İmar

Malatya'nın 50 yıllık imar master planı hazırlanıyor!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, büyükşehiryapılanmasını, 16 aylık büyükşehir deneyimini ve bu sürede yapılan hizmetleri Yeni Malatya Gazetesi'ne anlattı:

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, büyükşehiryapılanmasını, 16 aylık büyükşehir deneyimini ve bu sürede yapılan hizmetleri Yeni Malatya Gazetesi'ne anlattı: 


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın büyükşehir statüsüne fiilen geçtiği 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bugüne değin yaşanan süreçte, Malatya'nın tüm mezra, mahalle, belde, ilçe ve kent merkezi ile birlikte sağlıklı ve nitelikli şehircilik ilkelerine uygun biçimde gelişmesi yolunda önemli ilerleme sağladıklarını söyledi. 


"Master planlarını hazırlıyoruz" Büyükşehir statüsünün Malatya'ya önemli kazanımlar sağlamaya ve şehre bütünlükçü bir yaklaşımla hizmet üretilmesine imkan tanıdığını söyleyen Ahmet Çakır, 16 aylık büyükşehir deneyimini anlatırken, "Malatya için gelecek 50 yılı ilgilendiren çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle çalışmalarımız uzun vadeli nitelik taşıyor. İmar Master Planları yapılıyor, bütün ilçelerin jeolojik etütleri yapılıyor, yine Kentsel Dönüşüm Master Planları yapılıyor ve tabı bunlar kentin 40-50 yılını ilgilendiren çalışmalar olduğu için uzun süren çalışmalar" dedi. 

"Keşke 30 yıl önce büyükşehir olsaydık" Yeni Malatya Gazetesi'nin, büyükşehir statüsüne geçiş süreci, belediyenin büyükşehir statüsüne göre yeniden yapılanması ve 16 aylık büyükşehir deneyimi kapsamında yürütülen çalışmalara yönelik sorularını yanıtlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Alım et Çakır, büyükşehir statüsünün belediye hizmetleri açısından en önemli özelliğinin, "lokal çözümler değil, şehrin genelini çevreleyen genel çözümler üretmeye olanak sağlaması" olduğunu söyledi. 

"Malatya, keşke 30 yıl önce büyükşehir statüsüne geçebilmiş olsaydı" diyen Başkan Ahmet Çakır, 30 yıl önce büyükşehir statüsüne geçilmiş olması halinde elde edilecek kazanımlar "Bu geçiş süreci ve alt yapı çalışmaları tamamlanmış olacaktı, imarsız yapılaşmanın önüne geçilecekti. Çarpık yapılaşmalar ortadan kalkmış olacaktı. Çünkü yapılan yanlış bir işi düzeltmek çok zor" sözleri ile ifade etti.



Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, büyükşehir yapılanmasını, 16 aylık büyükşehir deneyimini ve bu sürede yapılan hizmetleri Yeni Malatya Gazetesi'ne anlattı: 

 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır"la Malatya'nın 16 aylık büyükşehir deneyim mı konuştuğumuz söyleşide öne çıkan başlıklar şöyle: "Gelecek 50 yıla yönelik çalışmalar yapıyoruz" "Şimdi büyükşehre geçişte gerçek manada baktığınızda, kentleşme manasında veya kalıcı hizmetlerin gitmesi anlamında baktığınızda lokal çözümler değil genel çözümler anlamında büyükşehir çok önemli. Kaynak kullanımı, verimli teknik personel istihdamı bakımından gerçekten büyükşehir çok önemli. Ama tabı kı büyükşehir sürecine baktığınız zaman bunun ciddi bir sürece ihtiyacı var. Tabı bir yandan da hizmet sürecini aksatmadan bu alt yapıyı oluşturmanız gerekiyor. Çünkü yatırımlar beklemez. 


Büyükşehir oluşumu, genel ve uzun vadeli bakmayı gerektiriyor. Biz bu bakımdan uzun vadeli projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu projeler fiziki yapılanmalım projesi değil ama büyükşehirin oluşumunda temel altlık oluşturacak projeler aslında. Neler var bunun ıçeresmde? 

