Sektörel

Maketten satış mağdurlarına “temiz” çözüm!

Son yıllarda konut sektöründe yaygınlaşan “maketten satış” yani “sat-yap” sisteminde mağdur sayısı her geçen gün artıyor. İnşaat yatırımcıları mağduriyetlerin yaşanması için “kapkaççı firmalar” temizlensin diyor. İşte maketten satışa patronların yorumu.

Konut sektöründe son yıllarda yaygınlaşan maketten satış fiyat anlamında her ne kadar avantaj sağlasa da aynı zamanda büyük riski de içinde barındırıyor. Sonuç itibariyle tüketici hayali bir şeye para yatırıyor. Her geçen gün yeni mağdurlar doğuyor. Peki ya bu mağduriyetlerin önlenmesi için ne yapılmalı? Bu soruyu proje geliştiricilere sorduk. Kimi işin tüketiciye düştüğünü söylüyor kimi ise yasal denetim şart diyor… Ama hepsi “kapkaççı firmaların temizlenmesi” konusunda hemfikirler… 


Özyurt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özyurt

“Maketin doğruluğu onaylanmalı”

Maketten satışa kesinlikle denetim gelmeli. Eğer ortada bir maket varsa bunun doğruluğunu onaylayan ve denetleyen merciler olmalı. Yine müteahhit maket üzerinden satış yapıyor ama ortada inşaat yok. Yani kazandığı parayı inşaatına yatırmıyor. Bunu önlemek için de firma satış yaptıkça parayı bankaya yatırmalı ve banka da firmaya inşaatta kullanmak üzere parayı geri vermeli. Bu şekilde olursa kötü niyetli müteahhitlerinde önü kesilir.  


Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sever

“Kapkaççı firmalar temizlensin”

Yeni Tüketici Yasası, ayakta duran, kurumsal firmalar için oldukça faydalı olacak. Bu yasa ile birlikte kapkaççı firmalar temizlenecek. Sektör daha güvenli firmaların elinde olacak. Dolayısı ile maketten satış da daha güvenli bir hal alacak. Ben özetle maketten satışta yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi için kapkaççı firmaların sektörden temizlenmesini şart görüyorum.


Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gül

“Bu çark böyle döner gider”

Maketten satış gerek geliştirici firma için gerekse de tüketici için oldukça avantajlı bir satış yöntemi. İnsanlar daha karlı çıkmak için maketten satın alıyorlar. Bence bu çark böyle de devam eder gider. Mağduriyetlerin önlenmesi için de sektörde sağlam firmaları elde tutmak lazım. Projeyi geliştiren firmaların iş bitirme pozisyonuna ve mali gücüne dikkat edilmeli. Yani burada parayı veren biraz dikkatli olmalı. 


Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek

“Firmaların kapasitesi iyi analiz edilsin”

Maketten satışta firmaların kapasiteleri çok önemli. Tüketicinin buna dikkat etmesi gerekiyor. Mali gücü nasıl, geçmişteki projeleri zamanında teslim edilmiş mi gibi… Yani tüketici geliştirici firmayı çok iyi analiz etmeli. Ayrıca maketten satışa denetim de getirilmeli. Bu konu bakanlığında gündeminde. Önümüzdeki süreçte çözüleceğini düşünüyorum. 


Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Soner Keleş

“Çizgi fazlasıyla aşıldı”

Maketten satışı müteahhitler suiistimal etmeye başladılar. Çizgi fazlasıyla aşıldı. Yeterli sermayesi olmadan bu işe giriyorlar. Satıp yaparım diye düşünüyorlar. Satışı duraklatacak en ufak aksaklıkta öylece kalıyorlar. Ama yeni tüketici yasasının bunlara bir son vereceğini düşünüyorum. 


Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Beyaz

“İş tüketiciye düşüyor”

İstanbul’da birçok konut projesi üretiliyor ve bunların büyük bir çoğunluğu maketten satılıyor. Maketten satışı destekliyorum ama burada mağduriyetlerin yaşanmamış için esas iş tüketiciye düşüyor. Tüketicinin bilinçli olması lazım. Bu firmaları iyice araştırmaları lazım. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com