Kent Haberleri

Malatya Su ve Kanalizasyon Çalıştayı başladı!

Türkiye Belediyeler Birliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde Su ve Kanalizasyon Bilgi İşlem Daireleri Tecrübe Paylaşım Çalıştayı başladı.

10-11 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, suyun önemine değinerek, özellikle su havzalarının iyi korunması gerektiğini ifade etti. Kamçı, “Su, insanoğlunun en temel ihtiyacı olma ve başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile insanlığın devamlılığı için hayatı önem taşıyan bir kaynaktır. Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürekliliği, büyük ölçüde temiz ve yeterli su arzına sahip olmaya bağlıdır. Su kaynaklarının geliştirilmesi, ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktadır. Öte yandan, nüfus ve ekonomik faaliyetlerin artış göstermesi birçok ülkede su sıkıntısı meydana getirmekte ve buna bağlı olarak ekonomik gelişmeler sekteye uğramaktadır” dedi.

Su ve Kanalizasyon İdareleri’ne çok önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Vali Kamçı, “Suyun çok çabuk kirlenen bir madde olduğu unutulmamalıdır. Su kaynağının yakınında kirliliğe neden olabilecek kanalizasyon, çöp alanı, kimyasal tesisler ve atık madde alanı gibi kirletici unsurlar olmamalıdır. Yağmur suları ile birlikte kaynağa karışması muhtemel fabrika atıkları, kentsel atıklar, tarımsal atıklar, kullanılmış sağlık malzemesi atıkları ve kentsel yüzeysel akıntılar gibi dış kirletici unsurlar için gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Dolayısıyla, bu anlamda Su ve Kanalizasyon İdareleri’ne çok önemli görevler düşmektedir. Sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunması; gayri sıhhi mekan, konut ve iş yerlerinde gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması, derelerin ıslahının yapılması, kullanılmış sular ve yağış sularının zararsız bir şekilde yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve bu sulardan yeniden yararlanılması için her türlü tesisin kurulup işletilmesi bu görevin başlıcalarıdır. Çalıştayın çok değerli hizmetlere vesile olacağını ümit ederek, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.


ÇAKIR: “MASKİ 112 ACİL GİBİ OLMALI”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, MASKİ’nin önemli bir yükü üstlendiğini ifade ederek, vatandaşların sorunlarını çözerken MASKİ’nin 112 Acil gibi olması gerektiğini söyledi. Büyükşehir yasasıyla birlikte Malatya Belediyesi’nin hizmet alanının 61 kat arttığını aktaran Başkan Çakır, “Böyle bir programın Malatya’da yapılmasından dolayı büyük bir memnuniyet duydum. Sürecin yeni olmasından dolayı çok önemli bir toplantı. Önceki büyükşehir belediyeleri, yeni olan 14 büyükşehir belediyesine göre daha avantajlı daha tecrübeli. Bizler de böyle çalıştaylarla, konferans ve panellerle bu tecrübelerinden faydalanmaya çalışacağız. Her ilin kendilerine göre sıkıntıları ve yapısal sorunları var. Coğrafi sorunları var. Kurumsal yapı çok önemli. Saha hakimiyetinin sağlanması, personelin performansının ve verimliliğinin ölçülmesi, sağlıklı verilerin toplanması, sağlıklı bir sistemin oluşturulması, sağlıklı programların oluşturulması noktasında bilgi işlemin önemi çok büyük. MASKİ’ye önemli bir yük binmiş durumda. Geçmişte gelen sıkıntılar ve hizmet alanını genişlemesi MASKİ’nin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. MASKİ çok kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Malatya’nın tamamında hizmetin eşdeğer olması gerekiyor. Genelde uzun vadeli bir su yönetimi için çok büyük bir yatırım yapmamız lazım. MASKİ, 112 Acil gibi olmalı. Vatandaşımız aradığında mutlaka o an yetişmemiz gerekiyor. Su da olsa kanalizasyon da olsa vatandaşı yarım saat yada bir saat sonrasına ertelemeniz bile vatandaş tarafından haksızlık olarak görülüyor. Gerçekten de bu doğru. Sahanın her noktasında var olmanız gerekiyor. Hizmet götürüyoruz demek yeterli değil. Çünkü en kaliteli hizmeti götürmek zorundayız. Yükümüzün çok olduğunu biliyorum. Bir yerine iki çalışmamız, iki yerine beş çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu aradaki boşluğu kapatmamız lazım. Önceki hizmet alanımız 61 kat büyüdü. Arkadaşlarıma her zaman söylüyorum hangi il bizden bir adım önde ise oraya mutlaka gidelim ve tecrübelerinden faydalanalım diyorum. Yükümüzün farkındayız ve hizmete devam edeceğiz. Bu tür organizasyonların sıklıkla yapılmasını temenni ederek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


