Maltepe Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm başlıyor!
İstanbul’un ilk gecekondu mahallelerinden Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm 2017’de başlıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, semt sakinleriyle ortaklaşa hazırlanan projenin örnek bir dönüşüm olacağını söyledi...
İstanbul’un ilk gecekondu mahallelerinden Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm 2017’de başlıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, semt sakinleriyle ortaklaşa hazırlanan projenin örnek bir dönüşüm olacağını söyledi...
Çarpık kentleşmenin yoğun olarak görüldüğü İstanbul Maltepe’deki Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde kentsel dönüşüm heyecanı yaşanıyor. 2017 sonbaharında ilk kazma vurulacak, 14 bin 310 yapıdan 13 bin 500’ü dönüşüme girecek.
Yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde yapılan plana göre 7 bin 536 metrekare çocuk parkı, 3 bin 634 metrekare dini tesis, 28 bin 328 metrekare okul, 92 bin metrekare yeşil alan, 900 metrekare sağlık tesisi ve 8 bin 340 metrekare de spor tesisi yapılacak.
Gülsuyu ve Gülensu’yu kentse dönüşüm projesinin planlarını mahalleliyle birlikte yaptıklarını dile getiren Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Bu bir modeldi ve ilk defa denendi. Mahallede bir kentsel dönüşüm ofisi açtık ve buradaki kentsel dönüşüm uzmanı arkadaşlarımız dönüşümle ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Kentsel dönüşüm planları genellikle müteahhitler tarafından yapılır belediyeye sunulur ama biz mahallede yaşayan insanlara sorarak, danışarak bu planı hazırladık. Mahalledeki dernekleri, eski ve yeni muhtarları bir araya getirerek 30’un üstünde toplantı yaptık” dedi.
‘Ada bazında’
Tüm planları Maltepe Belediyesi Planlama Müdürlüğü bünyesinde yaptıklarını belirten Başkan Kılıç, planları siyasi parti temsilcilerine, muhtarlara, odalara da dağıtarak görüş aldıklarını belirtti. “Bütün bu çalışmaları yaptıktan sonra Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 2 bin kişinin katıldığı 4.5 saat süren bir toplantı yaptık. Vatandaş ayakta alkışladı” diyen Kılıç şöyle konuştu: “Gülsuyu ve Gülensu kentsel dönüşüm projeleri örnek olacak. Önümüzdeki son bahar çalışmalar başlayacak. Buradaki dönüşüm ada bazında yapılacak. Parsel şeklinde yapılacak kentsel dönüşümü vatandaş da istemedi. Çünkü o çarpık kentleşmeyi de beraberinde getirecek. Ada bazında bir kentsel dönüşüme giderek daha fazla donatı, sosyal ve yeşil alanı mahalleliye sağlayabiliriz. Planlar tamamlandıktan sonra mahalleli kiminle çalışmak istediğine kendisi karar verecek. Eğer vatandaş müteahhit bulamazsa o zaman belediye devreye girecek ve mahalleliye yardımcı olacağız. Ada bazında bir kentsel dönüşüm yapılacağı için projenin tamamlanması uzun sürebilir. Tapusunu alamamış ama yıllardır o mahallede oturan bir hemşerimin başka yere taşınmasını istemiyorum. 2 bin kişinin de tapu başvurusunu kabul ettik” diye konuştu.
‘Çevreci ve insan odaklı’
Kılıç ayrıca, Gülsuyu ve Gülensu’da gerçekleşecek kentsel dönüşümde gökdelen ve yüksek binaların olmayacağını belirterek, “Bizim İBB’ye ilk gönderdiğimiz plan taslaklarında tepeye doğru çıktığımızda 5-6 katlı aşağıya doğru indiğimizde 7-8 katlı yapılar olacak. Buradaki nüfusu çok fazla artmasını da istemiyoruz. Daha çevreci, daha insan odaklı, insanların birbirine dokunduğu bir dönüşüm hedefliyoruz. Burada yerinde dönüşümü uygun gördük. Yeni bir sürgün dalgası yaratmak istemiyoruz. Maltepellilerin Maltepe’de yaşadığı bir kentsel dönüşüm yapacağız. Mahalledeki bazı evlerde hâlâ doğalgaz yok. Bu iki mahallemizde bir tane bile lise, kreş yok. Buranın dokusu değişecek. Amacımız bu mahallelerde yaşayanların dönüşümden sonra yine aynı mahallelerinde oturmalarını amaçlıyoruz” dedi.
‘Ranta açılmasın’
Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olan Gülensu Mahallesi’nin 48 yıllık sakini Bağdagül Yıldız, 15 senedir mahallede kentsel dönüşüm yapılması için beklediklerini ifade ederek; “2 yıl önce evimi yeniden yaptım. Evim çok güzel. Dönüşümden sonra 3 daire verirlerse izin veririm. Yoksa istemem” dedi. Aynı mahallede bakkal dükkanı işleten Ertürk Kahraman, “Mahallemizde düzgün bir yapı yok. Hakkımız olanı verirlerse anlaşırız” diye konuştu. Resmi olarak 15 bin 300 kişinin yaşadığı Gülensu Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Yıldız, “Kentsel dönüşüm 2004’ten beri konuşuluyor. Vatandaş talep ediyor ama kaygısı var. Mahallemizde hâlâ tapusuz alanlar var. Mülkiyette hak sahipliği tanımlamasının ilçe belediyesi tarafından somut olarak ortaya konulursa soru işaretleri giderilecektir. Kimse mağdur olmadan bir çözüm getirilmeli. Dönüşümün ranta açılmasını da istemiyoruz. Kirada oturanların mahalleden gitmesini istemiyoruz. Eğer plan isteklerimizi karşılarsa arkasındayız” dedi.
‘İmara açıldığı için mutluyuz’
50 yıldır Gülsuyu Mahallesi’nde yaşayan Talat Duman, yıllardır vaatler verilip yerine getirilmediğini söyleyerek; “Çoğumuzun tapusu yok. Sözler tutulmadı. Mahallenin imara açılmasından dolayı memnunuz ama ada bazında değil de yerinde dönüşüm yapılsa daha iyi olurdu. Çünkü hak sahipleri arasında anlaşmazlıklar çıkabilir” dedi. Mahalleli Önder Sertel de “Mahallenin imara açılmasını istiyorduk, oldu. Eğer kentsel dönüşüm vatandaşları mağdur etmeyecekse olumlu bakıyorum. Mahallede evi olanlara aynı metrekare de ev verilirse bir sıkıntı yaşanmaz aksi takdirde kimse evini müteahhide vermez” ifadelerini kullandı.
Milliyet