23 / 12 / 2024

Maltepe'deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum!

Maltepe'deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum!

Maltepe Belediye başkanı Ali Kılıç kentsel dönüşümden sosyal projelere kadar geniş bir hizmet skalası geliştirdiklerini söyledi. Kılıç: "Gülsuyu, Gülensu, Başıbüyük ve Esenkent’te kentsel dönüşüme ada bazında bir yerinden başlamak istiyorum." dedi.



Maltepe Belediye başkanı Ali Kılıç Kentsel dönüşümden sosyal projelere kadar geniş bir hizmet skalası geliştirdiklerini söyledi...


Yerel seçimden bu yana iki yıl geçti. Bu iki yılda neler oldu Maltepe’de? 


İki yıl nasıl geçti ben de anlamadım ama dolu dolu geçti. Birinci yıl planları hazırlama,tartışma ve uygulama aşamasıyla geçti. Genel olarak verimli dolu dolu, hedeflerden şaşmayan bir iki yıl geçti. Memnuniyet verici bir çalışma. 


Örnekleri somutlaştıracak olursak,ne gibi çalışmalar oldu Maltepe’de?


En önemli kıstasımız seçim öncesi hazırladığımız Maltepe halkı yerel seçimler bildirgesiydi.Orada yirminin üzerinde madde vardı Maltepe halkının önceliklerine dair. Bunlardan biri trafikti. O da bir altgeçit, tünel talebi vardı vatandaşlarımızın. Kentsel dönüşüm sorunu vardı. İşsizlik sorununa çözüm önerileri vardı. Tünellerle ilgili olarak Maltepe merkezindeki trafiği rahatlatan bu projenin üzerinde arkadaşlarımızla yoğun şekilde çalışıyoruz. En son İBB’ye kadar gittik. Onların tasarrufunda ana arter olduğu için. İnşallah İBB Başkanımız Sayın Topbaş’ın iradesiyle Maltepe halkı bu ulaşıma kavuşacak.


Olumlu bakılıyor yani...


İBB zaten planlamaya almış bizden önceki dönem ama çeşitli sebeplerden dolayı hayat bulmamış. Kadir Bey’le yaptığımızgörüşmede bu dönem orada bir şey yapmak gerekir diye bir ifade kullandı. Sanıyorum birimlerin o konuda bir çalışma başlatması üzerine bir talimatı olmuş, inşallah en kısa zamanda hayata geçer. Maltepe’nin temel sorunu o. Bunun dışında işsizlik için bir proje geliştirmemiz talep edilmişti.Bunuda fuarla bütünleştirmiştik. Fuar çalışması iki yıldır devam ediyor. Planlar yapıldı, bir film hazırlandı ve en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz çünkü bir Türkiye projesi bu aynı zamanda.2023 vizyon projesine denk gelecek bir proje. Onu da Ankara’da bakanlarımıza, hükümetimize ve Sayın Cumhurbaşkanı’mıza sunduktan sonra talimatlarıyla ve onaylarıyla sanıyorum Anadolu yakasını genel anlamda kucaklayacak ve toparlayacak bir proje olacak. Bu, toplamda 25 bin insanımıza istihdam yaratmış olan bir proje. Kentsel dönüşüm çok önemliydi çünkü yaklaşık 35-40 yıldır E-5 üstü olarak ifade ettiğimiz bölgelerde Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent kentsel dönüşüm planları vardı. Bunların beş binlik planları yapılmıştı. Bir buçuk yıl üzerinde çalıştıktan sonra Gülsuyu ve Gülensu planlarını hazırladık. Bu süre içinde halkın onayıyla, bunu ilk defa Türkiye’de biz deniyoruz,orada düzenli toplantılar yaptık. Herkesin desteklediği bir projeye dönüştürdük. Meclise getirdik.


