27 / 04 / 2024

Malatya kayısısı, yapımı tamamlanan ticaret merkezi ile rekabet gücünü artıracak

Malatya kayısısı, yapımı tamamlanan ticaret merkezi ile rekabet gücünü artıracak

Malatya Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki kayısı üretici ve ihracatçılarının rekabet gücünü katlayacak Kayısı Ticaret Merkezi’nin yapımını bitirdi. Sektörde çağ atlatacak olan merkezin detayları...



Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’inin yapıldığı Malatya’da sektöre bir canlılık getirip katna değer katacağı düşünülen, Kayısı Ticaret Merkezi’nin yapımı tamamlandı. Kayısı ile ilgili kurumların ve depoların içinde bulunduğu bir ticaret adasında hayata geçirilen merkez sayesinde kayısı ticaretine yukarı yönde bir yükselme sağlanması isteniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuru Kayısı Lisanslı Soğuk Hava Deposu, Yaş Sebze ve Meyve Hali ile Malatya Ticaret Merkezinin de yer aldığı bir ticaret merkezinde hayata geçirilen Recep Tayyip Erdoğan Kayısı Ticaret Merkezi de açılış için gününü bekliyor. Bu kapsamda üretici, tüccar, ihracatçı arasında bir köprü olması sebebi ile inşa edilen merkezde ç.çok eşitli büyüklüklerde 1000 adet dükkân, yaklaşık 100 adet depo, 10.000 m2 açık pazar yeri, laboratuvar, kayısı müzesi, konferans salonu, çiftçi eğitim merkezi, borsa ofisleri, banka ve çeşitli sosyal donatı yerleri de yapıld. Bugünkü 8 milyar Türk Lirası değerinde olan projede ortalama üç bin kişinin de istihdam edilmesi hedefleniyor.

Malatya kayısısı, yapımı tamamlanan ticaret merkezi ile rekabet gücünü artıracak

ekonomim.com'dan Mehmet Nabi Batuk'un haberine göre; Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şehirde 10 bini çiftçi olmak üzere toplam 350 bin kişinin kayısı üretiminde çalıştığını söyleyerek şöyle devam etti: "Malatya’da yaklaşık yedi yüz bin dekar toprak üzerinde yaklaşık 8 milyon 800 bin kayısı fidanı bulunduğunu kaydeden Selahattin Gürkan, “Günümüzde iklim şartları müsait olması halinde şehrimizde yaklaşık 350 bin ton yaş, 110 bin ton civarında da kuru kayısı üretilmekte. Üretilen yaklaşık bu 350 bin ton yaş kayısının 25-35 bin tonu yurt içi ve yurt dışına doğrudan satılırken, geri kalan ise kurutuluyor. Kuru kayısılar ABD’den Çin’e Almanya’dan Belçika’ya kadar ihraç ediliyor. Kuru kayısı üretim kapasitemizin dünya piyasasındaki değeri 2-3 milyar dolar civarında oluyor. Ancak Malatya budan sonrakş süreçte sadece 250-300 milyon dolar elde edebiliyor. Tek eksikliğimiz ürünlerimizi doğrudan ithalatçılara sunacağımız bir ticaret sisteminin olmamasıdır. Öte yandan katma değerli ürünlerle ilgili laboratuvarlarımızın olmaması sektörde önemli bir ihtiyaç olamkata. Bu kapsamda hayata geçirilen merkez ile kayısı alanındaki tüm bileşenleri daha rekabetçi bir konuma arttıracağız.” diye konuştu.

Malatya'da 10 ayda yapılan kayısı ihracatı açıklandı! Yok böyle bir rakam

 


Geri Dön