Maliye konut kredilerine bakıp Acar'ın vergi kaçağını yakaladı
Maliye kaçırılan verginin toplamda 83 milyon YTL olduğunu tespit edip, bu parayı İsmet Acar'dan talep etti.
İstanbul hesap uzmanları, İsmet Acar'ın sattığı villaların değerini düşük beyan ettiğini ve bu yolla vergi kaçırdığını, Acarkent'ten villa alanların, bu alımı gerçekleştirmek için kullandıkları konut kredilerini tek tek kontrol ederek ortaya çıkardı. Acar'ın villa ve konutlardan elde ettiği geliri düşük fatura ederek, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, gelir vergisi, gelir stopaj vergisi ve geçici vergi kaçırdığı tespit edildi.
Başuzman Ramazan Yakışıklı, Uzman Ersin Nazalı ve Nihat Şen'den oluşan teftiş kurulu, İsmet Acar'ın 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait villa satış hesaplarını inceledi. İnceleme yapılırken Acar'ın defter kayıtlarının ve bunlarla ilgili belgelerin bir vergi incelemesine imkan vermeyecek ölçüde noksan, usulsüz ve karışık olduğuna da dikkat çekildi. Uzmanlar sırf bu yüzden dahi Acar'ın Vergi Usul Kanunu'nun 352/1-3 maddelerine göre para cezasına çarptırılması gerektiğini belirtti. Ancak yaklaşık 2 yıl süren inceleme sonrası hazırlanan 400 sayfalık raporda esas olarak villa ve konut satışlarının gelirlerinin devlete düşük beyan edildiği sonucuna varıldı. Rapordaki çarpıcı tespitler şöyle:
Bankada çıkan fark
Acarkent ve Sarıyer Acar Villaları'ndan ev alanların ödedikleri rakamlar bizzat kendilerinden beyan usulüyle istendi. Ancak bununla yetinilmeyerek banka kredisiyle yapılan satışlarda kullanılan krediler, ekspertiz raporları, Acar'ın kestiği faturalarla karşılaştırıldı.
Alıcıların verdiği rakamlarda kaçak farkı yüzde 56.09 çıkarken, ekspertiz raporlarından ortaya çıkan fark yüzde 133.62 olarak tespit edildi. Vergi uzmanları alıcıların ifadeleri ve eskpertiz değerleri arasındaki farkı yüksek bularak, İsmet Acar lehine tercih yaptı. Acar'ın ödemesi istenen tutar belirlenirken, düşük olan yüzde 56.09 temel alındı.
Ev değerinin 4 katı kredi
Hesap uzmanlarının yaptığı araştırmada, özellikle banka kredisi kullanan villaların durumu hayli ilginç sonuçlar verdi. Örneğin Acarkent C43 numaralı bağımsız bölüm için İsmet Acar'ın kestiği faturada KDV hariç satış tutarı 210 bin YTL görünüyordu. Oysa banka kredilerine ulaşan hesap uzmanları sözkonusu bağımsız bölüm için 800 bin YTL banka kredisi kullanıldığını belirledi. Çapraz sorguyla Acar'ın beyan ettiği satış fiyatı ile villanın gerçek satış fiyatı arasındaki fark net olarak ortaya kondu. Uzmanlar, bu örnek gibi satış tutarı ile kullanılan banka kredisi tutmayan onlarca villayı tek tek tespit etti. Raporda sözkonusu için kullanılan krediler banka isimlerine kadar detaylı biçimde yer aldı.
Bu çapraz sorgudan sonra vergi uzmanları İsmet Acar'ın 2004-2007 yılları arasında devlete ödemediği vergileri tek tek sıraladı. Kurumlar vergisi, KDV ve gelir vergisi stopajı altında 4 yıllık süreçte toplam 83 milyon YTL'nin kaçırıldığı tespit edildi. Vergi uzmanları Acar'ın Vergi Usul Kanunu kapsamında, vergi ziyaı, vergi cezası ve gecikme cezalarının ana tutara eklenerek hesaplanmasını da istedi. Bu durumda Acar'ın ödemesi gereken kaçak vergi tutarının 160 milyon YTL'yi bulması bekleniyor.
Ev sahipleri de Acar'ı ele verdi
Vergi uzmanlarının denetimi başlayınca İsmet Acar'ın alıcılarına geçmişe dönük sözleşme imzalatmak istediği de konut sahiplerinin beyanlarından ortaya çıktı. Acar'ın bu sözleşmelerle kayıt ve beyan dışı hasılatı gizlemek istediği anlaşıldı. Ancak 33 villa ve konut sahibinin beyanları, bu girişimi sonuçsuz bıraktı. İşte rapora da yansıyan ilginç ifadeler:
"5-6 ay önce beni telefonla aradılar. Benimle geriye dönük olarak villayı KDV dahil ...YTL'ye satın aldığıma dahil sözleşme imzalatmak istediler. Faturaların da bu tutarda düzenlendiğini söylediler. Bu sözleşmeyi bu şekilde imzalamamın benim için iyi olacağını söylediler. Ancak ben villanın alış bedeli olarak, ...ABD Doları ödediğim için bu sözleşmeyi redderek imzalamadım." (Alıcı tutanak No:22)
"...Villayı satın aldığım Dost İnşaat görevlileri evlere antetli yazılı bir kağıt dağıttı. Bu kağıtta şirketler hakkında vergi incelemesi yapıldığı ve beni çağırmaları halinde villa alımına ilişkin belge ve bilgileri kendilerinden almamı istediler. Bu kağıtların Acarkent'te bulunan diğer konut sahiplerine de dağıtıldığını biliyorum." (Alıcı Tutanak No: 18)
İsmet Acar: Eni konu toplasanız 20 milyon YTL filandır
Hesap uzmanlarının raporu ile ilgili olarak İsmet Acar, ortada 83 milyon YTL'lik bir usulsüzlük olmadığını ancak 20 milyon YTL gibi bir miktardan sözedilebileceğini ve konunun yargıya taşındığını söyledi. Acar, yargı sürecindeki bir konu ile ilgili fazla konuşmak istemediğini kaydederek şu bilgileri verdi:
"Raporun hazırlandığından ve içeriğinden haberdarım. Bu raporlar hazırlanırken tutanak falan da imzalatıldığı için konuyu biliyorum. Ancak 83 milyon YTL gibi bir rakam yok ortada. Eni konu toplasanız toplam para 20 milyon YTL filandır. Ancak konu yargı sürecinde. Bu süreç devam ettiği için fazla bir yorum yapmak doğru olmaz. Bizim dava 3-4 aydır sürüyor, davayı açtık bekliyoruz... Ama hiç telaffuz edilen 83 milyon YTL rakamı falan yok. Dava sonuçlandığında bize ne düşerse yargı kararına uyarız."
Hilal ÖZTÜRK / VATAN