01 / 05 / 2024

Maltepe Bryas Sarayı ve çevresi koruma amaçlı imar planı askıda!

Maltepe Bryas Sarayı ve çevresi koruma amaçlı imar planı askıda!

Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na ilişkin 1/5000 ölçekli plan bugün askıya çıkarıldı. İşte Bryas Sarayı ve çevresi koruma amaçlı imar planından detaylar...



Maltepe Bryas Sarayı ve çevresi koruma amaçlı imar planı askıda!


Maltepe İlçesi, 1/5000 ölçekli Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na ilişkin Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün (21 Temmuz 2014 Pazartesi) ilanen askıya çıkarıldı. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 28305 dosya numaralı imar planını 16 Mayıs 2014'tüe onayladı. Plan, 21 Ağustos 2014 Perşembe günü askıdan indirilecek. Detaylar şöyle;


Plan uygulama hükümleri! 


Maltepe Bryas Sarayı ve çevresi koruma amaçlı imar planı askıda!


1. Genel Hükümler


1. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile bir bütündür.


2. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda çizilen arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında netleştirilecektir. 


3. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz. 


4. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenen Sosyal ve Teknik Altyapı Alanları (yol, dini tesis vb. alanlar) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu alanlardaki uygulamalar Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. 


5. 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve avan proje yapım aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınacaktır. 


6. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. 


7. 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda belediyesince inşaat izni verilmeden önce ilgili müze müdürlüğü denetiminde yapılacak sondaj kazısı sonuçlarına göre değerlendirilecek; sondaj sonuçları bu alanlarla ilgili, varsa kazı başkanının görüşleriyle birlikte müze müdürlüğünce ilgili koruma bölge kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçilecektir. 


8. 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanlarında taşınmaz kültür varlıklarının niteliğine etki etmeyecek biçimde ilgil koruma bölge kurulundan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) yapılabilir. 


9. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda ölçek nedeniyle gösterilemeyen sosyal ve teknik altyapı alanları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenecektir. 


10. Plan sınırları içerisindeki uygulamalarda ilgili kurumlar tarafından ağaç tespiti yapılacak ve bu tespit sonunda korunması gereken ağaçlar korunacaktır. 


11. Planlama Alanında; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 19.01.2010 tarihinde onaylanan Anadolu Yakası'na ait "Mikro Bölgeleme Projesi" kapsamında belirlenen esaslara uyulacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri uygulama aşamasında zemin etüdü raporlarına göre belirlenecektir.


12. 1/5000 Ölçekli Maltepe Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı doğrultusunda yapılacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onama sınırları içinde; ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları ile tescil olunan taşınmaz kültür varlıkları korunacaktır. Tescilli ve eski eser komşuluğunda yer alan parsellerde uygulama, ilgili mevzuat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda yapılacaktır. 


13. 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planına göre yapılacak tüm uygulamalar net parsel üzerinden yapılacaktır. 


14. 1/5000 Ölçekli Bryas Sarayı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde, kültür varlıklarının korunmasının aleyhinde olmamak koşulu ile yürürlükteki Deprem Yönetmeliği, Sığınak Yönetmeliği, İstanbul İmar Yönetmeliği, Yüksek Kurul'un İlke Kararları, Otopark Yönetmeliği hükümleri ve ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir. 


15. Kamu kullanımına ayrılan alanlarda proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği Hükümleri doğrultusunda özürlüler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


16. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması kadastro idaresinden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır. 


2. Özel Hükümler


2.1. 1. Derece Sit Alanı,

2.1.1. Arkeolojik Park alanı

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Arkeolojik Park alanı olarak düzenlenecektir. 

Bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. 

Bu alanlardaki uygulama ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacaktır. Avan projeye Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması Gösterimi, Uygulaması, Denetimi. Müelliflerine İlişkin Usullere ve Esaslara Ait Yönetmelik doğrultusunda hazırlanacak Çevre Düzenleme Projesine göre yapılacaktır.


2.2. 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı  


2.2.1. Konut Alanları

Bu alanda yapılaşma şartları maksimum TAKS.0,40, maksimu KAKS:1.50 ve maksimum kat adedi 4'tür. 

Bu alandaki uygulama ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak Avan projeye göre yapılacaktır. 


2.2.2. Dini Tesis Alanı


Bu alanlardaki uygulama ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak Avan projeye göre yapılacaktır. 


Maltepe İlçesi, 1/5000 ölçekli Bryas Sarayı imar planını indirmek için tıklayın!


Geri Dön