Malatya'da KOSGEP desteğiyle mobilya fabrikası kuruldu!
Malatyada mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve işletmelerini ayakta tutmakta zorlanan 5 esnaf, KOSGEB'in "İş Birliği Güç Birliği Projesi" kapsamında birleşerek Organize Sanayi Bölgesinde mobilya fabrikası kurdu
Malatyada mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve işletmelerini ayakta tutmakta zorlanan 5 esnaf, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) "İş Birliği Güç Birliği Projesi" kapsamında birleşerek Organize Sanayi Bölgesinde mobilya fabrikası kurdu.
KOSGEBden aldıkları 250 bin lira desteğe kendileri de katkı yaparak 800 bin liralık sermayeye ulaşan 5 esnaf, makinelerini yeniledikten sonra üretime başladı.
Esnafın birleşerek kurduğu Meva Mobilya İnşaat Plastik Doğrama Çelik Kapı Limited Şirketinin Müdürü Yüksel Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket adına kurdukları fabrikanın 3 aydır faaliyette olduğunu söyledi.
Bir süredir böyle bir destek çıkmasını beklediklerini anlatan Yüksel Duman, KOSGEBin İş Birliği Güç Birliği Projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte geçen eylül ayında projeye başvuru yaptıklarını anlattı.
Eski işletmelerinin çok küçük ve yetersiz olduğunu kaydeden Duman, birleşmeden önce Küçük Sanayi Sitesinde 100er metrekarelik dükkanlarda iş yapmaya çalıştıklarını belirtti.Duman, şu bilgileri verdi:"İşletmelerimiz imkansızlıklar içinde ayakta duruyordu, büyütemiyorduk. 20 senedir aynı makinelerle çalışıyorduk. Küçük atölyelerde ancak 1-2 iş yaparak geçim sağlayabiliyorduk. İşimizi nasıl genişletiriz derken KOSGEBin İş Birliği Güç Birliği Projesi karşımıza çıktı. Müracaat ettik. Projeyi de üzerinde durarak ciddiyetle hazırladık. Geçen şubat ayında kurul tarafından onaylandı. Biz de 5 esnaf birleşerek şirketimizi kurduk. Yeni makine bağlantılarımızı yaptık, teknolojimizi yeniledik. Malatya Organize Sanayi Bölgesinde atölyemizi kiraladık. Fabrika satış mağazasını oluşturduk. İmalata da başladık."
Duman, KOSGEBİN toplamda 250 bin lira hibe desteğinin yanı sıra kendilerinin de katkısı ile 800 bin liralık bir yatırım yapmış olduklarını dile getirdi. Küçük atölyelerde herkesin bir ya da iki kişi ile çalıştığını belirten Duman, şu anda 20 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. Küçük atölyelerde yeni taleplere ve büyük işlere karşılık veremediklerini bildiren Yüksel Duman, artık işi büyüttüklerini ve hedeflerini de büyük tuttuklarını anlattı. Duman, şöyle konuştu:
"Hedefimiz zaten Malatyada panel mobilya üretmek. Onun ar-ge çalışmalarını yapıyoruz. Malatyada şu anda panel mobilya üreten bir firma yok. Yaklaşık 15-16 ilden de buraya mobilya giriyor. Neden Malatyada da bu üretim yapılmasın. Bu yıl ar-ge çalışmalarımızla birlikte 3-4 ürün imalat edip pazar payımızı oluşturmak istiyoruz. Gelecek yıl da Doğu Anadolu Bölgesine ve ardından Irakın kuzeyine açılmak istiyoruz. Günlük kapasitemiz 20-25 takım yatak odası, genç odası üretecek durumda."
İnşaatı tamamlanmış binaların mobilya işlerini yaptıklarını, panel mobilya ürettiklerini, hastane ve okullara dolap yaptıklarını bildiren Duman, bunların yanı sıra çelik kapı ve plastik doğrama pencere de ürettiklerini anlattı.
2 bin 200 metrekare kapalı alanda imalat yaptıklarını kaydeden Duman, "İleri ki yıllarda iş yerimizi aşama aşama büyütmeyi düşünüyoruz. Küçük atölyelerdeki üretimde 3 günde bir mutfak dolabı üretiyorduk. Burada günde 20-25 mutfak dolabı üretecek kapasitedeyiz. Şu anda işlerimiz da gayet iyi. Birleşmek güzel. Hem görev paylaşımı, hem çalışma açısından. Yük eşit dağılmış oluyor. Arkadaşlar özverili çalışıyor. Herkes görevinin bilincinde" dedi. KOSGEBin desteği için hükümete teşekkür eden Duman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın küçük işletmelerin birleşerek büyümesi önerisini önemsediğini ve bu konuda çok haklı olduğunu anlattı.
"ESKİ İŞİMİZİ BİZ BİTİRMESEK KENDİLİĞİNDEN BİTECEKTİ"
Küçük atölyelerin ancak kendi yağları ile kavrulduklarını, haftada ancak 1 yada 2 iş çıkarabildiklerini vurgulayan Duman, "Makinelerimiz ve sistemimiz eski idi. Biz bitirmesek bu iş, 3-5 yıl sonra kendiliğinden bitecekti. Yavaş yavaş da bitiyor. İş fabrikasyona ve fasonculuğa dönmeye başladı" dedi. Duman, Bitlisin Tatvan ilçesinde bir bayilik görüşmesi yaptıklarını ifade ederek, önce Doğu Anadolu Bölgesine, ardından da yurt dışına açılmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
AA