Maliye Ziraat'i özel saydı 4 bin lojmanını inceliyor
Maliye, özel statüdeki Ziraat Bankası'nın `kamu kurumları gibi personeline lojman veremeyeceğini' belirterek, bankanın 4 bin lojmanının kira geliriyle ilgili vergi incelemesi başlattı
Merkez Bankası Vakfı'na toplam 5 milyar liralık vergi cezası kesen Maliye Bakanlığı, ekonominin ikinci Merkez Bankası olarak bilinen Türkiye Ziraat Bankası hakkında da vergi incelemesi başlattı. Ziraat Bankası'nı, özel şirket statüsünde kabul eden Maliye denetmenleri, bankanın 4 bin lojmanından elde edilen kira gelirlerini, vergi ödenmediği için mercek altına aldı. İnceleme sonucunda banka milyonlarca liralık vergi cezası ile karşı karşıya kalabilecek.
İNCELEME İHBAR SONUCU BAŞLADI
Maliye Bakanlığı'nın, Ziraat Bankası'nın lojmanları ile ilgili başlattığı inceleme bir ihbar sonucu gerçekleşti. Bankanın, 2001 yılında çıkarılan bir kanunla özel şirket statüsüne kavuşturulduğuna dikkate alan bir banka çalışanı, "Ziraat Bankası'nın yasaya göre personeline lojman tahsis edemeyeceğini, lojmanlardan elde edilen kira gelirlerinden de vergi ödemesi gerektiğini" içeren bir ihbar mektubunu Başbakanlık'a gönderdi. Başbakanlık da, ihbar mektubunu, Maliye Bakanlığı'na gönderdi. Maliye Bakanlığı Ankara Vergi İdaresi Başkanlığı da, mevzuatı inceleyerek, ihbar mektubunda yer alan iddiaların doğru olduğunu karar vererek, lojmandan elde edilen gelirlerle ilgili vergi incelemesi başlattı. Maliye denetmenleri, Ziraat Bankası'ndan son beş yıl içinde lojmanlardan elde edilen kira gelirlerine ilişkin kayıtları inceledi. Banka da, Maliye'den bilgileri göndermek için süre istedi.
Kiralar rayiç bedelin altında kaldı
Maliye Bakanlığı tarafından vergi incelemesi başlatılan Türkiye Ziraat Bankası'nın Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin lojmanı bulunduğu belirlendi. Yine bankanın, lojmanlarından kendi personelinin dışında, diğer kamu kurumlarında görev yapan bürokratların da yararlandığı belirtildi. Lojman kira bedellerinin ise rayiç kira bedellerinin çok altında kaldığı örneğin, 2-3 bin dolarlık konutlardan, 200-300 lira kira bedeli alındığı belirlendi. Vergi mevzuatına göre, şirketlerin 100 metrekarenin üzerindeki konutlardan elde ettiği gelirler için yüzde 20 oranında vergi ödemesi gerekiyor.
207 bin lojmanın 46 bini Emniyet'te
Kuruluş Lojman sayısı
Emniyet Genel Müdürlüğü 46.085
Milli Eğitim Bakanlığı 44.096
Milli Savunma Bakanlığı 41.701
Sağlık Bakanlığı 20.153
Jandarma Genel Komutanlığı 15.209
Adalet Bakanlığı 13.114
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 5.025
Maliye Bakanlığı 4.576
Devlet Su İşleri 3.971
Karayolları Genel Müdürlüğü 2.476
Hüseyin Özay/Star