Kent Haberleri

Malatya'da 36 bin ağır hasarlı konut yıkılacak!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya ilinde ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor. Bu kapsamda Malatya'da 36 bin ağır hasarlı bina yıkılacak.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde merkez üssü Pazarcık ve Elbistan meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Malatya ili merkezi, Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri ile kırsal mahallelerde hasara yol açtı.

Malatya merkezinin yanı sıra özellikle Fahri Kayahan, Tecde, Bostanbaşı, Yüzakı mevkilerindeki yeni yapılara da zarar veren depremin sebep olduğu hasarın boyutları her geçen gün daha da gün yüzüne çıkıyor. Konuya ilişkin Malatya Valisi Hulusi Şahin açıklamalarda bulundu. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Malatya'daki tehlike oluşturan ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri kontrollü şekilde devam ederken, ekiplerin enkaz kaldırma çalışmaları da aralıksız sürüyor.

Malatya'da bu güne kadar ihalesi gerçekleşen, ağır hasarlı 27 bin 320 binadan 584'ünün yıkımı yapıldı.

"HER 3 BİNADAN BİRİSİ YIKILDI!

Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremden en çok etkilenen iller arasında Malatya'nın da yer aldığını kaydetti.

İl genelinde büyük yıkımın yaşandığını vurgulayan Şahin, neredeyse her 3 binadan birinin yıkıldığını belirtti.

Vali Şahin, ağır hasarlı binaların yıkımının tüm hızıyla sürdürüldüğünü ifade ederek, "Şimdiye kadar yıktığımız ve kaldırdığımız enkazın tam 6 katı kadar enkaz ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla kaldırılacak "dedi.

Bu durumda kentte daha da büyük boşluklar oluşacağını ve bunların bir kısmı yerinden dönüşüm modeliyle yapılacağını bazılarının ise vatandaşa bırakılacağını ifade eden vali Şahin, "Vatandaşın mülkiyet hakkı kendindedir. Oranın imar durumu yeniden değerlendirilerek vatandaş kendi mülkünü değerlendirecek" diye kaydetti.

Vali Şahin "Bunun dışında da böyle sosyal konutlar, rezerv alanlarında yeni mahallelerimizde yürüyecek ama oluşturduğumuz mahallelerin hiçbiri şehirden kopuk değil, hepsi son derece doğru. Güzel akslarda ve sağlam zeminlerde ve yeni modern mahalleler oluşturuyoruz" şeklinde konuştu.

"YILBAŞINA KADAR TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ"

Yıkım çalışmalarının devam edeceğini anlatan Şahin, ağır hasarlı 36 bin konutu yıkıp enkazını kaldıracaklarını söyledi. Bunu da yılbaşına kadar tamamlamayı planladıklarının altını çizen Şahin, "36 bin bina bir şehir demek gerçekten. Bunlardan bazıları 15, bazıları 12 katlı. Eğer üçle çarparsanız ortaya çıkan boyutu anlarsınız. Bu, depremin ne kadar feci bir yıkımı Malatya'ya getirdiğini gösteriyor" diye belirtti.

Vali Şahin, depremzedelere daha konforlu barınma imkanı sağlamak için çadırdan konteynere geçişlerin de hızla devam ettiğini kaydetti.

Deprem konutları teslim tarihi belli oldu mu? Afet konutları hangi ay teslim edilecek?

Prof. Dr. Celal Şengör resmen uyardı: Türkiye ciddi bir deprem tehdidi altında! Ege ve Doğu Anadolu'yu işaret etti!

Tarih açıklandı: Depremzedelere konutları teslim edilmeye başlıyor