İmar Master Planları yapılıyor, bütün ilçelerin jeolojik etütleri yapılıyor, yine Kentsel Dönüşüm Master Planları yapılıyor ve tabı bunlar kentin 40-50 yılını ilgilendiren çalışmalar olduğu için uzun süren çalışmalar. Kentsel Dönüşüm Master Planları, sadece merkezi değil ilçeleri de kapsayan bir çalışma. Yine Ulaşım Master Planı, toplu taşıma planları yapıyoruz. 

Bunlar kentm tamamını ilgilendiren çalışmalar. 

Kentteki otobüslerin, dolmuşların durak yerlerinin tamamen değişeceği, yeni bir sistemin oluşacağı merkez ulaşım planlaması ile birlikte ilçelerle merkez arası, mahallelerle merkez arası yine kırsal mahallelerle ilçeler arasındaki planlamayı da yapmış olacağız. 


'Tarım ve Su Master Planlarını yapıyoruz" 


Bunun yanında Tarım Master Planı ve Su Master Planlarının da yapılması gerekiyor. Biz bunları tabı çıkarırken sadece kâğıt üzerinde kalsın diye değil, bundan sonraki çalışmaların bu plana göre yürütülmesi gerekiyor. Bunlara genel manada bakıldığı zaman gerçekten bir şehrin geleceğinin planlanması anlamına geliyor. 


Belki görünürde fark edilmeyebilir ama gerçekten çok önemli çalışmalar. Bütün yatırımlar projeler bu planlar büyükşehir olsaydı. Bu geçiş süreci ve alt yapı çalışmaları tamamlanmış olacaktı, imarsız yapılaşmanın önüne geçilecekti. Çarpık yapılaşmalar ortadan kalkmış olacaktı. Çünkü yapılan bir ışı düzeltmek çok zor. 


'13 ilçe,40 belde,714 mahalleye 1100 mezraya hizmet götürüyoruz" Biz büyükşehir olarak ne yaptığımıza bakıldığı zaman bu 1.5 yıllık süre içerisinde hangi alanda bakılırsa bakılsın çok önemli çalışmalar yapıldı. 

Özellikle kırsal alanın hizmet bakımından üç önemli talebi var. Yol, su ve kanalizasyon. Büyükşehırden önce İl Özel İdaresi'nin yapmış olduğu hizmetler küçümsenemez ama şu an itibariyle biz bu sahaya indiğimiz zaman sahadaki kaliteyi nasıl arttırabiliriz diye çalışıyoruz. Yapacağımız işi ortaya koyduk. Öncelikle ne kadar yol ağımız var? Yıllık ış yapma kapasitemiz nedir? Ne kadar yol yapmamız gerekiyor? Büyükşehir olarak ne kadar sürede ne kadar ış üretebileceğimizin hesabını yaptık. Öncelikle bunları ortaya çıkardık. 


Buna göre de yapılanmamızı yapıyoruz. Buna göre maliyet analizleri yapılıyor. Geçmişe göre bu maliyetleri çok çok aşağı düşürdük. Bunu nasıl başardık? Bizim 13 tane ilçemiz var, büyükşehire geçişle birlikte 40 tane kapanmış beldemiz var. 714 tane mahallemiz var, 1100'ün üzerinde de mezramız var. Şimdi bunların hepsine yol gitmek zorunda, alt yapı gitmek zorunda, içmesuyu gitmek zorunda. Bunların hepsinin yapılması gerekiyor. 


Keşke Malatya 30 yıl önce büyükşehir olsaydı" Bunun yanında bizim büyükşehir olarak üstlendiğimiz sorumluluklar var. Bir kere merkezin kalkınmasını baz alarak, merkezin daha cazibeli hale getirilmesini göz önünde bulundurarak, buradaki çalışm alarmı ızı da sürdürüyoruz. Netice olarak büyükşehir avantajları çok kısa süre ıçeresınde görülmeyebilir ama hizmet olarak baktığınızda, daha önce yapılan işlerle kıyaslandığında her alanda çok daha fazla hizmet götürülüyor. Büyükşehirin faydaların ne zaman görünür olur? Diye sorarsanız biz her zaman şunu söylüyoruz: Keşke Malatya 30 yıl önce "Maliyetleri düşürmek için hizmet üretim noktalarını il geneline yaydık" Bütün bu tespitleri yaptık. Yol yapımını da ucuza mal etmek için, Pütürge'nin Tepehan'ın en ücra köyüne kadar gitmek için, coğrafi koşulları en zor mahalleye ve kırsal alana da bu hizmeti götürmek zorundayız. Bu maliyetleri düşürmek için neler yaptık? Bizim mesela taş ocağımız yoktu. Şu anda 16 tane taş ocağını ruhsatlarıyla birlikte aldık. 10 tane sahamız üretime başladı. Her bölgede taş ocağım izm olması maliyetleri yarı yarıya düşürdü. Sabit ve konkasörlerımızle birlikte seyyar konkasör de aldık. En ücra köşelere taşıma yapabiliyor. Sıcak asfalt plent tesisimiz de var. O da seyyar. 


