Malatya'da TOKİ aracılığıyla 3 bin 36 konut yapıldı
Malatya'da TOKİ aracılığıyla 3 bin 36 konutun yapımı tamamladı, 411 konutun yapımına da devam ediliyor...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "TBMM, tarihi bir oylama yaparak, Türkiye'ye yaraşan bir anayasa için köklü değişikliği gerçekleştirdi. Şimdi artık son kararı millet verecek, son sözü millet söyleyecek. Türkiye'yi prangalarından kurtarmak adına tarihi bir karar verecek" dedi.
Malatya Valiliği ve Malatyalı İşadamları Derneği'nin Holiday İnn Otel'de düzenlediği "Malatya Dayanışma Gecesi"nde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde, İslam Konferansı Örgütü'nde var olduğunu ve kendilerinden öncekiler gibi büyük düşünüp, büyük hedefler belirleyip, büyük adımlar attıklarını söyledi.
Erdoğan, Türkiye'nin itibarını, gücünü tüm dünyaya taşımanın, ispat etmenin gayreti içinde olduklarını, içeride de tek tek şehirleri, ilçeleri, köyleri büyük Türkiye'ye yakışan şekilde yeniden imar ettiklerini kaydetti.
Türkiye'nin bu günlere birliğiyle, bütünlüğüyle, dayanışma ve kardeşliğiyle ulaştığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye, bizi biz yapan, bizi var eden bu değerlerini yücelterek, onları pekiştirerek geleceği inşa edecek. İşte biz onun için 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' diyoruz. İşte onun için, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara karşı tek yürek halinde kardeşliği yüceltiyoruz" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye yapay sorunlarını geride bıraktığında, teröre, ayrımcılığa, hoşgörüye inanarak set çektiğinde, her anlamda bugünkünden çok daha farklı bir yerde olacağını vurgulayarak, Malatya'nın da renkli yapısıyla, hoşgörülü ruhuyla, kardeşliği yücelten, kardeşliği büyüten iklimiyle Türkiye'ye bu noktada örnek olacağını, olduğunu söyledi.
Malatya'dan önümüzdeki süreçte de iftiralara, karalama kampanyalarına, nifak girişimlerine, tahriklere aldanmadan kardeşliğe, milli birliğe destek olmasını beklediğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Hamdolsun, Türkiye'nin iyi gitmeyen hangi işine el attıysak önemli çalışmalar ortaya koyduk, destansı başarılar elde ettik. Ekonomide, dış politikada, iç politikada, demokratikleşmede Türkiye'yi yedi buçuk yılda çok
farklı bir kulvara taşıdık. En son anayasamızda, 1982 biliyorsunuz bir devrim anayasası, ondan bu yana en büyük, en kapsamlı, en demokratik değişikliği gerçekleştirdik ve böylece Türkiye'ye yeni bir ufuk daha açtık. Şunu bilmenizi isterim; anayasa bir ülkenin her şeyidir. Anayasa emekle, ekmekle, yatırımla, adaletle, sağlıkla, eğitimle, aklınıza gelen her alanla doğrudan ilgilidir. Anti demokratik bir anayasa ile demokratik bir düzen kurulamaz. Anti demokratik bir anayasa ile yatırım artmaz, üretim artmaz, istihdam artmaz. Eğer başarı arıyorsak bir ülkede önce yatırım, sonra istihdam, sonra üretim, sonra netice. Eğer yatırım olmazsa diğerleri olabilir mi? Şimdi birileri kuru sıkı atıyor, 'işsizlik işsizlik işsizlik', tamam kardeşim doğru. Şu anda bizim yüzde 14 işsizliğimiz var. Sen nasıl çözeceksin onu söyle. Çözümün ne? Reçeteyi ver, hiç reçeteyi veren duydunuz mu? Sadece tespit. Biz iktidara geldik 10.3 ile aldık. 3 ay sonrasıyla ilgili ben size bir rakam veriyorum. 3 ay sonra inanıyorum ki biz onu yakalayacağız. Bu kadar açık söylüyorum. 'Uluslararası kriz bizi teğet geçecek' dedim, dalga geçtiler. Ekonomiyi çok iyi bilenler. Ben onlar kadar bilmem. Ama ben bir şeye inanarak konuşurum. Ve bizi teğet geçti. Ama bakıyorsun bir başka siyasetçi diyor ki, 'Hayır delip geçti', neyi delip geçti. Şu anda komşunun hali ortada. AB üyesi ülkelerin hali ortada. Türkiye'nin kamu net borç stoku ortada. Biz göreve geldik, yüzde 74 kamu net borç stoku vardı, şu anda yüzde 45-46, buradayız. En zor zamanda buradayız."
