Maliye, Boğaz'daki kamu binalarını otele çevirecek!
Boğaz'da Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu binalarının turistik ve ticari amaçlı kullanımının önünü açan düzenleme belediye meclisince onaylandı. Yapılar, turizm ve ticari tesisler olarak satışa sunulabilecek
İstanbul Boğazı'nda kamuya ait binaların turistik ve ticari amaçla değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından onaylandı. Maliye Bakanlığı mülkiyetindeki milli emlak ve hazineye ait binaların turizme kazandırılmasını amaçlayan çalışma kapsamında sahil yolu ile Boğaz arasında kalan kısımlarda bulunan okul ve hizmet binaları gibi yapılar turizme açılacak. İBB tarafından sayısal ölçüm işlemleri tamamlanan Boğaz Sahil şeridi ve öngörünüm bölgesindeki yapıların kullanımına yönelik plan değişikliği İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından görüşüldü. Komisyon tarafından yapılan değerlendirmede, 'Deniz ile Sahil Yolu Arasında Kalan Parseller Hükmünde sahil şeridindeki taşınmaz kültür varlıkları kamuya açık kullanışlara tahsis edilebileceği gibi konut olarak da kullanılabilir' maddesinin kaldırılarak, 'Boğaziçi Sahil şeridinde yeni yapılacak yapılar, kontur gabarileriyle aynen korunacak olanlar ile taşınmaz kültür varlıkları, lokanta, gazino, kafeterya ve otel gibi kamuya açık kullanışlara tahsis edilecektir' şeklinde düzenlendi.
DEÄERLERİ ARTIRILACAK
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi iller başta olmak üzere kent merkezlerindeki Hazine'ye ait arsa ve arazilerin imar planı yaptırarak değerlerinin artırılması planlandı. Boğaz'a nazır kamu kuruluşlarının farklı merkezlere taşınarak faaliyetlerini sürdürmesi planlanırken terk edilecek yapılar, turizm ve ticari tesisler olarak satışa sunulabilecek. İmar ve Bayındırlık Komisyonu, fonksiyon değişikliği verilen binalardaki değişikliğin yükseklik ve imar artışı getirmemek kaydıyla Büyükşehir Belediye Meclisi onayına sunulmadan yapılabilmesine izin verdi. Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyonu tarafından yapılan değişikliklerin sadece bilgi amaçlı planlara işlenebilmesinin önünü açan düzenleme sonrasında Maliye Bakanlığı'nın direkt yetkilenmesi sağlandı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre, 10 Ağustos itibarıyle devletin hüküm ve tasarrufu altında 118 bin 892 bina, 404 bin 709 arsa, 827 bin 457 de arazi bulunuyor.
Zeynel Yaman / SABAH