Kent Haberleri

Malatya Kuzey Çevreyolu için imar revizyonu gerekiyor!

Karayolları 8.Bölge Müdürü Ahmet Gülşen, Malatya'nın önemli projelerinden olan Kuzey Çevreyolu’nun geçeceği güzergahta arazi toplulaştırma ve imar uygulaması nedeniyle imar plan revizyonu gerektiğini söyledi.

Malatya İl Koordinasyon Kurulunun bu yılki 1.dönem toplantısı Malatya Valisi Mustafa Toprak başkanlığında yapıldı


Karayolları 8.Bölge Müdürü Ahmet Gülşen, Malatya'nın önemli projelerinden olan Kuzey Çevreyolu’nun geçeceği güzergahta arazi toplulaştırma ve imar uygulaması nedeniyle imar plan revizyonu gerektiğini söyledi. Gülşen, “Güzergâhın 16 kilometrelik kısmında ise kamulaştırma çalışmaları yapılacaktır” dedi.


Malatya İl Koordinasyon Kurulunun bu yılki 1.dönem toplantısı Malatya Valisi Mustafa Toprak başkanlığında yapıldı. Battalgazi Belediyesi toplantı salonundaki toplantının açılışında konuşan Toprak, 2016 yılı yatırım programında ilin yatırımcı kamu kuruluşlarının belediye yatırımları hariç 9 sektörde 316 projesi yer aldığını belirterek, bu projelerin toplam tutarının 4 milyar 511 milyon 483 bin lira, 2016 yılı ödeneğinin ise 812 milyon 166 bin lira olduğunu söyledi. Toprak, söz konusu projelere 617 milyon 863 bin lira harcama yapılarak, yüzde 74 oranında nakdi gerçekleşme sağlandığını belirtti.


26 PROJEYE BAŞLANILMADI


Yatırım programında belediyelerin 203 projesi bulunduğunu ve projelerin tutarının 355 milyon 441 bin lira olduğunu aktaran Toprak, "2016 yılı ödeneği 357 milyon 553 bin lira. Yıl içinde yapılan harcama miktarı ise 222 milyon 13 bin lira olup, yüzde 62 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı" dedi. Belediye yatırımları dahil ilin 2016 yılı yatırım programında yer alan toplam 519 proje tutarının 4 milyar 919 milyon 725 bin lira olduğunu ifade eden Toprak, şöyle konuştu:  "2016 yılı ödeneği 1 milyar 169 milyon 719 bin liradır. Yatırım projelerine 2016 yılında 839 milyon 876 bin lira harcama yapılarak, yüzde 72 oranında nakdi gerçekleşme kaydedildi. 2016 yılı yatırım programında yer alan toplam 519 projenin 197'si tamamlandı. 230 proje devam etti. 66 proje ise ihale aşamasında. Çeşitli sebeplerle 26 projeye de henüz başlanmadı"


EN FAZLA HARCAMAYI KARAYOLLARI YAPTI


Toprak, diğer kamu hizmetlerine 421 milyon 521 bin lirayla yüzde 41, ulaşıma 183 milyon 961 bin lirayla yüzde 20, eğitime 171 milyon 892 bin lirayla yüzde 19, tarıma 124 milyon 678 bin lirayla yüzde 14, sağlığa 34 milyon 263 bin lirayla yüzde 4, kültür ve turizme 9 milyon 202 bin lirayla yüzde 1, enerji, madencilik, imalat sektörlerine 11 milyon 225 bin lirayla yüzde 1 ödenek tahsis edildiğini dile getirdi. Toprak, “2016 yılında en fazla harcama yapan yatırımcı kuruluş 250 milyon 673 bin TL ile Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’dür. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü 161 milyon 208 bin TL harcama tutarı ile ikinci sırada yer alırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise 139 milyon 924 bin TL harcama tutarı ile üçüncü sırada yer almıştır” dedi.


TEDBİRLER ZAMANINDA ALINMALIDIR


Kurum amirlerine yönelikte bir konuşma yapan Vali Mustafa Toprak, “Bildiğiniz gibi, İl Koordinasyon Kurullarının temel amacı; İl yatırımlarını ve sosyo-ekonomik gelişmeleri yerel ve bölgesel kalkınma perspektifiyle değerlendirmek, bunlara ilişkin sorunların çözülmesinde ve sahip olunan potansiyelin değerlendirilmesinde kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamaktır. Kamu görevlileri olarak bizler; ülkemizin gelişmesi ve milletimizin refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla kamu kaynaklarını etkin, verimli, yerinde ve amacına uygun olarak en iyi biçimde kullanılmasını sağlamakla görevliyiz. Yatırım programında yer alan projelerin zamanında ve istenilen kalite standartlarında gerçekleştirilmesi bu anlamda önem taşımaktadır. Bu bağlamda; programda yer alan ilimize ait projelerin ihalelerinin zamanında yapılması, uygulanması, süresinde tamamlanması, denetlenmesi, ödeneklerin zamanında ve amacına uygun olarak kullanılması için gerekli tedbirlerin kamu kurum ve kuruluşlarımızca alınması; projelerin uygulanmasını olumsuz yönde etkileyen sorun ve darboğazların giderilmesi birinci önceliğimiz olmaktadır. Bu hususta her zaman gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlayacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu işbirliği ve koordinasyonun en hızlı biçimde sağlanması için gerekli tedbirlerin zamanında alınması önem taşımaktadır” dedi.


