Emlak Terimleri

Mal birliği rejimi nedir?

Evlilikte eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak, eşler istediği takdirde mal rejimi sözleşmesini yapabiliyor. Peki, eşler arasında yapılabilen mal birliği rejimi nedir?

Mal birliği rejimi nedir?

Evlilikte eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak, eşler istediği takdirde mal rejimi sözleşmesini yapabiliyor.


Evlenmeden önce veya sonra yapılabilen sözleşmede; Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


Peki, eşler arasında yapılabilen mal birliği rejimi nedir?


Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsar. Ortaklık malları şu şekilde;


1. Genel mal ortaklığı

Genel mal ortaklığında eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur.


Eşler, ortaklık mallarına bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar. Hiçbir eş, ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf hakkına sahip değildir.


2. Sınırlı mal ortaklığı

a. Edinilmiş mallarda ortaklık

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle sadece edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul edebilirler. Kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir.


b. Diğer mal ortaklıkları

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle belirli malvarlığı değerlerini veya türlerini, özellikle taşınmaz malları, bir eşin kazancını, bir meslek veya  sanat icrası için kullandığı malları ortaklık dışında tutabilirler. Aksi sözleşmede öngörülmedikçe bu malların gelirleri ortaklığa dahil değildir.



Mal ayrılığı sözleşmesi nerede yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com