ŞAHİN: “BELEDİYELERİN HİZMET ALANI GENİŞLEDİ”

Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, hizmet ederken bilgi yönetim ve bilgi işlem sisteminin çok güçlü olması gerektiğini belirterek, “Belediyeler çok geniş alanlarda hizmetler veriyorlar. Teknik, sosyal ve kültürel konularda yoğun bir hizmet gayreti gösteriyorlar. 30 Mart 2014 tarihi itibariyle belediyelerimizin hizmet alanı genişledi. Su ve kanalizasyon hizmetleri deyince ayrı bir önem ortaya çıkıyor. Bu nedenle su ve kanalizasyon idareleri genel müdürlük düzeyinde yapılandılar. İçme suyu konusu direk canla sağlıkla ilgili bir konu. Atık su Arıtma direk çevreyle ilgili bir konu. Bunlar acil konular. Büyükşehir Kanunu’nda sonra su ve kanalizasyon idareleri bulundukları bölgelerin her karışında sorumlu oldular ve çok önemli bir misyonu üstlendiler. Sorunları belirlemek amacıyla çalıştaylar yapıyoruz. Problemlere ortak çözümler arıyoruz. Problemin tespiti çok önemli. Bunu da bir araya gelerek çözmeye gayret ediyoruz. Su ve Kanalizasyon İdareleri’nde bilgi yönetim sistemi ne kadar sağlıklı olursa hizmette o kadar sağlıklı olur. Bugün burada bunu konuşacağız tartışacağız. Güç birliği yapacağız. Türkiye Belediyeler Birliği olarak emrinize amadeyiz” şeklinde konuştu.


ÖZDEMİR: “TECRÜBE PAYLAŞILMALIDIR”

Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, çalıştayın önemine değinerek, “Bilgi alışverişinde bulunmak ülke kaynaklarını israf etmeden kullanmak demektir” dedi. Özdemir, “6360 Sayılı Kanun kapsamında 16 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü olarak belirli periyotlarla, belli aralıklarla toplandık. Türkiye Belediyeler Birliği’nin 30 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri’nin Afyon’da Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katılımıyla büyük bir toplantı organize etmişti. Ben bu toplantıların çok büyük faydasını gördüm. İzmit İSU Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapılan toplantının ardında konu bazlı toplantılar yapmaya karar verdik. Türkiye Belediyeler Birliği bu fikrimizi destekledi. 16 Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin çok ciddi tecrübeleri oldu. Bu idarelerin yeni kurulan Su ve Kanalizasyon İdareleri’ne aktarmasını istiyoruz. Su kayıp kaçlar, abone ve çamur arıtma ile ilgili programları birbirimizle bilgi alışverişinde bulunabilir miyiz amacıyla bir araya geliyoruz. Su ve Kanalizasyon İdareleri’nde bilgi işlem alt yapısının sağlam kurulması gerekmektedir. Ülke kaynaklarını israf etmeden tecrübelerimizi paylaşarak en iyisini yapmanın gayretinde olacağız. Çalıştay süresince Bilgi İşlem Dairesi Başkanları yaptığı teknolojik yenilikleri paylaşacaklar. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde bir araya gelmemiz çok önemli. Tüm katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Su ve Kanalizasyon Bilgi İşlem Daireleri Tecrübe Paylaşım Çalıştayı’na, Türkiye Belediyeler Birliği’nden Bilgisayar Mühendisi Hüseyin Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanı Kamil Ayboğa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Süleyman Salih Birhan, İSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Çetin Çıbık, ESKİ (Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi) Bilgi İşlem Uzmanları, KASKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Recep Çulhaoğlu, MASKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Cengiz Tayfun, ASKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Nurullah Said Yeken, SASKİ Bilgi İşlem Dairesi SCADA Şube Müdürü İsa Çomaklı, İSU Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İsmail Gülsoy ve KOSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mehmet Akif Altındağ konuşmacı olarak katılıyor.

Konuşmaların ardından Dr. Özgür Özdemir, 6360 sayılı yasa sonrası MASKİ’nin 18 ayını değerlendirdi.



Hürriyet