ÜÇ SEKTÖRDE ÖDENEKLER ÇOK DÜŞÜK


Konuşmasında özellikle sağlık, eğitim ve kültür-turizm sektörlerinde 2016 yılı ödeneklerinin düşük kaldığına dikkat çeken Toprak, 2017 yılında ödeneklerin kullanılması ve projelerin tamamlanması yönünde ilgili kuruluşları gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarıda bulunarak, “Mesai arkadaşlarımın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yatırım ve hizmetlerin gerçekleştirilmesinde gerekli özeni ve özverili çalışmayı sürdüreceklerine olan inancımı bir kez daha ifade ediyorum” diye konuştu.


372 KM BÖLÜNMÜŞ YOLUMUZ VAR


Toplantıda konuşan Karayolları 8. Bölge Müdürü Ahmet Gülşen ise, Malatya'yı çevre illere bağlayan önemli güzergahlarda Karayolları ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtti. Gülşen, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nün Malatya ili sınırlarında 497 kilometre devlet yolu ve 605 kilometre ise il yolu olmak üzere toplam 1102 kilometre yol ağı bulunduğunu söyledi. Gülşen, “Malatya ilinin devlet yollarının 372 kilometresi bölünmüş yol seviyesinde bitirilmiştir.2003-2016 yılları arasında toplam 240 Km BSK’lı bölünmüş yol yapılmıştır” dedi.


KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜNÜN BLOKLARI YAPILIYOR


Kurumun Malatya’daki yatırımlarına ilişkin bilgiler de veren Ahmet Gülşen, Malatya ile Elazığ arasındaki mevcut Kömürhan Köprüsü’nün bulunduğu noktada trafik akışını daha da rahatlatmak amacıyla 161 milyon liralık yeni köprü ve tünel inşaatının yapımının sürdüğünü ve tünellerdeki kazı ve destekleme çalışmaları ve nihai beton imalatlarının her iki tüpte de tamamlandığını kaydetti. Köprünün büyük ölçüde yerli teknoloji ve iş gücü kullanılarak yapımının sürdüğünü, proje başlangıcında bulunan toprak işleri ve sanat yapılarında köprü pilon temelinde Malatya tarafı geri açıklık ankraj bloklarında çalışmaların devam ettiğini belirten Gülşen, “Malatya tarafı K2 kavşağında toprak işleri, sanat yapıları ve köprü üst yapısına ait saçların kaynak işleri devam etmektedir” ifadelerini kullandı.


HEYELAN ISLAH PROJESİ TAMAMLANDI


Bölge Müdürü Ahmet Gülşen, Malatya Gölbaşı ayrımı Darende yolundaki çalışmaların son durumuna ilişkinde bilgi verdi. Gülşen, “Malatya Gölbaşı ayrımı Darende yolundaki 90 kilometrelik yol yapım çalışmaları devam etmektedir. Bölünmüş yol standardında toplam uzunluğu 90 kilometre olan bu yolun tamamı bölünmüş yol seviyesinde tamamlanmıştır.2016 yılı sonu itibariyle 23 Km Sathi kaplama(SK) üzeri Bitümlü sathi kaplama(BSK) seviyesinde tamamlanmıştır. Ayrıca Km(31+000-46+000) arasında heyelan ıslah projesi tamamlanmış olup, ihale süreci devam etmektedir ” dedi.


HASANÇELEBİ’YE VARYANT YAPILACAK


108 kilometrelik Malatya-Sivas duble yol çalışmalarını hakkında konuşan Gülşen, “108 kilometrelik yolun ihalesi iki kısım halinde yapılmıştır. Bugüne kadar 445 Milyon TL harcama yapılmış olup, 75 Km’si bölünmüş yol seviyesinde tamamlanmıştır. Bu güzergah üzerinde bulunan Çepiç ve Sarsap tünelleri trafiğe açılmıştır. Km. (70+000-104+300) arası Genel Müdürlüğümüzce ihale edilmiş olup, çalışmalara başlanmıştır. Hasançelebi Varyantı(Çevre yolu) ile ilgili proje çalışmaları devam etmektedir” dedi.


ERKENEK BU YIL TAMAMLANACAKMIŞ


Doğu Anadolu'yu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesine bağlayacak Erkenek Tüneli'ndeki çalışmalar büyük ölçüde tamamlandığını belirten Gülşen, “Bin 816 metre uzunluğunda iki tüpten oluşan tüneldeki sağ ve sol tüp nihai beton seviyesinde tamamlanmış, drenaj ve elektromekanik işleri devam etmektedir. İklim şartlarına bağlı olarak bu yılın ilk çeyreğinde trafiğe açılması hedeflenmektedir” dedi. Erkenek Tüneli, Erkenek Mahallesi yakınlarında bulunan Karanlıkdere Mevkisindeki yaklaşık 60 yılı aşkın süredir hizmette olan mevcut tünele alternatif olarak planlanmıştı. Normal şartlarda bugün hizmette olması gereken, 1800’er metrelik gidişli gelişli ikişer şeritli iki tüp geçişten oluşan Erkenek Tüneli’nin yapımına 2011 yılında başlanılmıştı.  Ancak tünelin zemininde balçık çıkması nedeniyle sıkıntı yaşanmış ve zemin güçlendirilmesi için ek ihale yapılarak ek ödenek sağlanmıştı.


