Toki

Malatya Beydağı’nda emekliler için 83 konut satışta!

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) başta emekliler olmak üzere dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için yürüttüğü faaliyetlerini hızlandırdı.

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) başta emekliler olmak üzere dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için yürüttüğü faaliyetlerini hızlandırdı. Bu kapsamda birçok ilde konut satışı gerçekleştiren TOKİ, Malatya Beydağı’nda 250 liradan başlayan taksitle emeklileri ve dar gelirlileri konut sahibi yapacak. Malatya Beydağı’nda kura ile satışa sunulan 305’ü alt gelir grubu, 778’i sosyal konut olmak üzere toplam bin 83 konut için başvurular 26 Ekim - 13 Kasım 2015 tarihleri arasında kabul edilecek. Alt gelir grubu kapsamında satışa sunulan konutlardan emekli vatandaşlar için yüzde 25 oranında kontenjan ayrıldı.


DAR GELİRLİLERİ KONUT SAHİBİ YAPMAK

TOKİ’nin kuruluş amacının konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğuna vurgu yapan TOKİ Başkanı Ergün Turan, “İlk kurulduğu yıllarda, 1984-2002 yılları arasında bu fonksiyonu tam icra edememiş. 18 yılda sadece 43 bin konut icra etmiş. Fakat 58. Hükümetle 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare bugüne kadar 700 bine yakın vatandaşımızı konut sahibi yaptık” diye konuştu.


YENİ YERLEŞİM ALANLARINI PROJELENDİRİYORUZ

Vatandaşların konut ihtiyacına kalıcı çözümler üretmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Turan, “Büyük bir hamle ile Anadolu’nun birçok kentinde alt ve orta gelir gruplarına dönük birlerce konutluk yeni yeni yerleşim alanlarını projelendiriyoruz. Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep, İstanbul, Manisa ve daha birçok şehrimizdeki büyük konut alanlarındaki konut ve şehircilik projelerini çok boyutlu planlıyoruz” şeklinde konuştu.


"TOKİ’NİN 2023 HEDEFİ 1 MİLYON 200 BİN KONUTA ÇIKTI"

200 bin ekstra yeni konut ile başta emekliler olmak üzere, dar gelirli vatandaşları 250 TL taksitle ev sahibi yapmak için faaliyetlerini hızlandırdıklarını belirten Turan, “2023 yılı için hedefimizi 1 milyon konut olarak belirlemiştik; emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Şu ana kadar 680 bin konutu tamamladık. Bu şu demek 2023 yılına kadar yaklaşık 500-550 bin ilave konut üreteceğiz. Tamamen alt ve orta gelir grubuna yöneliktir. Dolasıyla amacımız 2023 yılında 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır” ifadelerini kullandı. Turan, ayrıca talep örgütlenmesi modeli ile Valilikler ve Belediyeler üzerinden emeklilerin konut sahibi yapıldığını da aktardı.


"YENİ DÖNEMDE “MAHALLE KÜLTÜRÜ”

2014 yılının ilk yarısında yeni üretim disiplinleriyle, yeni üretim modellerini hayata geçirmeye başladıklarına vurgu yapan Turan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Toplumsal beklenti ve duyarlılıklara saygılı şehirler inşa etme kararlılığımızı vurguladık. Bu doğrultuda yatay mimari, yöresel mimari, semt kültürünü barındıran mahalle konsepti ve kalite unsurlarını temel hareket noktalarımız olarak belirledik; tüm yeni projelerimizi bu temel bakış doğrultusunda şekillendirdik. Yeni prensipler ışığında TOKİ olarak konut üretimine sadece bir bina inşası olarak bakmıyoruz. Barınma ihtiyacının giderilmesi kadar sosyal- kültürel işlevlerini de önemsiyoruz. Bu nedenle, milletimizin en temel özelliği ve arayışı olan dayanışma, komşuluk kültürüne imkan tanıyan semt dokusunun hayat bulduğu "mahalle konsepti” ile de üretimler hayata geçiriyoruz”