AK Parti ve CHP grubu oybirliğiyle geçti, İBB’ye gitti. Sağolsunlar kısa sürede meclis gündemine taşıdılar.Orada üç ay tartışıldıktan sonra bir sıkıntı olmazsa mayıs sonuna kadar İBB’denn geçmesi planlanıyor.O geçtikten sonra orası rahatlamış olacak. Bunun dışında yerel seçimler bildirgesinde ele aldığımız örneğin Üreten Engelliler Merkezi projemiz vardı. Onun temelini attık ve inşaatı devam ediyor, iki aya kadar bitecek. Engellilerimiz orada boş vakitlerini geçirecek ve üretmeye başlayacak. Her mahalleye bir kreş sözümüz vardı. Altı kreşimizi açtık. Planlamada dört kreş daha var.Yine Başıbüyük Mahallesi’nde daha geniş kapsamlı bir yaşam merkezi projemiz var.Orada 7/24 hizmet verecek bir kreşimiz olacak Anne geldi işten mesela, eşiyle birlikte bir toplantıya gitmesi gerekiyor. Çocuğu götürüp oraya bırakıyor, sabaha kadar çocuk orada kalabiliyor. Gece yarısı bile gelip alabiliyor. Bırakıp gittikten sonra cep telefonundan kamera sistemiyle çocuğun nasıl yaşadığını görebiliyor. Bu otokontrol sistemi de geliştirmiş oluyor. Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak.


‘EN BÜYÜK DERT İŞSİZLİK ON BİN BAŞVURU VAR' 

Talepler çok yüksek. On bin civarında iş başvurusu var. M’EXPO projesi buradaki temel anlamda işsizliği çözmede önemli bir görev üstlenebilir. Sosyal faaliyetlerede örneğin vatandaş arıyor cenazesi var memleketine götürmek istiyor. Bu iki yıl İçinde kimsenin cenazesini burada bırakmadık. Evde bakım hizmeti çok iyi tuttu. Yaşlıların bakımlarını üstleniyoruz Yemek gönderiyoruz. Bu hizmetleri yaparken şov yapmıyoruz, insan onurunu incitmeden bire bir nokta vuruşlarla yapıyoruz. Binaya girdiğimde misafir gibi giriyorum komşu bile duymuyor. Düzenli gıda ve yakacak yardımı yapıyoruz. Halka dokunan,sorunları yerinde inceleyen, çözümü orada üreten bir belediyecilik anlayışımız var.


”‘SABAH 6'DA TOPLANTI YAPIYORUM'“

Erken saatlerde başlayıp gece geç saatlere kadar mesai saatlerimin dışında da çalışıyorum. Sabah saat sekizden sonra belediye karınca yuvası gibi oluyor. Bu nedenle sabah saat altıda başkan yardımcıları toplantısı yapıyoruz. En rahat saat o saat çünkü. Saat sekize kadar sürer ve sekiz buçukta mesai başladığında onlar da diğer çalışma arkadaşlarıyla birlikte makamlarında oluyorlar. Sabah beşte alana çıktığım da oluyor.


ÖĞRENCİYE BEDAVA SERVİS KADINLARA MESLEK KURSU


Hem imar,hem sosyal projeleriniz var ama vatandaştan asıl geri dönüş aldığınız, asıl memnuniyeti sağlayan hizmetler neler?


