08 / 11 / 2024

MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı 14-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek!

MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı 14-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek!

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB), MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nı birlikte düzenliyor. Fuar, 14-19 Ekim tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü İstanbul’da gerçekleştirilecek...




Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB), ilk kez yaptıkları işbirliğiyle makine sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması olan MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nı birlikte düzenliyor. Fuar, 14-19 Ekim tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü İstanbul’da gerçekleştirilecek.


Düzenlenen basın toplantısında, cari açığı çözmedeki en önemli parametrenin,sektörde ölçek ekonomisi ve katma değer yaratarak daha çok ihracata yönelmek olduğu belirtildi. Sektörün 2023 hedefi olarak belirlenen 100 milyar dolar ihracat için yıllık yüzde 21 büyümeye ihtiyaç olduğuna, ancak sanayinin ekonomideki payının giderek düştüğüne dikkat çekildi.


Türkiye’nin stratejik sektörleri olan “makine” ve “takım tezgâhları”nı temsil eden iki büyük meslek örgütü, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB), 2023 vizyonunu gerçekleştirmeye yönelik önemli bir işbirliği yaparak, makine sektörünün en büyük buluşması MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nı, 14-19 Ekim tarihlerinde, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü İstanbul’da birlikte düzenleyecek.MAKTEK Avrasya Fuarı öncesi Ceylan Intercontinental Otel’de düzenlenen basın toplantısına katılan Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Dr. Müh. Erdal Gamsız, Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Özkayan, TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Bülent Ünal ile TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü, sektörün ekonomideki yeri ve fuarın önemi hakkında bilgi verdi.


TİAD Başkanı Gamsız: “Cari açığı çözmek için daha çok üretim, daha çok ihracat...”



Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Dr. Müh. Erdal Gamsız, MAKTEK 2014 Fuarı için sektörün iki güçlü meslek örgütünün işbirliği yapmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ”TİAD ve MİB işbirliğinin, ticaret hacmine katkı sağlamanın yanı sıra sektörde yeni stratejik ortaklıkların, birleşmelerin olması için yol açıcı bir fonksiyonu olmasını diliyorum” dedi. Kendi kendini üretebilen tek makine grubu olan takım tezgâhları sektörünün, makine imalat grubu içinde özel bir konuma sahip olduğunu ve dünya ekonomisine yön veren gelişmiş ülkelerde stratejik ve öncelikli sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken Gamsız, şunları söyledi: “Cari açığı çözmedeki en önemli parametre ölçek ekonomisi yaratmak, katma değer ve daha çok üretmek. Daha çok üretip daha çok ihraç edilmeli. İhraç etmek için üretilirken kullanılan ara mallar çok fazla. Türkiye'nin takım tezgâhları vasıtasıyla üretemeyeceği ara mal yok. Takım tezgahı tasarımı ve imalatı temel mühendislik sanayidir. Temel üretim makinasıdır. Takım tezgâhı sektörü, genel makina imalat, otomotiv ve savunma sanayi sektörü ile doğrudan ilişkili stratejik bir sektördür. Yanı sıra tekstil, gıda, elektronik gibi sektörlerin faaliyetlerine devam edebilmeleri, yenilenebilmeleri makine sektörüne bağlıdır. Kalemden, otomobil üretim endüstrisine kadar, her ürünün üretilmesinde bir veya birden fazla takım tezgâhı kullanılıyor.İşbirliği, stratejik ortaklık ve birleşmeler yoluyla güçlü sermaye yapısına sahip kurumların yaratılması, yoğun ARGE ve ÜRGE çabası gerektiren bu sektör için kaçınılmazdır. Sektör ileri teknolojiye sahip ürünler üzerine odaklanırken iç ve dış pazar potansiyelini birlikte değerlendirmelidir.”


MİB Başkan Yardımcısı Özkayan: “Sektörde 100 milyar dolar ihracat için yılda %21 büyüme şart”


Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Özkayan, “2023’e 10 yıl var, 100 milyar dolar ihracat hedefi için yıllık yüzde 21 artışlarla gitmek gerek. Türkiye’de sanayinin ekonomideki payı giderek düşüyor. Payı yüzde 25’lerden 16’ya gerilemiş. Ülkenin ve ekonominin geleceği için bu tabloyu makine imalat sanayi lehine değiştirecek adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün birbirini tamamlayan iki büyük meslek örgütü MİB ve TİAD’ın ilk kez yaptığı işbirliğiyle düzenlenen MAKTEK Avrasya 2014, söz konusu stratejik sektörler arasındaki koordinasyonun ve yeni işbirliklerinin gelişmesinin önemli bir aşaması olacak. MAKTEK Fuarı ile başlayan işbirliğimizin, üretimimizin katma değerini artırmak için, hem ürün bazında hem entegre makine sistemleri üretmeyi destekleyecek inovatif iş modelleri geliştirmek anlamında iyi bir başlangıç olmasını diliyorum.” dedi.


