diğer haklardan bahsederek yol gösterebiliriz. Tüketicilere yönelikte teminat getirilmedi. Teminatın yanında tüketici cayma hakkı getirildi" ifadesini kullandı. Tarnıverdi konuşmasının devamında şöyle dedi: "Müteahhit ise 14 gün için de koşulsuz tüketicinin isteği üzerine cayabilir ve verdiği bütün parayı geri alabilir. Herhangi bir yükümlülük altına girmez. Buda yeni yasa ile birlikte gelen bir hükümdür. 14 gün geçtikten sonrada cayma hakkı da bulunmaktadır. Ama bu cayma hakkı koşulludur. Herhangi bir zaman zarfında tüketici bu sözleşmeden caymak istediğini bildirdiğinde müttehit sözleşmeye yazmışsa ücretin yüzde birini tazminat olarak ödemek zorundadır. Bu da yeni yasa ile birlikte yüzde biri geçmemektedir. Tüketicilerimiz konut sahibi olmak istiyorlarsa eğer bitmiş bir binayı da satın ala bilirler veya makete henüz yapılmamış yapı ruhsatı alınmış ve müttehittin yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğu maketten de bir konut satın alınabilir" diye konuştu.
Mücahit Dalkara/Manşet Gazetesi