Malvarlığına el koymada, Hazine Müsteşarlığı'ndan rapor şartı aranacak!
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in verdiği ve kabul edilen önerge ile teklifin taşınmazlar, hak ve alacaklar bakımından el koyma işleminin uygulanabilmesiyle ilgili 10. maddede değişiklik yapıldı...
Taşınmazlar, hak ve alacaklar bakımından el koyma işlemin yapılabilmesi için rapor alınacak kurumlar arasına Hazine Müsteşarlığı da eklendi
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve soruşturma usulünde değişiklik içeren kanun teklifinin taşınmazlar, hak ve alacaklar bakımından el koyma işleminin uygulanabilmesiyle ilgili maddesinde değişiklik yapılarak, el koyma işlemi için rapor alınacak kurumlar arasına Hazine Müsteşarlığı da eklendi
TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda "yeni demokratikleşme paketi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanununun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmelerine devam ediliyor.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in verdiği ve kabul edilen önerge ile teklifin taşınmazlar, hak ve alacaklar bakımından el koyma işleminin uygulanabilmesiyle ilgili 10. maddede değişiklik yapıldı.
Değişiklik ile el koyma işleminin uygulanabilmesi için rapor alınacak kurumlar arasına Hazine Müsteşarlığı da eklendi.
Raporun ne zaman alınacağı konusunda oluşabilecek tereddütleri gidermek ve raporun el koyma kararından önce alınması gerektiğine vurgu yapmak amacıyla da cümle "El koyma kararı alınabilmesi için ilgisine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçlar Araştırma Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan el konulacak taşınmaz, hak ve alacaklar ile diğer malvarlığı değerlerinin suçtan elde edildiğine ve suçtan elde edilen değerlere ilişkin rapor alınması zorunludur" şeklinde yeniden yazıldı.
"17 Aralık göndermesi yaparak bu maddeleri itibarsızlaştırmayı doğru bulmam"
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, teklifin 9. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, TBMM'ye demokratikleşme adı altında paketler geldiğini, ancak içeriklerinin demokrasi ile bağdaşmadığını savundu.
Yılmaz, cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarına da değinerek, iktidarın bu konuya gerekli duyarlılığı göstermediğini söyledi. İktidarın özel yetkili mahkemelerinin kaldırılması ile bu mahkemelerin mağduru olan kişilere yeniden yargılanma umudu verdiğini ifade eden Yılmaz, ancak buna ilişkin bir düzenleme olmadığına dikkati çekti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da bu kanun teklifinin özünün kanunlardaki temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmek değil, 17 Aralık'ta başlatılan İstanbul merkezli operasyon ve sonrasında yaşananları etkisizleştirmek olduğunu söyledi.
AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay muhalefet partisi temsilcilerinin konuşmalarında hukuki değerlendirmelerden daha çok 17 Aralık ve sonrasında yaşananlara gönderme yaptıklarını kaydetti. İstanbul merkezli soruşturmada da çok sayıda hukuksuzluk yapıldığını ifade eden Alpay, "17 Aralık göndermesi yaparak bu maddeleri itibarsızlaştırmayı doğru bulmam" dedi.
"Hukuktan tuğlaları teker teker çekersek sistem savunmasız kalır"
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, teklifin taşınmazlar, hak ve alacaklar bakımından el koyma işleminin uygulanabilmesiyle ilgili maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, maddenin çok önemli olduğunu vurguladı. Ağır ceza mahkemelerinde el koyma kararı için oy birliği şartı aranmasının ve el konulacak taşınmaz, hak ve alacağın suçtan elde edildiğine dair ilgili kurum raporlarının istenmesinin yanlış olduğunu savunan Başesgioğlu, "Devlet, demokrasi, kendini savunma mekanizmalarından adeta uzaklaştırılıyor. Hukuktan tuğlaları teker teker çekersek sistem savunmasız kalır" şeklinde konuştu.
AA