-"SON SÖZÜ MİLLET SÖYLEYECEK"-
Erdoğan, Türkiye'nin şu anda tüm AB ülkeleri içinde parametreleri yan yana getirdiğinde birçoğunda hepsinden çok çok iyi olduğunu belirtti.
Bunu sadece kendisinin değil OECD, IMF ve Dünya Bankası'nın söylediğini belirterek, kendilerine inanmayanların açıp o parametrelere bakmalarını isteyen Erdoğan, gerçeklerin ortada olduğunu söyledi.
Erdoğan, siyasetçi diliyle değil onların diliyle konuştuğunu ve burada olduğunu belirterek, konuşmasını söyle sürdürdü:
"Onun için anti demokratik bir anayasa ile yoksullukla mücadele edilmez, hukuksuzluk sona ermez. Bunu bilmemiz lazım. Biz üstünlerin hukukunu korumak için bu yola çıkmadık. Biz hukukun üstünlüğünü korumak için bu yola çıktık ve bu yoldaki kararlılığımız devam ediyor. Burada bir gerçek var. Haklı olan güçlü olduğu gün biz hedeflerimize ulaştık demektir. Güçlü olanın haklı olduğu zaman değil. Çünkü, güçlü olan zaten her zaman haklı maşallah. Ama gücü olmayan maalesef her zaman haksız. Böyle bakılıyor. Oluşan bu. Bunu gördük. İşte şimdi bunlar yıkılıyor. Mafya, çete bütün örgütlenmeler çöktü. Bakıyorsunuz birileri işte Balyoz'da, şunda bunda avukatlığa soyundu. VTR'lerde bunları görüyorsunuz.
Bunları savunanlar var. Bunlarla siyaset yapmaya gayret edenler var. Biz bunlar için yokuz. 'Her şey Türkiye için, her şey milletimiz için' dedim. Başka bizim bir yolumuz yok. Ve aziz milletimiz 28 yıldır demokratik bir anayasa özlemini çekiyor ve her fırsatta bu özlem dile getiriliyor. İşte, 6 Mayıs gecesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihi bir oylama yaparak, Türkiye'ye yaraşan bir anayasa için köklü değişikliği gerçekleştirdi. Şimdi artık son kararı millet verecek, son sözü millet söyleyecek. Siz söyleyeceksiniz."
-"YSK 120 GÜN YAPTI ZORLAMAYLA"-
Başbakan Erdoğan, referandum tarihinin de 12 Eylül darbesinin 30;uncu yıl dönümünde, 12 Eylül 2010;da olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Bu tarihi biz belirlemedik. Biz yasa değişikliği yaptık 60 günde referandum yapalım diye, sağolsun YSK bunu 120 gün yaptı. Zorlamayla. Olmaz. İşimiz var bizim. Niye bu kadar uzatıyorsunuz bu işi. 60 gün, yasa bu. 'Yok efendim bunda geçerli değil bundan sonraki seçimlerde geçerli', ona da kabul. 60 günde olsa, 120 günde olsa benim milletin inanıyorum ki iki bayramı inşallah bir arada kutlayacak. Türkiye, Ramazan Bayramı'nda sandık başına gidecek ve bayramda da inşallah bu ikinci bayramını kutlayacak. Türkiye'yi prangalarından kurtarmak adına tarihi bir karar verecek. Ben Malatya'dan bir kez daha rekor bekliyorum, rekor... Çünkü ben, Malatya'nın o şaşmaz ferasetiyle, doğruluğu yanlışlığı, haklıyı haksızı bir kez daha yerli yerine oturtacağından hiç şüphem yok."
