Maliye ev sahiplerinin peşine düştü
Aldığınız kiranın vergisini de son kuruşuna kadar ödediniz. 2 yıl sonra ise evinizi sattınız. (Evi sattım. Artık Maliye ile hiç işim kalmadı) diye düşünmeyin.
Gelir İdaresi, kiradaki evini satanları, aradan 3-4 yıl geçse dahi kira vergisi için sorgulamaya aldı.
Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezinde gayrimenkul sermaye iratları konusunda özel program
oluşturuldu. Bu program ile de kira geliri elde edenlere yönelik sıkı bir takibata geçildi.
Bu program ile yıllar önce kiradaki mülkünden elde ettiği gelir için düzenli beyanname veren ve vergi ödeyenlerden, daha sonra bu mülkünü satanlar da izlemeye alındı. Vergi daireleri de, vatandaşların kapısını "Artık niye kira vergisi vermiyorsun?" diyerek çalmaya başladı. Söz konusu sorgulama için ikamet ettiği il dışında gayrimenkulü bulunan eski ev sahiplerine bile gidildi.
Örneğin 2000 yılında Bursa'da edindiği bir gayrimenkulü kiraya veren ve kiracının oturduğu 2001 ve 2002 yılları ile kiracının satış nedeniyle evi boşalttığı 2003 yılı için beyanname veren Ankara'lı bir mükellef, geçtiğimiz günlerde, bağlı olduğu Vergi Dairesi tarafından arandı.
Bu mükellefe 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Bursa'daki evi için neden beyanname vermediği soruldu. Mükellefin, evi, 2003 yılı içinde sattığını belirtmesinden sonra ise, "O zaman bize bir dilekçe ile başvurman gerekirdi. Durumu izah eden böyle bir dilekçe vermedin" karşılığı verildi.
Vergi Dairesi, satış bilgilerinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce zaten Gelir İdaresine iletildiğini hatırlatan mükelleften, yine de durumu izah eden bir dilekçeyi kendilerine ulaştırmasını istedi.
-SİSTEM UYARIYOR-
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkili, herhangi bir kişinin kira gelirleri için 1 kez beyanname vermesi halinde, otomatik olarak sürekli mükellefiyet kazandığını belirtti.
Bilgi İşlem Merkezinde oluşturulan program sonucu kira geliri elde edenlerin sisteme kaydedildiğini ifade eden yetkili, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Eğer bu kişi, daha sonra kiradaki bu mülkünü satıyorsa veya oğlunu,
kızını oturtuyorsa, haklı olarak kira beyannamesi kesiliyor. Ancak sistem, bu durum 3-4 yıl önce bile olsa, (A mükellefi, şu, şu yıllarda beyanname vermedi) diye bizi uyarıyor.
Uyarının ardından mükellefin bağlı olduğu vergi daireleri, o kişinin durumunu sorgulamaya başlıyor.
Kiradaki mülkün satışı durumunda veya aileden birinin oraya oturması sonucu kira gelirinin kesilmesi halinde, vergi dairesine dilekçe verilmesi kanuni bir zorunluluk değil. Fakat kişinin 1 kez dahi kira vergisi verdiğinde sürekli mükellefiyet kazanması ve kira bildirimi kesildiğinde de sisteminin bizi uyarması nedeniyle, sorgulama işlemine geçiriliyor. İşte bu nedenle, satış, aileden birinin oturması veya mülkün boş tutulması gibi durumlarda verilecek bilgilendirme
mahiyetindeki bir dilekçe, tarafları ileride böyle bir sorgulamadan kurtarır. Vergi Dairelerini de bu tür işlerle uğraşmak zorunda bırakmaz."