29 / 04 / 2024

Malatya Belediyesi'nden eski meydan için yıkım ihalesi!

Malatya Belediyesi'nden eski meydan için yıkım ihalesi!

Malatya eski belediye meydanında yapılması planlanan düzenleme kapsamında, yapıların yıkılması için ihale düzenleniyor. İhalenin yarın gerçekleşeceği açıklandı.



Malatya'da eski belediye meydanında yapılması planlanan düzenleme kapsamında, yapıların yıkılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından hurda karşılığı yıkım ihalesi düzenlenecek. Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı salonunda yapılacak ihale yarın saat 14:30'da gerçekleşecek.

Malatya Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, yer tesliminin ardından 15 gün içinde yıkımın öngörüldüğü ihale açık teklif usulüyle düzenlenecek. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ihale ilanında şu ifadeler yer aldı: “Malatya İli Battalgazi İlçesi Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Cad.ve Atatürk Caddesinde No:4’de bulunan Esenlik Market Merkez Şube (Zemin Kat) binası, Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Caddesi No:2’de bulunana Ziraat Katılım Bankası (B+Z+3 Kat) binası ile Saray Mahallesi Atatürk Caddesi no:2/1A’da bulunan Ziraat Bankası Merkez Şubesi (B+Z+3 Kat ) binası olmak üzere 125 ada 165 ve 166 parsellerin üzerinde yer alan mevcut bina, yapı ve tesislerin Hurda bedeli Karşılığı Yıkımı Yapılarak Enkaz Hafriyatının Kaldırılması işi(Bina Hurdasının Satış İhalesi) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereğince açık teklif (Açık Artırma) usulü ile yapılacaktır. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için ihale günü olan 29.11.2018 Perşembe günü saat 14:30 ’a kadar istenilen belgelerle birlikte Malatya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na başvurmaları gerekmektedir.”

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin meydan olarak düzenlemek üzere yıkımını kararlaştırdığı binalardan, 1950’li yıllarda inşa edilmiş banka binasının kültürel varlık olarak koruma kararı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Üst Kurulu tarafından kaldırılmıştı. 

Malatya Belediyesi nden eski meydan için yıkım ihalesi!

Ziraat Bankası binasının koruma kararı bulunduğunu ancak yerel yöneticilerin meydan projesi nedeniyle bu koruma kararının Üst Kurul tarafından kaldırıldığını söyleyen Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Mimar Fatma Altaş, “Bir kere orası meydan olabilecek kadar büyük bir alan değil ve hali hazırda Ziraat Bankası binası yıkılmayacaksa oranın yaz-kış vatandaşın kullanacağı bir alan olarak düzenlenebilir. İstanbul’da buna benzer projeleri örnek alabilirler. Sahil boyunca yapılan çay bahçeleri ve düzenlemelerde bu türden yapılar kışlık mekan olarak düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulmuş. Burada da öyle bir şey yapılabilir” açıklamasında bulundu.

Valilik binasının da tescilli olduğunu ancak arkasına turizm ofisi olarak kullanılmak üzere ‘ucube’ bir yapının kondurulduğunu belirten Altaş, “Eski ve kent hafızasında yeri olan yapıları koruyup kullanmak varken, tescilli yapıları yıktığımız gibi bir de etraflarına ucube yapılar konduruyoruz. İşte Vilayet’in arkasındaki park. Madem böyle bir yapıya ihtiyacınız var. Halihazırda var olan yerler düzenlenip kullanılabilir. Ama onun yerine tescilli yapıları yıkıp yenisini yapmak gibi tuhaf bir yöntem izliyoruz” dedi.


Geri Dön