Maltepe Belediyesi'nden Rönesans Maltepe açıklaması!
Maltepe Belediyesi, Rönesans Maltepe projesinin silüeti bozduğunu iddia eden Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in köşe yazısına cevap verdi. İşte belediyenin Rönesans GYO Maltepe projesine yönelik iddialara cevapları...
Maltepe Belediye Başkanlığı, Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in 1 Ağustos 2014 tarihli köşe yazında kaleme aldığı, Rönesans Maltepe projesi hakkındaki iddialarına cevap verdi.
İnşaat firması ve projenin adının verilmediği açıklamada, araziyle ilgili plan tadilatının Maltepe Belediyesi tarafından yapılmadığı vurgulandı.
İşte o açıklama;
"01.08.2014 tarihinde yayınlanan bir köşe yazısında ve bazı haberlerde, Maltepe Belediyesi ile ilgili gerçeği yansıtmayan ve belediyemizle ilgili olmayan bazı iddialar gündeme getirilerek, kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir.
Mülkiyeti İller Bankası'na ait G22A09B2A pafta, 15050 ada, 2 parselde bulunan 30 bin 617 metrekare büyüklüğünde ticaret + konut ve 2,5 emsal inşaat sahası emsali bulunan, E-5 Güneyi Uygulama İmar Planı alanındaki yerle ilgili; 21.11.2013 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluru ile tadilen re'sen onaylanan planına istinaden, kamu kuruluşu olan İller Bankası A.Ş. tarafından Belediyemize, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 26. maddesi gereği ruhsatlandırılması için başvuru yapılmıştır.
Bakanlıkça yapılan plan tadilatına göre yapılan imar durumuna uygun olarak söz konusu inşaatla ilgili, 11.07.2014 tarih ve 2014/9-17 sayılı yapı ruhsatı düzenlenmiştir. Ortaya atılan iddialarla ilgili açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır:
Rönesans Maltepe projesi arazisi, Maltepe Belediyesi e-imar kayıtlarında böyle görünüyor...
- E-5 Güneyi Uygulama İmar Planı alanında bulunan yerle ilgili, 21.11.2013 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tadilen re'sen onayıyla (verilmiş olan yetki çerçevesinde üst makamca direkt yetki kullanılarak plan yapılması), idari tesis alanı olan arazi, emsal değeri 2,50'ye yükseltilerek, ticaret ve konut alanına dönüştürülmüştür.
- Ruhsatlandırılan yapının yüksekliği iddia edildiği gibi 201 değil, 134,5 metredir.
- Anadolu yakasının en yüksek binası olduğu iddia edilen bu inşaat alanının bölgesinde 201 metre, 202 metre ve 188 metre kot yüksekliğinde 3 farklı yapı bulunmaktadır.
- Dünya miras listesinde yer alan İstanbul'un sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile kent görünümüne (silüetinin) etki edecek bir durum söz konusu değildir.
- 01.06.2013 tarihinde yayınlanarak, yürürlüğe giren Planlı Alanlar TİP İmar Yönetmeliği gereği Estetik Komisyonu zorunluluğu getirilmiştir. İller Bankası A.Ş.'nin, ruhsat ve silüetle ilgili kararı kimin vereceğine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sorduğu görüş sonrasında; ruhsat, estetik ve silüet kararının ilçe belediyesince verilmesi gerektiği Bakanlıkça tarafımıza bildirilmiştir.
- 13.05.2014 tarihinde İller Bankası A.Ş., Belediyemize resmi yazıyla yapı ruhsatı talebinde bulunmuştur.
- Plan tadilatı ve imar durumu bakanlıkça belirlenen söz konusu kamu mülkiyeti üzerine yapılacak olan proje Belediyemizce; kurum görüşlerinin alınıp alınmadığı, projesinin Bakanlıkça onaylanan planına uygun olup olmadığı, yapının estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasının nitelikleri, yapının inşasında kullanılan mimarinin özellikleri incelenerek, ruhsatlandırılma süreci 11.07.2014 tarihinde tamamlanmıştır.
Sonuç olarak; söz konusu köşe yazısında ve haberlerde iddia edilen araziyle ilgili plan tadilatının, belediyemizce yapılmadığını kamuoyunun dikkatine sunarız."
