24 / 11 / 2024

Malatya'da ayakkabıcılar site istiyor!

Malatya'da ayakkabıcılar site istiyor!

Ayakkabı imalatında yıllar içinde yaşadığı gerileme nedeniyle Manisa, Konya, Gaziantep, Hatay gibi kentlerin gerisinde kalan Malatya, sektörde eski gücüne kavuşmak istiyor




 
Sektör temsilcileri, ayakkabı üretiminin yeniden ivme kazanması, markalaşmanın hız kazanması için kent merkezinde dağınık olarak faaliyet gösteren 100 civarında işletmenin bir sitede bir araya gelerek kooperatifleşmesi gerektiğim düşünüyor. Yeni bir site ve teşhir salonu için belediye ve valilikten destek bekleyen ayakkabıcılar, önceki yıllarda aylık 15 bin civarında olan üretimlerini 25 bine çıkarabileceğine inanıyor.
Sektörde 38 yıldır faaliyet gösterdiğini ifade eden Malatya Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkam Mehmet Bardakçı, "Daha öncelerde ayakkabı sektöründe gayet güçlü olan Malatya şu gün itibari ile can çekişir duruma geldi. Geçmiş yıllarda Manisa, Konya, Gaziantep, Hatay, gibi birçok kent bizlerin gerisinde kalırken, şimdi ise Malatya bu illerin çok çok gersinde. Malatyalı imalatçılar sektörde yeniliklere ayak uyduramadığı, kendilerine ait bir yerleri olmadığı ve şehir merkezinde kısıtlı kaldıkları için bir türlü gelişemedi. Kalifiye eleman yetiştirme konusunda da sektör firmaları aktif olamadı. Bu konudaki sürekli telkinlerimizden pek olumlu gelişmeler kaydedemedik. Bütün bu nedenlerle geçmiş yıllarda İstanbul ve izmir'den sonra gelen kentimiz şimdi sıralamaya bile giremiyor" diye konuştu.

Kentteki ayakkabı imalatçılarının sürekli dile getirdiği 2 talebin öne çıktığını kaydeden Bardakçı, "İlk olarak kendileri için bir yer tahsisi yapılmasını istiyorlar. Bir sitelerinin olması gerektiğini düşünüyorlar. Diğer talepleri ise seslerini duyurabilecekleri bir kooperatifin kurulma yönünde. Yer tahsisi konusunda belediye, valilik ve siyasetçilerden destekler bekliyoruz. Birileri çıkıp bu işe öncülük yaparsa bu sektör Malatya'da yok olmaktan kurtulur" dedi.

Halen kent merkezinde 100'e yakın imalatçı işletme bulunduğunu dile getiren Bardakçı, "Bu imalatçıların bir çoğu dağınık alanlarda birkaç dükkanda hizmet sunuyor. Bu da bizleri yavaşlatan bir durum. Kendimize ait bir sitemiz ve teşhir salonlarımız olsa müşteri ürünlerimizi daha rahat görür. Şu an ağırlıklı olarak İstanbul ile çalışıyoruz ama bu sistemi oturtunca insanlar yeni yatırımlar yapacak, üretim ve istihdam artacak. İlerleyen dönemde de farklı pazarları araştıracak, markalar yaratacak düzeye gelebiliriz. Sektörümüz Malatya'da kayısıdan sonra gelen önemli sektörlerden. Devlete yükü olmayan, katma değeri yüksek bir sektörüz. Yer problemimiz çözülünce kooperatif çalışmalarımız gerçekleşince sorunlarımızın ciddi bir kısmı da halledilmiş olacak" açıklamasım yaptı.