Bunu dört beş başlıkta toplamak mümkün olabilir. Birincisi kentsel dönüşüm.Ciddi bir memnuniyet yarattı. 30-40 yıldır tartışılan ama bir türlü sonuca ulaş- mayan bir sorundu. Bunun yanında örneğin on sekiz mahalleden sabah ve akşam kalkan otobüs seferlerimiz var. Bu otobüsler bütün öğrencilerimizi mahallelerinden ücretsiz alıyor ve okullarına bırakıyor. Akşam belirli saatlerde alıp evlerine bırakıyor. Sabah saat yediden başlayan ve akşam on yedide biten güvenlik zabıtası sitemi geliştirdik böylece çocukların okul önlerinde karşıdan karşıya geçerken trafikte herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için çalışıyoruz. Bir de okullarda madde bağımlısı ve torbacıların önüne geçmek için zabıtalar görevlendirdik. Bu da aileler tarafından çok ciddi takdirle karşılandı.İki projeyi daha hayata geçirdik. Kadınların özellikle evde yeni meslek edine bilmelerinin yolunu açacak bir projeyi arkadaşlarımız hazırladı. Aşçılık okulu açtık.Bütün altyapısı oluştu, burada Maltepeli kadınlar eğitim alacak, yemek yapacak, o yemeği o restoranda satacak,böylece hem kendi bütçelerine katkı sunmuş olacaklar hem de yeni bir meslek edinmiş olacaklar. Buna paralel Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde uyuşturucuyla mücadele ve bilgilendirme, danışma görevi gören bir merkez oluşturduk. Projelerin çoğu karşılık buluyor çünkü vatandaştan gelen talepleri planlayıp hayata geçirdiğimiz için vatandaş bu aşamada çok mutlu oluyor zaten. Gülsuyu Spor’un burada spor alanları kısıtlı. Kangren olan durumlardan biri de bu. Tribünlerini yaptık, soyunma odalarını bitirdik.Yaza kadar tamamlanacak.


'TEMPO YOĞUN ,EKİP SERUMLA ÇALIŞACAK'

“Çok aktif, çalışmayı seven bir ekibim var.Yorulmadan destek veriyorlar.Sabah toplantılarını yaptığımızda, camilere gitmeye başladığımda saat üçte ayağa kalkıyor ekip. Gece on ikiyi buluyor çalışmalar. Bugüne kadar kimsenin bundan şikâyetçi olmamış olması ayrı bir güzellik.On sekiz mahalleyi iki üç ayda bir dolaşıyorum. Program çok yoğun oluyor o zaman serum alanlar, göz damlası alanlar oluyor. Sağlık Müdürlüğümüz o gün erken çalışmaya başlıyor! Gerçekten çok yorucu bir tempo ama benim çalışma stilim bu. Arkadaşlarım bu tempoya uyum sağladılar onlara müteşekkirim. Tek başımıza bir şey yapma şansımız yok. Bu bir ekip çalışması. Belediyenin başında olan bir başkan olarak benim de hızlı hareket etmem, refleks göstermem, olaylara hemen müdahale etmem belirleyici ama arkada mutfağın desteğiyle anlam kazanıyor.”


BEŞ ÇEŞMELERE OTELLER VE KÜÇÜK MÜZELER YAPILACAK

Başkan Ali Kılıç’la, Maltepe’nin en tarihi bölgelerinden olan Beşçeşme’yi ziyaret ettik, ünlü Mahallenin Muhtarları dizisinin çekildiği eski kahvehanede oturduk. Başkan, tarihi binalarla çevrili meydanın turizme kazandırılması adına çalışma başlattıklarını anlattı: “Beşçeşmeler’le ilgili güzel bir projemiz var, Anıtlar’a bildirdik oradan onay gelirse tamamlamak istiyoruz. Orası Maltepe’nin eneski yerleşim birimi ve gözbebeği. Bu projede binaların dış cephelerini giydirerek atıl durumda bulunan giriş katları işletme olarak faaliyete geçireceğiz. Birinci ve ikinci katlar boş. Kışın ısınma sorunu var yazın da çok sıcak olduğu için kullanılmıyor. Bunları bu projeyle birlikte butik oteller ve küçük müzelere dönüştürmeyi düşünüyoruz. Vatandaşın öngörüsü bu yönde. Turizm bazlı bir çekim merkezine dönüştürmek istiyoruz.Mayıs gibi başlayıp eylül sonuna kadar devam edecek olan kültür akşamları organize edeceğiz. Ortak bir müzik dinletisi yapmak istiyoruz. Bu yıl Bosna Günleri yaptık, İran kültür günü yaptık. Değişik ülkelerden gelen arkadaşların sunduğu etkinlikler oldu, bu sene daha dolu geçmesini bekliyoruz.”


TRAFİĞE VE İŞSİZLİĞE İKİ DEV PROJE 


İki yılın değerlendirmesini yaptık.Biraz da geleceği konuşalım. Üç yıllık bir dönem var, bu süre içinde Maltepe’de neler olacak?


