Maketten konut satışlarında firmanın bilgi vermemesi durumu!
Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruya cevap olarak maketten konut satışlarında firmanın bilgi vermemesi durumuna değindi..
Yeğenim maket üzerinden bir daire satın alma sözleşmesi yaptı ancak binaya ait bilgileri temin edemedi. Oysa mimari ve teknik bilgileri edinmek istiyor, satıcı bunu vermiyor. Vermesi gerekir mi gerekmez mi? • Z.N.
Tüketici Yasası'nın çıkarılmış olmasının pek çok nedeni var da bir nedeni de tüketiciden gizli kapaklı iş yapmamak. Kanunun pek çok yerinde tüketici ile sözleşme yapacak kuruluşun sözleşmeden en az bir iş günü önce bilgilendirme yazısı verme mecburiyeti var. Yani meselenin özünde tüketicinin bilgilendirilmesi var.
Bilgilendirilmeden yapılan sözleşmelerde her defasında tüketici zarara uğrar.
Bu hususu düzenlemek için ve özellikle tüketiciyi korumak için kanun 1995 yılında çıkarıldı. Adı da zaten Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun. Bu girişi yaptıktan sonra size ilgili mevzuattan bir cümle aktarayım. Bir kere böyle bir sözleşme yapılmadan önce tüketici bilgilendirilecek. Bugün için bu bilgilendirme yazılı olacak.
Bu bilgilendirmenin içeriği yasada açıklanmış olmakla birlikte bunların tamamını köşeme sığdırma imkanına sahip olmadığım için bir bölümünü aktarayım. Yasa ile ilgili çıkarılan yönetmelikte şu hususlar yer almaktadır: "Sözleşme konusu konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile 2.11.1985 tarih ve 18916 mükener sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre belirlenen bu bağımsız bölüm net ve brüt alanlan (...) Yukarıda yer alan bilgileri içeren ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi verilir.
Birinci ve ikinci fıkradaki bilgilerin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye VERİLMESİ ZORUNLUDUR." Son cümledeki birinci ve ikinci fıkraların özeti yukarı aldığım bölümdür ancak bu fıkralar daha geniştir. Şimdi demek'ki okuyucumun yakını daha sözleşme yapmadan önce dahi bunları isteme ve alma hakkına sahipti. Şimdi bu haktan vazgeçtiği anlamı çıkarılamaz, bunların verilmesi isteğe tabi değildir, verilmesi mecburidir. Bugün dahi yazılı bir talepte bulunabilir, biraz daha ileri gideyim, bunlann temini için dava dahi açmak düşünülebilir.
Tamer Heper-Posta