Yeni site üretim ve istihdamı artırır

Malatya Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Başkanı Ali Evren de, kent için önemli olduğunu düşündüğü ayakkabı sektörünün yok olması için hasssasiyet gerektiğini belirterek, "İmalatçılarımıza teşvikler verilmeli. Kooperatifimiz makine ve yeni teçhizat alımına 250 bin liraya, hammadde alımına 100 bin liraya kadar 5 yıl vadeli 3 ayda bir ödemeli kredi imkanı sunuyor.Esnafı bu kredilerden faydalanarak sektörde yenilikler yaratmaya çağırıyorum. Kentte önceki yıllarda aylık 15 bine yakın olan ayakkabı imalatının bu olanaklarla 25 bine çıkacağına inanıyorum. Hükümetin teşvik, vergi indirimi gibi destekleri sürmeli. Sektörde teknolojiyi en iyi şekilde kullanan yeni bir site ile daha başarılı işlere imza atılır. Üretim ve istihdam artar. Siteye yer tahsisi konusunda çalışmalar sürüyor" tüye konuştu.

Firmalar % Birliği Güc Birliği' programından yararlansınlar

Malatya KOSGEB Müdürü Murat Seki: Malatya'da ayakkabı sektörü 10 yılda tepe noktadan asagı doğru ivme kaybetti. Altyapısısağlam, eleman sıkıntısı olmayan bir sektör, yeniden canlandırmak ıcin acil olarak isletmeler bir araya gelip ortak bir strateji ile altyapılarını oluşturmalı. Sektörün sorunu ucuz hammadde değil. Sorun tamamen yeni ve marka ürünlerin ortaya çıkmaması. Sektördeki 100'e yakın üretici firmanın en az dörtte biri bir araya gelerek İs Birliği Güc Birliği' programından yararlanmalı. Bu proje kapsamında 750 bin liraya kadar KOSGEB tarafından desteklenecekler. Bu para çerçevesinde makine teçhizat, insan kaynağı, pazarlama faaliyetleri, hammadde gibi 9 farklı destek veriliyor. Üreticiler tamamen daha ucuz hammadde alabilmek için parasal bir destek istiyor. Asıl ihtiyacın para olmadığı, sektörün rekabet gücünü kaybettiği için bu duruma geldiğini gözlemledik. Çözüm; bir araya gelerek bir sinerji yaratmak ve bu sinerjiyi rekabete dönüstürmekten geçiyor. KOSGEB olarak gelecek hedefimiz bu sektörde en az bir "İş Birliği Güç Birliği" programını hayata geçirmek.

İmalatçılarda kara liste sıkıntısı

Mehmet Kusdoğan: Yaklaşık olarak 60 yıldır bu sektörün içindeyim, imalatçılarımızın hali gerçekten adeta içler acısı.Yeniden eski dönemlerde olduğu gibi canlılık kazanmak isteyen sektörümüz İçin herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı. Halen ayrı ayrı noktalarda üretiyoruz. Bir arada daha verimli olacağımıza inanıyorum. Geçmişte eski Belediye Başkanımız bize yer talebinde bulundu anck birlik sağlayıp yapamadık. Esnafa küçük krediler açılmalı, yer tahsis edilmeli. Sektörün göz göre göre ölmesine izin vermemeliyiz. Küçük problmlerden dolayı bankalar tarfaından kara listeye eklenen isimlerimizin o listeden çıkm asını istiyoruz. Ödemelrdeki bazı aksaklıklar, kredi kartı gecikmelirnden dolayı ticari hayatımız bitirilmemeli. Kredi kullanmka istediğimzde bize bunlar problem olarak sunulmamalı.

 Mehmet Çoban: Faaliyetlerimizi dağınık sürdürüyoruz. Sektörün topluca çalışacağı bir mekanı yok. Gelişmek, yeni yerlere açılmak istiyoruz fakat yer konusu adım atmamaıza engel oluyor. Bu soruna çözüm önerisini belediye getirebilir. Yeni mekanda is kapasitesi artacak, istihdam artacak bu isi yeni gençlere öğreterek gelecek nesillere bir meslek bırakmış olacağız. Ayrıca sektörümüz için özel teşvikler ve krediler çıkarılmalı. Maddi yükümlülükler imalatçının belini büküyor. Beklentilerimizi açıkyüreklilikle dile getirmeli, birlik içerisinde olmalıyız ki çözüm bulalım. Yoksa temeli hazır bulunan bir sektör göz göre göre yok olup gidecek.

Nida Yansözgül / Dünya

 

 

 


Geri Dön