Maltepe’de en kısa zamanda İBB’ye gönderdiğimiz kentsel dönüşüm planları onaylanır inşallah. Onaylandıktan sora Gülsuyu, Gülensu, Başıbüyük ve Esenkent’te kentsel dönüşüme ada bazında bir yerinden başlamak istiyorum.


Bu Maltepe’de ilk ada bazlı dönüşüm olacak değil mi? Diğer münferit dönüşümler devam ediyordur sanırım. 


Devam ediyorlar. Biz burada İBB’nin talebi doğrultusunda parsel bazında bir çalışmanın bir faydasının olamayacağını, ada bazlı dönüşümün daha sağlıklı olacağını söylemiştik. Kendimizi ona göre şekillendirdik ama mahalleyi ikna ederek ve desteklerini alarak bunu yaptık. Kentsel dönüşümü sorunsuz adalarımızdan başlayarak hayata geçirebilirsek kangren olan bir soruna en azından ilk adımı atmış olacağız. Sorun çıkmayacak mı? Asıl sorun bundan sonra çıkacak Çünkü şu ana kadar işin teorik planlamasını yaptık, pratikteki uygulamalarda ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Burada da yegane odak mercii yine mahalle sakinleri olacak. Bütün mahalleyi yıkacağız, hepsini birden değiştireceğiz demiyoruz. Ada bazlı derken bunu kastediyorum, önce bir adamızı yapacağız örnek olacak. Karşılaştığımız sorunları göreceğiz, o sorunları giderdikten sonra ikinci adaya başlayacağız.Böylece hem mahalleli rahatedecek hem de bir eksiğimiz varsa biz onu görmüş olacağız. Bu kentsel dönüşümü tamamlamak istiyorum. İnşallah İBB altyapı çalışmasını hızlandırır ve Maltepe halkının 40-50 yıldır çektiği bu trafik sorunu, Bağdat Caddesi üzerinden merkez camisindeki yaklaşık bir kilometrelik tüneli hayata geçirebilirsek buradaki esnaf da halk da rahatlayacak.


Bunun için projelendirme yapıldı mı?


Evet arkadaşlar çalışıyorlar. İBB’nin de projesi var sadece gündeme alınması lazım. Buna bütün arkadaşlarımız destek veriyor. Bütün Maltepe halkı bunu istiyor. Bunu tamamlayabilirsek ciddi bir yol almış olacağız. Burada belediye başkanı önemli değil. Burada önemli olan yarattığınız eserin kendisidir.Bundan halk yararlanacak. Kimsenin burada trafik yoğunluğu içinde bir yaşam sürdürmesine razı olmasını beklemek mümkün değil.Şartlar zor esnaf da alışveriş yapamıyor,vatandaş arabasını yoğunluktan ötürü park etmiyor. Buradan Kadıköy’e gidiyor,AVM’lere gidiyor. Bu sefer esnaf ciro yapamayınca dükkânlar kapanıyor. Maltepe’nin çehresini değiştirecek bir proje ve bunu tamamlarsak Maltepe güzel bir meydana kavuşmuş olacak. Üstü yayalaştıralacak, trafik yeraltına inecek ve alt kısımda otoparklar olacak. Sahile ve E-5’e yan yollar verecek ve çok büyük rahatlama yaşayacağız. M’EXPO Fuar projesini de  Ankara  onaylarsa çok güzel bir çalışma olacak. 


Ne zaman başlamayı düşünüyordunuz M’EXPO’ya? 


Başladık ona sadece projenin Ankara’ya gitmesi kaldı. Sanıyorum önümüzdeki haftalarda yavaş yavaş oraya taşınacak. M’EXPO, üç ayağı olan bir proje. Fuar, kongre merkezi ve golf sahasını içeriyor. Yaklaşık 900 milyon Euro’ya mal olabilecek bir projeden bahsediyoruz. Çok ciddi bir rakam. Golf sahasını da eklediğimizde 1 milyon metrekareye ulaşabilecek bir proje. M’Expo projesini hayata geçirdiğimizde 25 bin insanımız iş bulabilecek. 


