Mamak'ta heyelan nedeniyle boşaltılan evlerin sahipleri dertli!
Mamak Cengizhan Mahallesi'nde son üç yılda üç binanın heyelan sebebiyle kayması, gözleri bölgeye çevirdi. Binalarını boşaltmak durumunda kalan aileler, “Şimdi ne olacak” diye merak içinde!
Mamak Cengizhan Mahallesi 868. Sokak’ta, son üç yılda üç binanın heyelan sebebiyle kayması, gözleri bölgeye çevirdi. Binalarını boşaltmak durumunda kalan aileler, “Şimdi ne olacak” diye sorarken, mağdur ailelerin yanında olduklarını belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Akpınar’daki gibi bir mağduriyet olmayacak. Vatandaş sahipsiz kalmayacak” dedi.
Mamak’ta, perşembe günü gece yarısı saat 04.30 sıralarında, iki yıl önce ‘heyelan’ nedeniyle boşaltılan 5 numaralı binanın istinat duvarının, 24 ailenen yaşadığı önündeki Çetin Apartmanı’na yaslanması, bölgedeki tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Çetin Apartmanı’nın boşaltılmasının ardından önceki gün ‘makas’ adlı iş makinesiyle başlanan yıkım dün de devam etti. Ankara Hürriyet, son üç yılda üç binanın heyelan nedeniyle zarar gördüğü Cengizhan Mahallesi 868. Sokak’taki yıkımı yerinde izlerken, sokaktaki vatandaşlar ve evlerini boşaltmak durumunda kalan mağdur ailelerle görüştü.
Yıkımı emniyet şeridi arkasından ve binaların karşısındaki tepeden izleyen mağdur aileler, “Çözüm için hızlı adımlar atılması gerekiyor. Yoksa kış ortasında açıkta kalacağız” dedi.
EVİMİZE GİRMEK İSTİYORUZ
Yıkılan 5 numaralı apartmanın bitişiğindeki 3 numaralı Canlar Apartmanı’nda oturan Hüseyin İnce, “Üç yıl önce binamızda kayma yaşandı. O zaman mühürlendi, bir sene giremedik. Sonra hırsızlar bizim giremediğimiz binaya girerek, her eve aşağı yukarı 5-6 bin liralık zarar verdi. Zemin sağlamlaştırıldıktan sonra tam rahat ettik derken şimdi böyle bir durum yaşandı. Yıkım bitene kadar buradayız. En kısa sürede evimize girmek istiyoruz. Başkan Mesut Akgül de bize sürecin uzamayacağı sözünü verdi” diye konuştu.
OLAYIN EN BÜYÜK MAĞDURU BİZİZ
Üzerlerine istinat duvarı çöken Çetin Apartmanı’nda oturan Metin Elveren ise, “Olayın en büyük mağduru biziz diyerek” şunları söyledi:
“Üzerimize durup dururken bir bina yatmaya başladı. Hiç alakamız yokken evimizden olduk. Şu an çocuklarımla kardeşimin evinde kalıyoruz. Süreç daha fazla uzarsa bütün zararlarımızın karşılanmasını talep edeceğiz. 3 numaralı Can apartmanın zemini kayarken, 5 ve 7 numaraya nasıl izin verildiğini de merak ediyoruz. Gerekli kontroller yapılmadıysa sorumlular bulunmalı ve uyarılmalı.”
YIKIM TAMAMLANACAK ÇÖZÜM ARANACAK
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, heyelanın etkilediği bölgede 6 binanın boşaltıldığını beliterek, özetle şunları söyledi:
“Burada birinci önceliğimiz hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamadan yıkımı tamamlamak. Kimse burada daha önce heyelan yaşanan Akpınar meselesi gibi bir durum yaşanacak korkusuna kapılmasın. Biz hızla çözüm için girişimlerimizi sürdürüp, kimseye mağduriyet yaşatmayız. Biri inşaat halinde 2 binanın ve istinat duvarının tamamen temizlenmesi 10-12 günü bulacak. Yıkımların ardından bölgede yapılacak jeolojik etütlerin yanı sıra jeofizik taraması da yapılacak. Yapılacak etütlerin ve taramaların ardından bölgenin imara kapatılıp kapatılmayacağına karar verilecek.”
HEYELAN SOKAĞINDA 3 YILDA NELER YAŞANDI
* Heyelandan ilk etkilenen bina 2012’de Canlar Apartmanı oldu. Zemininde kayma yaşanan bina güçlendirmenin ardından yeniden kullanıma açıldı.
* 27 ailenin yaşadığı Canlar Apartmanı, perşembe gecesi yaşanan kaymanın ardından güvenlik nedeniyle yeniden boşaltılarak, mühürlendi.
* Canlar Apartmanı’na komşu 5 numaralı boş bina ise 2013 yılında kaydı. Binanın istinat duvarı, perşembe gecesi 24 ailenin yaşadığı ve önündeki Çetin Apartmanı’na yaslandı.
* İki yıldır boş ve tehlikeli halde bekleyen 5 numaralı binanın ön cephesi dün yıkıldı.
*3 ve 5 numaralı apartmana komşu Ata Apartmanı’nın zemini ise 10 gün önce kaydı. Apartman sakinlerinin terk ettiği binada da yıkım sürüyor.
Hürriyet Ankara