Geçtiğimiz yıl bütün sıcak asfaltları merkezden taşıdık ama şimdi ilçe ilçe taşıma yapıyor. Yıkama tesislerimizi kurduk. Plent tesislerimizi de her bölgeye kuracağız. 

Bunun yanı sıra ekiplerimizi de organize ettik. Yama ekibi, serim ekibi, asfalt ekibi sayısını arttırdık. Bunun dışında özellikle bu çalışmalarda kullanacağımız araç ve ekipman sayımızı da artırmamız gerekiyordu. Büyükşehir olduğunuz zaman sahanın her yerinden sorumlusunuz. Yaptığınız hizmetin kalitesini yükseltmeniz, alt yapıyı ıyı kurmanız gerekiyor. Sahayı hiç değilse belli bir dönemde sorunsuz hale getirmeniz gerekiyor. 


"8 ilçenin kanalizasyon ue su şebekesinin tamamını değiştireceğiz" MASKİ'de aynı şekilde yapılanmasını tamamladı. 

Ekipler kuruldu, saha çalışması yapıldı, mahallelerimizde, mezralarımızda hangi hizmetler eksik, nelerin yapılması gerekiyor, bütün bu hizmetler için ne kadar ekip lazım? Bunların çalışmaları tamamlandı. Hangi mahalle veya mezralar mı ıza kanalizasyon yapılabilir? 

Bunun hemen projelendirilmesi ve hazır hale getirilmesi. İçmesuyu yine öyle. Geçmişte giden hizmetlerin artık belli bir standarda kavuşturulması gerekiyor. 3 ay önce 700 depo tespit edilmişti. Bu tespitler bizzat sahada yerinde yapıldı. Ölçümleri almıyor, raporları tutuluyor, kayıtları tutuluyor. Şu ana kadar 850 depomuzun tespiti yapıldı. Bütün depoların kalitesinden sorumlusunuz. 

Hepsinin denetim sistemi altma alınması sağlandı. Depo seviyelerini uzaktan ölçer hale getireceğiz. Merkezde bunu hemen hemen yaptık. Artık ben cep telefonumdan girdiğimde merkezdeki depoların hangi seviyede olduğunu görebilir hale geldim. Su, kanalizasyon ve yolda önemli bir orada bu alt yapıyı tamamladık. Bu hazırlıkları yaparken hizmet de devam ediyor. Bütün ilçelerimizin içmesularını sağlıklı hale getirmek için şebeke ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi de planlıyoruz. Yaklaşık 8 ilçemizin kanalizasyon ve içmesuyu şebekesi tamamen değişecek. 2-3 belediyemizin kısmen iyi ama hiç birinde arıtma tesisi yok. Arıtma tesisleri kuracağız. 


"İtfaiye teşkilatımızın güçlendirilmesine özel bir önem veriyoruz" Özellikle itfaiye araçları alıyoruz. İtfaiyemizi güçlendirip yenileyeceğiz. Bu sene vatandaşlarımızın yangın konusunda çok hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yağıştan dolayı çok ot var ve yangına daha müsait bir ortam var. Bizim geçtiğimiz yıl, 2014 yılında toplam 514 vakamız olmuş, bu sene 6 ay içerisinde 1100'ü geçmişiz. 

Bu bakımdan bu araç ve gereçlerimizi güçlendirmek zorundayız. Ama tabı bunların kaynaklarının sağlanması, alımının yapılması bir süreç içerisinde oluyor ve zaman alıyor. İtfaiye araçları bakımından da her bölgeye standart hizmet sağlayacak alt yapıyı sağlayacağız. En ücra köşeye gidecek şekilde bu planlamayı yapıyoruz".


Yeni Malatya