16 KİLOMETRELİK KAMULAŞTIRMA GEREKİYOR


Gülşen, 54 km uzunluğundaki Kuzey Çevreyolu’nun ihale sürecinin tamamladığını belirterek, “Bildiğiniz gibi Malatya Çevreyolu 54 km uzunluğunda, BSK standartlarında, 10 adet farklı seviyeli kavşak, 3 adet DDY geçici, 4 adet de hidrolik köprü bulunmaktadır. Yolun ihalesi tamamlandı ve yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış olup firmanın şantiye kurma çalışmaları sürmektedir. Onaylı projesine göre kamulaştırma planı mevcut olup, arazi toplulaştırması ve imar uygulaması nedeniyle plan revizyonu gerekmektedir” dedi. Kuzey Çevreyolu güzergâhının 34 km’sinin toplulaştırma ile 3,4 km’sinin ise imar uygulamasıyla kamuya kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Gülşen, “Güzergahın 11,5 km’si toplulaştırma ile kamuya kazandırılmıştır. Geriye kalan 16 km’lik kısımda ise kamulaştırma çalışmaları yapılacaktır” diye konuştu.


NEMRUT YOLU BİTECEK Mİ?


Malatya ile Adıyaman arasındaki turistik çekim merkezleri arasında yer alan Nemrut Dağının ulaşım sorunlarının da çözülmekte olduğunu vurgulayan Gülşen, “Nemrut Dağı turistik yolu toplamda 59 kilometredir. Bu yolun 44 kilometresi önceki yıllarda asfalt seviyesinde tamamlanarak trafiği açılmıştır. 2015 yılında 1,5 km TY-SK tamamlanmıştır ve 2016 yılında 5,5 kilometre TY-SK seviyesinde bitirilmiştir ”dedi.


TOHMA KÖPRÜSÜNE KARDEŞ KÖPRÜ GELİYOR


Hekimhan ile Kuluncak arasındaki 27,6 kilometrelik yolun 2,5 kilometrelik kısmının geçen yıl tamamlandığını belirten Gülşen, “2015 yılında 6,6 kilometre TY-SK yapılmıştı. Ayrıca toprak işleri ve sanat yapıları çalışmaları devam etmektedir.  Malatya-Hekimhan karayolunda Karakaya Baraj Gölü'nün geçişini sağlayan Tohma Köprüsünün açıklığı 520 metredir, mevcut köprünün yanına ikileme köprüsünün projesinin ihalesi Genel Müdürlüğümüzce onaylı olup, yapım ihale süreci devam etmektedir” diye konuştu. Malatya Darende ayrımı Akçadağ il yolunun da yapım ihalesinin yapıldığını anımsatan Gülşen, 10 kilometrelik kesimde işe başlanıldığını sözlerine ekledi.


3 ADET ÜST GEÇİT YAPTIK


Gülşen, “Arapgir-Divriği Ayrımı Yolu, yaklaşık 19,7 km’lik bu yolun 2015 yılı sonu itibariyle 4,5 Km’si TY-SK tamamlanmıştır.2016 yılında 13 ila 15.km arası sanat yapıları çalışmaları tamamlanmıştır.2016 yılında 10,5 Km TY-SK seviyesinde bitirilmiştir. Beydağı Kız öğrenci yurdu önü, Çöşnük mevkii Ofis market önü ve İnönü Üniversitesi Girişi yaya üst geçitlerinde çalışmalar tamamlanarak yayaların kullanımına açılmıştır” dedi.


2017 YATIRIM TEKLİFLERİNİ AÇIKLADI


Kurumun Malatya’daki 2017 yılı yatırım tekliflerine ilişkin de bilgiler veren Ahmet Gülşen,“2017 yılı yatırım tekliflerinde 9 adet projemiz var. Bunlar; Malatya-Pütürge ayrımı-Doğanyol yolu(27 Km),Doğanşehir-Akçadağ yolu(35 Km),Kuluncak-Darende il yolu(46 Km), Sürgü-Çelikhan yolu(17 Km),Malatya-Sincik yolu(64 Km),Yazıhan Ayrımı-Arapgir-Arguvan-16.bölge hudut yolu(90 Km),Doğanşehir Giriş-Çıkışı(9 Km),Keban-(Arapgir-Yazıhan)Ayrımı yolu(15 Km), Arguvan-Yoncalı(Arapgir-Divriği) Ayrımı-Yolu(41 Km)’dir” dedi. Haber-Foto: Hanifi Evren-A.Vahap Kaygusuz


Malatya Net Haber