Magazin

Malatya Kalesi'nin restorasyonuna ara verildi!

Battalgazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yıkılmaya yüz tutmuş surlarının restorasyon çalışmalarına, surların taşı ile aynı özellikte taş bulunmadığı için ara verildi

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, surların 550 metrelik kısmının projesini hazırladıklarını, kale kapısının ihalesini yaptıklarını ve restorasyona başlandığını hatırlattı. Tamamı 2 bin 850 metre olan surların restorasyonu için 3 milyon 50 bin TL ödenek gerektiğini ifade eden Gürkan, bu yılki restorasyon çalışmaları için İl Özel İdaresi tarafından 150 bin TL ayrıldığını, ocak ayında İl Özel İdaresinin yeniden ödenek ayırmasını beklediklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığının da restorasyon için destek olmasını umduklarını anlatan Gürkan, şu bilgiyi verdi:

"Restorasyon çalışması devam ediyor, ancak taşlarla ilgili bazı problemler var. Surların taşının rengi ve sertlik derecesinin aslına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle çevre illerde ve çevre taş ocaklarında araştırma yapılıyor. Hangi ocakta Battalgazi surlarının taşının rengi ve sertlik derecesi ile aynı özellikte taş varsa tespit edilecek. Surların onarımına o takdirde devam edilecek." Gürkan, surların koruma amaçlı imar planı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 150 bin TL geldiğini, koruma amaçlı imar planının hazırlanması çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

TARİHİ SURLAR
Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma-Doğu Roma-Sasani ve Doğu Roma-Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı. Şehrin her tarafından görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu ve 11 kapısı bulunuyor. Kalenin çevresindeki surların büyük kısmı yok oldu. Kalenin yıkılmaya yüz tutan son kalıntılarının çevresi de kayısı bahçesine dönüştürüldü.
AA