"EN YÜKSEK BİNA TOKİ BİNASI OLMAYACAK"

TOKİ olarak, konut bölgelerinin ve genel şehir planının elverdiği alanlarda, yatay mimari yaklaşımla çok katlı olmayan üretimler hayata geçirdiklerini vurgulayan Turan, “Bizim medeniyetimizde, geleneksel Türk mimari geleneğinde, yatay yapılanma hakimdir. Dünden bugüne gelebilen kadim şehirlerimize baktığımızda, konutların yatay olduğunu görüyoruz. Kuşkusuz metropoller gibi istisnai bölgeler vardır; ama şunu özellikle vurguluyoruz şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacak” açıklamasında bulundu.


"KENTSEL DÖNÜŞÜM ZENGİNLEŞME ARACI DEĞİLDİR"

TOKİ olarak Kentsel dönüşüm projelerini sosyal devletin bir yükümlülüğü olarak gördüklerini belirten Turan, gerek özel sektör, gerek kamu, gerekse de hak sahipleri bu dönüşümleri, bir fırsat, bir zenginleşme aracı olarak görmemelidir açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşüm projelerinin sadece fiziksel bir iyileştirme olmadığının altını çizen Turan, “Dönüşüm projeleri ile o yerleşim birimine ayni ve nakdi finansal kaynak aktarılmanın yanında, insan ve toplum sağlığı kalitesini artırılması, yeni iş alanlarının ve kentleşme kültürünün geliştirilmesi, insanların sosyo-kültürel olarak zenginleştirilip kentte yaşayan insanlar arasında beraber yaşama kültürünün oluşturulması, yeni komşuluk birimlerinin kurulması, suç unsurlarının bertaraf edilmesi gibi birçok faydaları bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


MALATYA’DA BİN 83 KONUT SATIŞA ÇIKIYOR

Emekli ve dar gelirli vatandaşları kira öder gibi taksitle konut sahibi yapmaya devam ettiklerinin altını çizen Turan, bu çerçevede dar gelirli vatandaşların ve emeklilerin konut sahibi yapılması amacıyla Malatya Beydağı’ında 305’ü alt gelir grubu olmak üzere toplam bin 83 konutun satışa çıkarıldığını açıkladı.


TAKSİTLERİ 250 LİRADAN BAŞLIYOR

Alt gelir grubu kapsamında satışa sunulan 2+1 niteliğindeki 305 konutun taksit ödemeleri 250 liradan başlayacağını ifade eden Turan, “Konutlar yüzde 12 - 20 peşinat ve 180 - 240 ay vade seçenekleri ile satılacak. Taksit ödemeleri, konut teslim tarihini takip eden ay itibarıyla başlayacak alt gelir grubu konutlarından emekli vatandaşlarımız için yüzde 25 oranında kontenjan ayırdık” diye konuştu.


SOSYAL KONUTLAR 557 LİRA TAKSİTLE

Toplu konut uygulaması çerçevesinde satışa sunulan 778 konutun taksit ödemeleri ise 557 liradan başlıyor. Sosyal konutlar, yüzde 10 - 15 - 25 peşinat ve 120 - 144 - 180 ay vade seçenekleri ile satılacak.


KONUT SAHİBİ OLMAYANLAR BAŞVURABİLECEK

Alt gelir grubu çerçevesinde konut almak isteyenlerde aranacak bazı şartlar şöyle: TOKİ’den konut satın almamış olması, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir gayrimenkulün bulunmaması, Malatya ili sınırları içinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması gerekiyor. Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması, hane halkı gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması ve bir hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi de aranan şartlar arasında yer alıyor. Sosyal konutlarda; TOKİ’den konut satın alınmamış ve kredi kullanmamış olmaları, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir gayrimenkulünün bulunmaması, hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi ve başvuru sahiplerinin 18 yaşını doldurmuş olması gibi şartlar aranıyor. Malatya Beydağı’nda satışı gerçekleştirilecek konutlarla ilgili ayrıntılı bilgiye www.toki.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecek.


Malatya Son Söz