-MALATYA'YA YAPILAN YATIRIMLAR-
Başbakan Erdoğan, Malatya'ya yapılan yatırımlar hakkında da bilgi verdiği konuşmasında, 7,5 yılda 1.543 dersliğin yapımını tamamladıklarını, okullara 6 bin 356 adet bilgisayar gönderdiklerini, öğrencilere 10 milyon 243 bin ders kitabını ücretsiz olarak dağıttıklarını ve İnönü Üniversitesi'ni de yeni fakültelerle güçlendirdiklerini söyledi.
Bu çerçevede Diş Hekimliği Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi ile 2 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı ve 5 araştırma ve uygulama merkezinin hizmete girdiğini belirten Erdoğan, ayrıca, iş adamlarının desteğiyle Malatya Teknokent'in kurulacağını, yüksek öğretimde inşaatı devam eden bin kişilik öğrenci yurdunu da önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete açmayı planladıklarını kaydetti.
Erdoğan, Malatya'da iktidarları döneminde sağlık hizmetleri için 91,4 milyon TL harcama yaptıklarını, 75 yataklı Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi, 10 yataklı Yazıhan İlçe Hastanesi ve 16 adet sağlık ocağının yapımını tamamlayarak hizmete sunduklarını, 640 yataklı Malatya Bölge Hastanesi, Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi ve Merkez Dilek Sağlık Ocağının yapımının ise devam ettiğini bildirdi.
Ayrıca, 25 yataklı Pütürge Entegre İlçe Hastanesinin proje çalışmalarına başladıklarını ve en kısa zamanda inşaat aşamasına geçeceğini, muayene odası sayısını devlet hastanelerinde 101;den 193;e, sağlık ocaklarında 84;ten 218;e çıkardıklarını anlatan Erdoğan, 2002'de 9 adet olan 112 acil ambulans sayısını 30'a, diyaliz cihaz sayısını 10'dan 60'a çıkardıklarını kaydetti.
Erdoğan, 2005 yılında başlatılan aile hekimliğiyle bugün 43 ilde 25.6 milyon nüfusa hizmet sunduklarını, Malatya'da da temmuz ayı içerisinde aile hekimliği uygulamasının başlayacağını bildirdi.
Toplu konut alanında da Malatya'da önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini, TOKİ aracılığıyla 3 bin 36 konutun yapımını tamamladıklarını, 411 konutun yapımına da devam ettiklerini belirten Erdoğan, 9 bin 720 konutla ilgili proje ve ihale çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, bütün projeleri tamamladıklarında ilde toplam 13 bin 167 konut, 4 okul, 640 yataklı devlet hastanesi, 3 ticaret merkezi, 30 bin kişilik stat ve kapalı spor salonunu yapmış olacaklarını belirtti.
Göreve geldikleri 2002 yılına kadar Malatya'da sadece 36 kilometre bölünmüş yol yapılmışken kendilerinin 189 kilometre daha bölünmüş yol yaptıklarını belirten Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde yapılan bölünmüş yolun 5 katından fazlasını 7.5 yılda gerçekleştirdiklerini, geçen sene Mart ayında 18 kilometrelik havaalanı yolunu, 35 kilometrelik Malatya-Elazığ yolunu ve 24 kilometrelik havaalanı ayrımı-Akçadağ yolunu hizmete açtıklarını, 34 kilometrelik Çat Barajı Tünel Ağzı-Çelikhan arasındaki yolun ihalesini tamamlayarak, geçen yıl mayıs ayında inşaatına başladıklarını anlattı.
Erdoğan, bu bölüm tamamlandığında Malatya-Adıyaman arası mesafenin 185 kilometreden 111 kilometreye düşeceğini söylediğini, projenin son hali ile bu yolu daha da kısaltarak 98 kilometreye indirdiklerini kaydetti.
Hep birlikte üreterek, eserler meydana getireceklerini ve Türkiye'yi hep birlikte daha güzel günlere taşıyacaklarını ifade eden Erdoğan, yatırım yapan tüm iş adamlarını kutladı.
Geceye Malatya Valisi Mahmut Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akbaş, İstanbul Valisi Muammar Güler, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Ahmet Çalık'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Malatyalı iş adamı katıldı.
AA