Ekonomi

Maliyet farkı arttı! Süte yeni zam geliyor

Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı 15 Ekim’den bu yana 8.5 lira olarak uygulanıyordu. Ancak, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan 1 litre sütün maliyet hesabı süt üreticisinin zararını ortaya koydu. Bu durum ise süte yeni zam74 TL olarak açıklarken, TÜSEDAD’ın yaptığı hesapta 1 litre sütün çiftçiye üretim maliyeti 12

Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı 1 litre sütün üretim maliyetini 8.74 TL olarak açıklarken, TÜSEDAD’ın yaptığı hesapta 1 litre sütün çiftçiye üretim maliyeti 12.90 liraya kadar yükseldi. Ortaya çıkan maliyet hesapları, Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı baz alındığında çiftçinin nasıl zararına üretim yaptığını ortaya koydu.

ULUSAL SÜT KONSEYİ TARAFINDAN UYGULANAN ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATININ PİYASADA BİR KARŞILIĞI KALMADI

Tarımdanhaber'de yer alan habere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatının piyasada bir karşılığı kalmazken, süt üreticisi birlikler üzerinden yapılan özel anlaşmalarla sütünü satıyor. Bu anlaşmalarda bölgelere göre değişirken, bazı bölgelerde çiğ sütün fiyatı 12 liraya kadar çıkmış durumda. Ancak TÜSEDAD’ın ortaya koyduğu üretim maliyeti, birlikler üzerinden satılan sütün de maliyetlerin altında kaldığı için yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

TÜSEDAD BAŞKANI SOLAKOĞLU: ÇİFTÇİNİN CEBİNDEN 1 LİTRE SÜTÜN KARŞILIĞI 12.90 LİRA ÇIKIYOR

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, twitter hesabından konuyla ilgili bir paylaşımda bulunarak, çiftçinin 1 litre sütü üretmek için cebinden en iyi koşullarda 12.90 lira çıktığını belirterek, USK tarafından 15 Ekim’den buyana geçerli olan çiğ süt referans fiyatına tepki gösterdi. Solakoğlu, “USK 8,70TL bulmuş. Gelsinler bu fiyata üretsinler. Bizde öğrenelim. Ulusal Süt Konseyinin tek ürettiği “algı” onu da beceremiyor” dedi.  

SANAYİCİ MARKET RAFLARINDAKİ SÜT FİYATLARINA ZAM YAPAMADIKLARI İÇİN KONSEYİN BİRAN ÖNCE TOPLANMASINI İSTİYOR!

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi, bugüne kadar çiğ süt üretim maliyet tablosunu aylık yayınlamayarak süt üreticisinin zararına yaptığı üretimin üstünü örtüyordu. Ancak Aralık ayı çiğ süt üretim maliyet tablosunun Aralık ayı çıkmadan yayınlanması soru işaretlerine neden olmuştu. USK’nın bu tavrı referans fiyatın maliyetlerin altında kaldığını göstererek Bakanlığın üzerinde baskı oluşturmak ve belirlenecek yeni çiğ süt referans fiyatını uygulanabilir kılarak market raflarındaki süt fiyatlarına zam yapmayı amaçladıkları ifade ediliyor. USK’nın referans fiyatında bir artış yapılmadığı için sanayicinin büyük marketlerle anlaşmaları gereği süt fiyatlarına zam yapamadıkları kaydediliyor.