Yeni Şirketler

Maliye emlakçılığı sevdi 2007 hasılatı 1 milyar YTL

Son aylarda iç ve dış gelişmelerin etkisiyle konut satışlarında yaşanan durgunluk emlak sektörünü olumsuz etkiliyor. Emlakçılar piyasalardaki hareketsizlikten şikayet ederken en büyük gayrimenkullere sahip devletin arazi satışlarından elde ettiği gelir yü

Hazine'ye ait arazilerin satış ve kiralama işlemlerini gerçekleştiren Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün cirosu geçen yıl 1 milyar YTL'yi aştı. 2007 hedefinin yüzde 95'ini gerçekleştiren Genel Müdürlük, dar gelirliye konut üretilmesi için Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'ne 1,5 milyar değerindeki taşınmazı bedelsiz devretti. Bu sayede TOKİ'nin 2008 yılı başta olmak üzere önümüzdeki yıllar için daha fazla ucuz konut yapmasının önü açıldı.

Cumhuriyet tarihi boyunca bütçe hedeflerini ilk defa 2005 yılında tutturan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün toplam gelirleri 2006'da 1 milyar 61 milyon Yeni Türk Lirası'na ulaştı. Geçtiğimiz yıl ise gelir 1 milyar 59 milyon yeni lirayı buldu. 2007 gelirlerinin 911,5 milyon YTL'si satış, kira, irtifak ve ecrimisil (bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması, işgal) gelirlerinden oluştu. Geriye kalan miktar ise belediye ve il özel idarelerine aktarılan yerler ile SİT alanında kalan taşınmazlar için verilen sertifikalardan elde edildi.

İstatistiklere göre geçen yıl arazi satışlarından en fazla gelir yüzde 22'lik bir paya karşılık gelen 191,4 milyon YTL ile İstanbul'dan elde edildi. İstanbul'u 126,8 milyon YTL ile Antalya, 66,4 milyon yeni lira gelir ile İzmir izlerken Ankara 63,5 milyon YTL'lik gelirle dördüncü oldu. Milli Emlak, dar gelirliyi konut sahibi yapmak için çalışan TOKİ'ye de geçen yıl 1,5 milyar YTL değerinde 17 milyon 723 bin metrekare yüzölçümlü 475 taşınmazı bedelsiz olarak devretti. Arsa üretim alanlarında bulunan Hazine'ye ait arsa ve arazilerin devir işlemleri TOKİ'nin talebi, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan bakanlıklarının müşterek teklifi ve başbakanın onayı ile bedelsiz olarak gerçekleşebiliyor. 

(Kaynak: Zaman)