Ekonomi

Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerlidir?

Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. İşte Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerlidir? sorusunun yanıtları!İşte Malulen emekliliğe dair merak edilen o detaylar…

Malulen emeklilik nedir, Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerlidir? soruları sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte Malulen emekliliğe dair merak edilen o detaylar…

MALULEN EMEKLİLİK NEDİR?

Malulen emeklilik, çalışan kişinin çalışma hayatına başladıktan sonra sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanması iş gücü kaybı yaşamasına sebep olabilir. İş gücü kaybına uğrayan çalışanın yeniden iş bulması veya mevcut işinde çalışması bazı zorlukları doğuruyor. Bu durumda çalışanın kaybı sonucu oluşan mağduriyetini telafi etmek adına uygulanan bir emeklilik sistemine denir.

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN HANGİ HASTALIKLAR GEÇERLİDİR?

Malulen emekli olabilmek hangi hastalıklar geçerlidir? 5510 sayılı Kanunun 25. maddesine istinaden sigortalının ya da işverenin talebi üzerine Kurumca düzenlenen sağlık raporları sonucunda 4-a ve 4-b kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün ve iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını, 4- c kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen kişiler malulen emekliliğe hak kazanabilmektedir. Kamu görevlileri bakımından malullük derecesi yüzde 60’ın altında olsa bile malul sayılma hali mümkün olur.

Malulen emeklilik yalnızca iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsamamaktadır. Aynı zamanda günümüzde sıkça görülen çeşitli hastalıklar da kişinin malulen emekli olabilmesini sağlıyor.

Bu hastalıkların en başında kanser gelmektedir. Karaciğer, akciğer, cilt, lösemi, vb. türü olabilir. Buna ek olarak da epilepsi/sara, parkinson sendromu, serebral palsi, demans, beyin tümörleri, Multiple Skleroz (Ms), anemi, karaciğer sirozu, denge bozukluğundan kaynaklı tek başına ayakta duramama haliyle birlikte yaşanan işitme kaybı, görme azlığı, retina kanamaları, uzuv kayıpları, organ nakilleri, Behçet hastalığı, gastrointestinal kanamalar, tüberküloz, AIDS, zeka gerilikleri daha net açıklarsak, IQ 50 ve altı olma durumu, şizofreni ve bipolar bozukluklar malulen emeklilik şartlarını kapsayan hastalıklara örnektir.

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Evi üstüne almak için ne yapmalı?