Genel

Malatya, Edirne, Antalya ’da keçi çiftliği kuruluyor!

Masrafı az, üretimi hızlı, sütü ise ineğe göre 1.5 kat değerli olan keçiler iş dünyasının yeni yatırım alanı haline geldi. İşadamlarının İstanbul"da 2, Malatya, Adıyaman, Edirne ve Antalya"da birer keçi çiftliği kurmak için çalıştığı öğrenildii

BU alanın öncüleri Mado, Sezer Group ve Bolca"ya fikir sormak için yatırımcılar sıraya girerken, bu durum ˜keçi kardeşliği başladı" şeklinde yorumlanıyor. Yatırımcılar arasında gıdacıların yanı sıra tekstil sektörü de bulunuyor.

Bir dönem ˜ormanları yok ediyor" diye üvey evlat haline gelen keçiler son dönemde kıymete bindi. Özellikle tekstilci işadamlarının ağırlık verdiği hayvancılık sektöründe gözde yatırım aracı ˜keçi" olacak. Masrafı az, üretimi hızlı ancak sütü ineğe göre daha değerli olan keçi sahibi olmak için işadamlarının harekete geçtiği öğrenilirken İstanbul"da 2 ünlü gıdacının Adıyaman"da bir tekstilcinin, Malatya, Edirne ve Antalya"da ise işadamlarının keçi çiftliği kurmak için çalışmalarını hızlandırdığı ifade edildi.

Mado dondurmasının sahibi Mehmet Kanbur"un ˜Mado Beyazı" yaratmak için 2 bin keçiyle başlattığı projeden ilham alan işadamlarının sürekli kendilerine fikir sorduğunu söyleyen Mado Üretim Direktörü Lütfi Bilmen, œBu konuda en büyük biziz. Avustralya"dan Hatay"a kadar saf ırkı elde etmek için uğraşıyoruz. 25 çiftçiyle anlaştık bunlara 2011"de 25 tane daha ilave olacak. çiftçilere biz üretim için destek vereceğiz onların tüm sütünü de alacağız dedi. Bilmen, geçen yıl çiftliklerindeki keçilerin sütünü haftada 2 gün ihtiyacı olan tüm ailelere bedava verdiklerini bu yıl da 100 aileye bu desteği vereceklerini belirtti.

İnek sütü 70 kuruş, keçi 1.1 TL

Keçi çiftliklerini Avrupa Birliği"nin de Tarım Bakanlığı"nın da desteklediğini aktaran Bilmen, œDurum öyle bir hal aldı ki, kim keçi çiftliği kurmak, üretim yapmak istiyorsa birbirini buluyor. Bir nevi ˜keçi kardeşliği oldu diye konuştu. Keçinin diğer küçükbaş hayvanlara göre daha az masraflı olduğunu, keçi sütünün litre fiyatının 1.5 kat daha pahalı olduğunu vurgulayan Bilmen, şöyle devam etti: œKeçiden günde 3-4 litre süt alınabilir. İnek sütü fiyatı 70 kuruş, keçi 1.1 TL.

Alerjisi olanların, doğal yoldan beslenmek isteyenlerin talebi nedeniyle ˜keçi sütü" talebindeki artışın bu alanı cazip hale getirdiğine dikkat çeken Bilmen, œşžu anda bizden bilgi istenen 4 keçi çiftliği var. İstanbul"da 2 ünlü müteşebbis çalışıyor. Edirne, Antalya"nın yanı sıra Adıyaman"da da bir tekstilci konuyla ilgili proje geliştiriyor açıklamasını yaptı.

Tekstilciler çok istekli

Bolu"da Bolca da keçi sütü ve sütlü ürünleri konusunda yatırım yaparken Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girgin"in de yatırım için ismi ön plana çıkanlar arasında... Büyükbaş hayvan çiftliğinde Özdilek, çak Tekstil, Sarar gibi tekstilcilerin yatırım için ismi geçerken bu isimlerin keçiyi de gündeme aldıkları gelen bilgilerden...

Organik keçi çiftliği kurdu, bu yıl cam şişede süt satacak

Aslında turizmci olan, Rani çiftliği markasıyla ithal peynir ve organik ürün üretimine de hız veren Sezer Group da ˜keçi" yatırımcıları arasında. Antalya"da 200 bin metrekarelik bir alanda ˜organik keçi çiftliği" kurduklarını belirten Sezer Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, œAslında bu bizim için bir sosyal sorumluluk projesi. Yeni doğan ve anne sütü alamayan bebeklere sağlıklı süt içirmek istiyoruz. İstanbul"da cam şişelerde ˜organik keçi sütü" satacağız. En geç bu yılın ilk çeyreğinde ürünlerimiz piyasada olacak dedi.

Fiyatlarını da makul tutacaklarını belirten Sezer, şunları söyledi: œBizim mevcut çiftliğimizde 2 bine yakın büyükbaş hayvanımız var ve bunun yüzde 50"si de keçi. Biz buradan her hafta 8-10 aileye süt veriyoruz. Organik keçi çiftliğimiz ise günde İstanbul"da asgari 1 ton süt satışı yapacak. Bu sütün ömrü de maksimum 10 gün olacak. Bu proje için 7-8 yıldır uğraşıyoruz, saf ırkı elde edebildik.
Başta tekstilciler olmak üzere iş dünyasından kendilerine sürekli fikir danışıldığını anlatan Sezer, ancak sektörün et fiyatları ve yem fiyatlarındaki yüzde 40"a varan artış nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini aktardı.

DİP NOT: Türkiye"de yaklaşık 6.5 milyon keçi bulunduğu belirtilirken süt verimi en yüksek ırk İsviçre kökenli Saanen, et verimi en yüksek ırk ise Güney Afrika kökenli Boer keçiler.

çİFTLİK ATIKLARI ELEKTRİĞE DÖNÜşžECEK

Sezer Group, hayvancılığa yönelik yatırımlarını hızlandırırken ˜çiftlik atıkları"ndan enerji elde edecek. Bugüne kadar 3 bin proje gerçekleştiren Alman bir grupla işbirliği yaptıklarını söyleyen Yılmaz Sezer, œİnşaat bitti, çiftlik atıklarını herşeyiyle enerjiye dönüştürecek bir proje geliştirdik. şžubat-Mart gibi çiftliğimizdeki herşey elektrik enerjisine dönüşecek, yılda 100 ton organik gübre üreteceğiz. Yıllık 1 milyon euroluk enerji yaratacağız. Bu enerji 1.200 yataklı otelimizin ve çiftliğimizin tüm ihtiyacını karşılayacak dedi. Sezer, bunun için 3 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Vatan