Özkayan’ın verdiği bilgilere göre; Türkiye’nin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde 100 milyar dolarlık payla en büyük ihracatçı sektör olmayı planlayan makine sektörü, 2013 yılında 13 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) 167 üyesi, yatırım tipi makine ihracatının yüzde 60-65’ini gerçekleştiriyor ve 100’den fazla ülkeye yatırım makineleri ihracatı yapılıyor.Makine sektörü 10 milyar doların üzerinde ihracat yapan 5 sektörden biri konumunda. Türk makine sektörü 10 yıl gibi kısa bir sürede yakaladığı başarıyı, 2012 ve 2013 yılında da devam ettirdi. Türk makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı son on yılda yüzde 27 seviyesinden yüzde 43 seviyelerine çıktı. Sektör 2012 ve 2013’te başta Almanya, İngiltere, ABD, Fransa, Irak, Rusya ve İtalya gibi sanayileşmiş ülkeler olmak üzere 200 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Makine ihracatında Türkiye; dünya genelinde 2001 yılında 35. sırada iken, 2012 yılında 27. sıraya, Avrupa’da ise 2001 yılında 18. sırada iken 2012 yılında 15. sıraya yükseldi. TÜİK verilerine göre makine sektöründeki istihdam 2010 yılında 154 bin kişiye ulaştı.


TÜYAP: “MAKTEK Avrasya Fuarı’ndan 900 milyon dolarlık iş hacmi bekliyoruz”


TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Bülent Ünal da,122 bin metrkarelik fuar alanı kapasitesine sahip olan, 15 ayrı salonuyla birçok sektöre hizmet veren TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin, Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu en büyük fuar merkezi olduğunu belirterek, “35 yıllık fuarcılık deneyimiyle TÜYAP’ın, ülkemizin en stratejik sektörlerinden biri olan makine sektörünün, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ulusal ve uluslararası arenada en iyi biçimde temsil edilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.



TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü ise “MAKTEK, özellikle makine ve teknoloji fuarcılığı konusunda özel deneyim, uzmanlık isteyen, kendine özgü incelikleri olan bir fuar. Düzenli elektrik, düzenli hava sirkülasyonu gerekiyor. Milyonlarca dolarlık makinelerin konumlanması, montajı, güvenliği, sonunda da sökülerek sorunsuz bir biçimde taşınması gibi sofistike bir sürecin yönetilmesi gerekiyor. TÜYAP bu uzmanlığa sahip bir kurum.” dedi. Ersözlü fuarla ilgili şu bilgileri verdi:“Fuar, 14-19 Ekim tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Geçen yıl 64 ülkeden 59 bin 600 kişinin katıldığı MAKTEK Avrasya fuarına, bu yıl iki sektörün işbirliği nedeniyle daha geniş bir katılım bekleniyor. Almanya, İspanya, Çin, Tayvan, Hindistan, Güney Kore, Japonya, İtalya gibi bu sektörlerde söz sahibi ülkelerin katılımı olacak. Geçen yılki fuarımızda katılımcı firmalar arasındaki alışveriş yıl sonuna kadar devam etti ve 600 milyon dolarlık ticaret oldu. Bu yıl beklentimiz 800-900 milyon dolar. Teknolojik gelişme yoluyla sanayileşmeyi ve birçok sektörün rekabet yeteneğini doğrudan doğruya etkileme gücüne sahip olan makine sanayisi ile imalat sanayisinin temel üretim aracı olan takım tezgâhlarının, Avrasya bölgesindeki en önemli üreticileri, MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nda bir araya gelecek.MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen katılımcılarından 1378 firma ve firma temsilciliği; o firmaların temsil ettiği 3.000’e yakın marka yer alacak. Artan katılımla beraber toplam 122.000 metrekare kapalı alan kapasitesine sahip TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin 15 salonu da tam kapasiteyle kullanılacak. Fuarda, takım tezgâhları, metal-sac işleme makinaları, tutucular–kesici takımlar, kalite kontrol–ölçüm sistemleri, CAD/CAM, PLM yazılımları ve üretim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren katılımcılar yer alacak.”


Geri Dön