Rönesans Maltepe projesi!
Rönesans Maltepe projesi, Rönesans GYO tarafından Maltepe Cevizli'de İller Bankası ihalesi ile aldığı 30 bin 617 metrekarelik arsada konut, ofis ve AVM olarak projelendirildi. Rönesans Maltepe, 250 milyon TL proje bedeline sahip. 33 ayda tamamlanması planlanan Rönesans Maltepe projesinde tüm detaylar netlik kazandı. Daha önce 336 konut ve 450 ofis olarak planlanan Rönesans Maltepe'de son planlamaya göre 5 katlı AVM, 27 katlı iş merkezi, 22 katlı konut bloğu, 4 katlı kapalı otopark inşa edilecek. Rönesans Maltepe projesinde 336 konut sayısı 220'ye, 450 ofis sayısı 280'e düşürüldü.
Yalçın Bayer ne demişti?
Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, köşesinde Rönesans Maltepe için şöyle yazmıştı;
"CHP’nin yeni transfer edilen bürokratları hemen 201 metrelik projelere kapıyı açtılar
Maltepe’de cevap bekleyen sorular?
Geçen yıl Maltepe, Cevizli Mahallesi Tugay Yolu’nda bulunan, İller Bankası’na ait 24 dönümlük arazi ve bitişiğindeki 13 dönümlük yeşil alan birleştirilerek, plan değişikliği yapılmış ve imara açılmıştı. Tugay Yolu, konum itibariyle alışveriş merkezlerinin olduğu, lüks konutların yapıldığı bir bölge... 2.5 emsal ile ticari alan olarak yapılan planı müteakip, CHP il ve ilçe örgütü bu alanda bir basın açıklaması yaparak, yeşil alanın imara açılması ve emsalin yükseltilmesi neticesinde birilerine rant aktarıldığını öne sürmüştü. CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın o gün neler söylediği basından ibretle okunabilir.
Bu yerle ilgili olarak İstanbul Şehir Plancıları Odası, yapılan plan değişikliğinin kamu yararı gütmediği için dava açmıştı. Açılan dava sonucunda atanan bilirkişi Oda’nın itirazını haklı bulmuştu. Davanın önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.
BAŞBAKAN MALTEPE SİLUETİNE NE DER ACABA
Siluet meselesine gelince...
CHP’nin şehrin siluetini bozan binalara karşı olan tavrı, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yüksek emsal ile rant yaratılmasına karşı yaptığı açıklamalar ortada iken Maltepe Belediyesi’nin Rönesans İnşaat’a (AOÇ’de yapılan Başbakanlık Sarayı’nın müteahhidi) ruhsat vermesi anlaşılır gibi değil... Bu İBB kulislerinde en çok konuşulan bir konu.
201 metre yüksekliğinde mix denilen her şeyin yer aldığı projenin, ‘Anadolu’nun en yüksek yapısı’ olacağı belirtiliyor. Maltepe’de CHP’li üyeleri en çok rahatsız eden bu konu; “Gökkafes gibi bir sorunla karşılaşır mıyız?” sorusu dikkat çekiyor. Çünkü, Maltepe’nin silueti tamamen değişecek. (Başbakan, Zeytinburnu’ndaki yapının müteahhidine ‘küstüğünü’ söylediğine göre, 201 metrelik bir gökdelenin mütehhidi Erman Ilıcak’a ne der şimdilik bilinmez, ona küslükten öte ağır bir ‘ceza’ verebilir.)
İstanbul’un önemli bir coğrafyası olan Dragos’un yüksekliği 107 metre olduğu düşünülürse buraya yakın gerçekleşecek bu projenin nasıl bir ‘ucube’ olacağı önceden hesap edilebilir. (Beşiktaş’taki Zorlu Center’in de ilk baştaki inşaat alanı 343 bin metrekare idi; bugün yeraltı katlarıyla birlikte 1 milyon metrekareyi aştığı iddia edilmektedir.)
İşin ilginç yanı, Büyükşehir’den onay almak yerine Maltepe Belediyesi’nde alelacele bir estetik kurul oluşturulmuş ve siluet onayı verilmiştir. Böyle bir örnek şimdiye kadar ne CHP’li ne de AKP’li belediyede görülmemiştir."