Mal ortaklığı ne demektir?
Eşlerin kişisel malları dışında kalan mallar, mal ortaklığı kapsamına giriyor. Herhangi bir sebeple evliliğin bitmesi halinde bu kapsama giren mallar yarı yarıya paylaşılıyor. Peki mal ortaklığı ne demektir, ayrıntıları haberimizde...
Mal ortaklığı ne demektir?
Mal ortaklığı ne demektir, tanımı; Mal ortaklığı, ortaklığa giren malların mülkiyetine eşlerin elbirliği ile sahip oldukları bir mal rejimidir.Mal ortaklığı hususu, Türk Medeni Kanunu'nda Beşinci Ayırımda ele alınmıştır;
MADDE 256.- Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsar.
MADDE 257.- Genel mal ortaklığında eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur.
Eşler, ortaklık mallarına bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar.
Hiçbir eş, ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf hakkına sahip değildir.
MADDE 258.- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle sadece edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul edebilirler.
Kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir.
MADDE 259.- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle belirli malvarlığı değerlerini veya türlerini, özellikle taşınmaz malları, bir eşin kazancını, bir meslek veya sanat icrası için kullandığı malları ortaklık dışında tutabilirler.
MADDE 266.- Mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, eşlerden her biri ortaklık malıyla ilgili işlemlerden dolayı vekil gibi sorumludur.
Yönetim giderleri ortaklık mallarından karşılanır.
MADDE 276.- Eşlerden birinin ölümü veya diğer bir mal rejiminin kabulü sebebiyle mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, her eşe veya mirasçılarına ortaklık mallarının yarısı verilir.
Mal rejimi sözleşmesiyle başka bir paylaşma oranı kararlaştırılabilir.
Bu tür anlaşmalar altsoyun saklı paylarını zedeleyemez.
MADDE 277.- Boşanma veya evliliğin iptali sebebiyle ya da kanun veya mahkeme kararı gereğince mal ayrılığına geçiş hâllerinde, her eş edinilmiş mallara katılma rejiminde kendi kişisel malı sayılacak olanları ortaklık mallarından geri alır.
Geri kalan ortaklık malları eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.
Yasal paylaşmanın değiştirilmesine ilişkin anlaşmalar, ancak mal rejimi sözleşmesinde bunun açıkça öngörülmüş olması hâlinde geçerlidir.
Mal ortaklığı ne demektir, özetle; Eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ve gelirleri mal ortaklığı kapsamına girer. Boşanma durumunda ise ortak mallar yarı yarıya paylaşılır.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com