Sosyal projeler olarak aklınızda atmak istediğiniz başka bir adım var mı?


Birkaç kız yurdu var. Biri bitti onun şu anda mobilya işlemleri yapılıyor, açılışını yapacağız. Burası artık üniversiteler açısından yoğun bir ilçeye dönüştü. Ciddi bir konut sorunu var öğrenciler için. İki üç kız yurdu daha tamamlayıp, kreşlerimizle birlikte halkın hizmetine sunmak istiyorum. Bunların dışında Maltepe için vizyon bir projem daha var ama şimdi açıklamayacağım.Bir akıllı projemiz var. Çılgın değil ama buraya akılcı gelen, halkı kucaklayan ve bölgenin sorununu çözen projelerimiz var.Önce M’expo projemiz biraz yol alarak devam etsin. Bizim projelerimiz gerçekten Anadolu yakası’nı rahatlatacak ama zamanı gelince açıklayacağız.


'BİR DAHA ADAY OLACAĞIM'

'Bir daha aday olacağım,ondan kuşkum yok. Hiçbir projeyi yarım bırakmak yapımda yok. Takdir halkımızın, karnemizi onlar verecek üç yıl sonra. Her karara saygı duymakla birlikte projelerimi tamamlamak istiyorum. Bu arada Türkan Saylan Kültür Merkezi Anadolu yakası’nın çekim merkezi oldu. Hatta AKM’den dahafazla işlev görüyor. Ne yazık ki salonlarımız yetersiz ama şu anda konumuyla, sergileriyle, konferanslarıyla,tiyatrolarıyla ciddi bir çekim merkezi oldu ve hepsini ücretsiz yapıyoruz. İnsanımız kültür-sanatla tanışsın istiyoruz. 


'DENİZ DİBİNDE CAM ASONSÖR' 

Kayıp ada olarak bilinen Vordonisi Adası var Maltepe açıklarında. Yapımı 870-900 yıllarına tekabül eden ama 1010 depreminde suyun altında kalan bir ada ve üzerinde bir manastır. Üç üniversiteyle çalışıp burayı dalış turizmine kazandırmak istiyoruz. Cam asansörlerle deniz dibine inmek olabilir bu büyük bir proje. Oradan da adalara geçilerek Anadolu yakasında bir turizm üçgeni oluşturmak istiyoruz. Bu çalışmalar başladı.” 


'RAKAMLARLA İKİ YIL'

-2 bin 172 ağaç, 165 bin 65 gül ve 675 bin 454 mevsimlik çiçek dikildi. -109 kilometre asfalt çalışması yapıldı. 148 bin ton asfalt kullanıldı. - 4 bin 510 aileye gıda, 112 bin 331 kişiye sıcak yemek, 837 kişiye eşya, 2 bin 191 aileye kıyafet ve 76 aileye de kırtasiye yardımı yapıldı. -72 bin 247 kişiye ücretsiz sağlık hizmeti verildi. -Toplamda 14 bin 496 evde sağlık hizmeti sunuldu. - 1 milyon 50 bin kilometre yol yapılarak cenazeler memleketlerine ulaştırıldı. -16 bin 623 sokak hayvanı ücretsiz olarak tedavi edildi. 3 bin 920 hayvan kısırlaştırıldı. -Bin 587 sokak hayvanı toplatılarak barınaklara gönderildi.Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 72 tiyatro, 80 çocuk oyunu ve 85 konser izleyicilerle buluştu. 54 film gösterimi yapıldı. Ücretsiz etkinlikleri 156 bin kişi izledi. -TEOG, LYS-YGS, dil, meslek edindirme, kişisel gelişim kurslarından 6 bin 768 kişi faydalandı - 7 bin 90 çiftin mutluluğuna ortak olundu.


Habertürk/Esra Boğazlıyan


Geri Dön