30 / 04 / 2024

Maltepe'de yolu daraltıp konut yapma izni verdiler!

Maltepe'de yolu daraltıp konut yapma izni verdiler!

İstanbul Maltepe'de 2007'de yapılan imar planında bir arsa 11 bin 430 metrekarelik alan üçe bölündü. Maltepe Belediyesi, hem yol alanını daralttı hem de belediye hizmet alanını içeri kaydırarak küçülttü. En az 100 dairelik konut alanı daha açıldı



 

İstanbul Maltepe'de, belediye tarafından alınan kararla imar planlannda 17.5 metre olarak ayrılan yol 15 metreye indirildi ve buraya konut yapılmasına karar verildi. Maltepe Belediye ilçe Meclisi tarafından alınan kararda, belediye hizmet alanı olarak ayrılan ve yol kenarında kalan bölümün de değerli olan yol kenarından alınarak iç bölüme taşınmasına karar verildi.

3 ay önce başladı

Her şey, 10 Haziran 2011 tarihinde arsa sahiplerinin Maltepe Belediyesi'ne verdiği dilekçe ile başladı. Murat Mutlu, Ömer çolak, Mert Mutlu ve Mustafa çolak'a ait, Maltepe'deki 11 bin 430 metrekarelik arazinin imar durumuyla ilgili değişiklik yapılması talep edildi. 26 şžubat 2007 tarihinde yapılan 1/1000'lik bölgesel imar planında söz konusu alan, konut, yol ve belediye hizmet alanı olarak belirlenmişti. Buna göre 11 bin 430 metrekarelik arazinin 5 bin 137 metrekaresi konut alanı, 3 bin 30 metrekaresi belediye hizmet alanı ve 3 bin 263 metrekaresi ise yol alanı olarak kabul edildi. Geçecek yolun genişliği de 17.5 metre olarak açıklandı.

Değişiklik istendi

Haziran ayında Maltepe Belediyesi'ne yapılan talepte, yolun 13 metre genişliğine indirilmesi ve hemen yol kenarında kalan belediye hizmet alanının ise kenara alınıp 3 bin 30 metrekareden bin 685 metrekareye indirilmesi, konut fonksiyonuna ise ticaretin de eklenmesi talep edildi. Konuyla ilgili olarak İBB Ulaşım Daire Başkanlığı'nın görüşü soruldu. Ancak Ulaşım Daire Başkanlığı yol genişliğinin 17.5 metreden 13 metreye indirilmesine olumlu görüş vermedi. Bu olumsuz görüşe rağmen 4 Ağustos 2011 tarihinde Maltepe Belediyesi İmar Komisyonu, yol genişliğini 15 metreye indirerek bütün talepleri kabul etti. Yol daraltıldı, belediye hizmet alanı yol kenarından alınarak içeri kondu, ticaret fonksiyonu eklendi.

100 daire kazandı!

Peki bu değişiklik ne işe yaradı Eski imar planlarına göre söz konusu arsaya, toplam 18 bin 82 metrekare inşaat yapılabiliyordu. Yeni düzenlemeden sonra bu miktar 29 bin 175 metrekareye çıktı. Aradaki fark ise 11 bin 93 metrekare. 100 metrekarelik bir daire düşünüldüğünde ortaya çıkan farkla en az 100 daire yapmak mümkün.

Maltepe'de ise benzer dairelerin fiyatlarının 300 bin TL'ye satıldığı düşünüldüğünde bu basit işlemlerden ortaya çıkan rant 30 milyon TL'yi buluyor.

Maltepe'de E-5 karayoluna yakın mesafedeki arsada, soldaki ilk planda mavi boyalı alan belediye hizmet alanı olarak görülüyor. Ancak yapılan değişiklikle (sağda) belediye alanı küçülüyor ve içeri alınıyor. Yani konut alanı büyüyor.

Öge Demirkan / VATAN

 


Geri Dön