Kent Haberleri

Maliye talimat verdi: Vergi iadeleri ek vergiye mahsup edilecek!

Hükümet, Tahsilat İç Genelgesi ile, ek verginin 12 aya kadar taksitlendirmesine imkan sağladı. Taksitlendirme kolaylığı, ödeme zorluğu yaşayan şirketleri oldukça rahatlattı. Kamuoyunda tartışma konusu olan bu konu, Maliye’nin dün itibariyle tüm teşkilatına verdiği talimat ile çözüme kavuşturuldu

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen konulardan biri olan, ek vergi borçlarının mükelleflerin diğer vergilerden kaynaklı iade alacaklarına mahsubunun mümkün olup olmadığı ile ilgiliydi. Kamuoyunda tartışma konusu olan bu konu, Maliye’nin dün itibariyle tüm teşkilatına verdiği talimat ile çözüme kavuşturuldu.
 

MALİYE TALİMAT VERDİ: VERGİ İADELERİ EK VERGİYE MANSUP OLACAK!

Maliye tarafından yapılan açıklamaya göre ek vergi borçlarının, şirketlerin KDV, gelir ve kurumlar vergisi gibi diğer vergilerden kaynaklı iade alacaklarından mahsubu suretiyle ödenebilecek

Söz konusu mahsuplar, ilgili mevzuatları uyarınca şirketlerin kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi daireleri tarafından yerine getirilecek.

 

7440 sayılı Kanunun 10. maddesinin 27. fıkrasına göre, kurumlar vergisi mükelleflerince 2022 yılına ilişkin verilen kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterilen indirim, istisna ve indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 veya yüzde 5 oranında ek vergi hesaplanması ve bu verginin ilk taksitinin kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde (5 Mayıs 2023 günü sonuna kadar), ikinci taksitinin bu süreyi takip eden dördüncü ayda yani Ağustos 2023 ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor.

12 TAKSİTE KADAR ÖDEME KOLAYLIĞI!

Maliye’nin ödeme zorluğu çeken şirketlerin durumunu dikkate alarak, 12 taksite kadar ödeme kolaylığı ve vergi iade alacaklarının mahsubu yoluyla ödenmesine imkan sağladı.

Özellikle ek vergiyi nakit tahsil etmek isteyen Maliye’nin bu görüşünden vazgeçerek, mahsuben ödemeye olumlu yaklaştı.

 

Kapsama giren şirketlerin büyük bir kısmı ek verginin ödenmesi konusunda ciddi sıkıntı yaşıyordu. Getirilen bu iki kolaylık, şirketler, bir nebze de olsa rahatlattı. Diğer taraftan, getirilen bu kolaylıklar, Maliye’nin ek verginin tahsili konusunda ısrarlı ve kararlı olduğunu da gösteriyor. Nitekim, bugünlerde vergi daireleri ek vergiyi ödeyemeyen şirketleri arayarak, taksitlendirme isteyip istemediklerini soruyor, aksi takdirde takibe geçileceğini belirtiyor.

Ekonominin yeni patronu Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldi!

Vergi borcu yapılandırma son gün ne zaman?