Malatya Millet Bahçesi şehre nefes aldıracak!
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya, kendisine özgü tarihiyle, şelaleleri , parkları, kervansaray ve camileriyle dikkat çekiyor. Yeni yapılacak millet bahçesiyle de şehir nefes alacak...
Bulunduğu coğrafi konum nedeniyle tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Malatya, önemli ticaret yollarından ikisi olan Kral yolu ve İpek Yolu'nu bünyesinde barındırıyor.
Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; hem yeşil doğası, hem de zengin kültürü ile çok sayıda gezilip görülecek yere sahip olan şehir, çeşitli güzellikleri ile de her yıl yabancı ve yerli turistlerin akınına uğruyor.
ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN SIRRI
1961 yılından bu yana Doğu Anadolu'da, İtalyan Arkeoloji Heyeti tarafından kazılmakta olan “Arslantepe Höyüğü', medeniyetin yapı taşlarını oluşturan değerlerden biri. Malatya Ovası'nın zenginliğini ve geçmişini gözler önüne seren arkeolojik araştırmada, şehrin eski yapı taşlarına rastlamak mümkün. Yaklaşık 4.5 hektarlık yerleşim alanına sahip alan, 30 metre yüksekliğinde ve 250*180 m boyutlarında bir höyük. Yukarı Fırat Vadisi'nde yer alan höyük, Malatya'nın 6 km kuzeydoğusunda, Fırat Nehri'nin ise 15 km güneyinde yer alıyor. Oldukça zengin su kaynakları ve verimli ovaların yer aldığı vadi, Orta Anadolu ile Doğu Anadolu Bölgelerinin sınırları arasında bulunan konumu nedeniyle de stratejik bir bölgede yer alıyor.
İLK ESERLER BU ŞEHİRDE
Doğu Anadolu'da İtalyan Arkeoloji Heyeti'nin (MAIAO) 50 yılı aşkın süredir devam eden kazı ve araştırmaları, sadece ovanın tarihini değil aynı zamanda medeniyetin de yapı taşlarını oluşturan değerleri ortaya koyması bakımından önem taşıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi yolları, serbest alan ve açık sportif faaliyet alanları, oturma grupları, oyun alanları ve dinlenme yerlerini yeniden dizayn ederek hizmete sundu. Özellikle engellilere yönelik yapılan düzenlemelerle Sümer Parkı çok daha konforlu bir hale getirdi.
Millet Bahçesi şehre nefes aldıracak
Şehrin merkezinde yapımına başlanan Millet Bahçesi birçok alanı içinde barındıracak. Yeşil alanları, oyun parkları, piknik alanları, millet kıraathanesi, kafeteryaları, yürüyüş parkurları, koşu parkurları ile her yaş grubuna hitap ederek Malatyalıların sosyo-kültürel birçok ihtiyacını karşılayacak projede çalışmalar hızla devam ediyor. Şehirde önemli bir eksik olan deprem toplanma, afet sığınma alanlarının da projede yer alacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Türkiye genelinde başlatılan her şehre bir millet bahçesi projesi doğrultusunda projelendirilen eski stadyum alanı, yaklaşık 45 dönüm alanı ile şehrimize nefes aldırarak, akciğerleri olacak" dedi.
YENİ FUAR MERKEZİ MİŞMİŞ PARK'TA YÜKSELİYOR
Bu arada şehirde büyük bir eksikliği giderecek olan ve kaba inşaatı büyük oranda tamamlanan yeni fuar ve kongre merkezinin inşaatı da tüm hızıyla sürüyor. Yeni fuar ve kongre merkezi sosyal donatı alanları, eğitim salonları, kongre salonu ile komple bir merkez halinde hizmet verecek. Yeni fuar ve kongre merkezi hizmete açıldığı zaman tarım, kitap, kayısı, film festivalleri başta olmak üzere birçok fuar, festival ve kongreye ev sahipliği yapacak.
BEYDAĞI TABİAT PARKI
Doğal güzellikleri, havası, suyu ve kaliteli yaşamı ile insanları her zaman kendine çekmeyi başarmış olan Malatya'nın, adına yakışır bir şehir görüntüsüne kavuşması ve herkesin kendini şehrin her yerinde evindeymiş gibi hissetmesi için yapılan alanlar göz kamaştırıyor. Şehir merkezine en yakın mesire alanlarından biri olan Beydağı Tabiat Parkı'nın 1. etabının tamamlanması da Malatyalılar tarafından ayrı bir sevinçle karşılandı. 100 dönüm alan üzerine kurulan Beydağı Tabiat Parkı'nın l'inci etabı tamamlanarak hizmete sunuldu. İkinci etap projesi de hazırlanan alanda vatandaşlar şehrin merkezinde şehrin gürültüsünden uzak kaliteli zamanlar geçiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da büyük bir önem verdiği proje Malatyalılardan tam not aldı.
Malatya'daki depremde hasar gören okullar yeniden yapılıyor!