01 / 05 / 2024

Malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? Tek tek açıklandı! 

Malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? Tek tek açıklandı! 

Malulen emeklilik şartları ve maaşı merakla araştırılıyor. Peki malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? İşte ayrıntılar...



'Malulen emeklilik şartları neler, kimler faydalanabilir?' sorularının yanıtı son günlerde sık sık merak ediliyor. Malulen emeklilik, çalışanın işe başlama tarihinden itibaren çalışma gücündeki kaybın en az yüzde 60 olması halinde ve diğer gerekli şartların da sağlanması durumunda kullanılabilen bir hak. 

Bir işverene bağlı işçi olarak çalışan kişiler, kendi ismine Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü veya iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi durumunda malulen emekliliğe ya da bir başka deyişle sakatlık sebebiyle emekli olma hakkı elde ediyor. 

Ancak malulen emekli olabilmek için malul olunduğuna ilişkin rapor alınması gerekiyor. 

Malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? Tek tek açıklandı! 

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; en az 10 seneden beri sigortalı olan, toplam olarak 1800 gün ya da başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekli. Bu koşulları sağlayanlara malullük aylığı veriliyor. 

5510 Sayılı Kanunun 25. Maddesi kapsamında malulen emekli olunması için gerekli olan şartlar tek tek açıklanıyor. İşte malulen emekli olmanın şartları: 

1. 10 Yıllık Sigortalılık Süresi Şartı 

Buna göre 10 senelik filli çalışmasının bulunması gerekiyor. Sigorta başlangıcının 10 sene önce başlaması yeterli olmayıp, 10 sene boyunca sigortalı şekilde çalışmasının olması gerekiyor. 

2. 1800 Gün Prim Ödenmesi 

En az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Faakt bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu şekilde de ödenebiliyor. Bu nedenle de bu şart sonradan da karşılanabiliyor. 

3. 1.800 Gün Malullük, Yaşlılık Ve Ölüm Sigortaları Primi Ödenmesi

10 senelik sigortalılık süresinin istisnası olarak bu şart aranıyor. Buna göre başkasının bakımına muhtaç derecede malul olan kişi 1800 gün prim, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödeyerek malulen emekli olmaya hak kazanıyor. 

Başkasının bakımına muhtaç derecede malulen olup olmadığı hususunda da Tam Teşekkülü Sağlık Kurulundan bu konu ile ilgili rapor alınması gerekiyor. Bu hastaneye sevkin de Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili Müdürlüğü tarafından yapılması gerekli. 

4. Malullüğün Sigortalı İşe Girdikten Sonra Meydana Gelmesi

Sigortalının malulen emekli olabilmesi için maluliyetin işe girildikten sonra yaşanması gerekiyor. Fakat başvuuru yapılabilmesi için de işten ayrılmış olunması şartı aranıyor. 

5. Malulük Durumunu Gösteen Maluliyet Raporunun Olması

Sigortalılar için çalışma gücünün ya da iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte maluliyetin belirlenmesi kapsamında tam teşekkülü Sağlık Kurulundan maluliyet raporunun alınması gerekiyor. 

Malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? Tek tek açıklandı! 

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU 2024

Malulen emeklilik için başvuruların bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne yapılması gerekiyor. 

Önce, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), müdürlüğü malulen emeklilik için bir sevk yazısı veriyor. Bu yazı ile devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gidilmesi gerekiyor. Çünkü malullük raporu yalnızca bu hastaneler tarafından veriliyor. Bu hastaneler yoksa devlet hastaneleri de sağlık raporu düzenliyor ancak özel hastanelerden alınan raporlar geçerli olmuyor. 

Hastane raporu malulen emeklilik için yeterli olmuyor. Geçerli hastanelerden alınacak olan sağlık kurulu raporu ve diğer belgelerle birlikte SGK il müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. 

Söz konusu başvuru SGK Sağlık Kurulu’na gönderiliyor ve kurul da malulen emekli olunmasına karar veriyor. Ancak bazen kurul maluliyeti kabul etmeyebiliyor. 

Malulen emekli maaşı ne kadar? Kimler malulen emekli olabilir? Tek tek açıklandı! 

HANGİ HASTALIKLAR SEBEBİYLE MALULEN EMEKLİ OLUNABİLİR? 

Malulen emekli olabilmek ve emekli maaşı alabilmek için listelenen belli hastalıklar bulunuyor. 

Hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları şeklinde gruplara ayrılıyor. 

Bazıları; kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları oluyor. 

Malulen emeklilikte verilen maaş, normal emekli olunacağında alınan maaştan çok daha düşük oluyor. 

İstanbul'da ortalama ev fiyatları 200 bin, ABD'de 400 bin dolar! Yatırım için batıya koşmak mantıklı mı?

Bakan Özhaseki: 110 bin kişilik ordu ile 4 bin 133 köydeki tüm evleri yapıyoruz!

Emlak vergisiyle ilgili çarpıcı açıklama! Türkiye'de emlak vergisi düşük!


Geri Dön