Manavgat Çağlayan Anadolu Lisesi yıkılıyor!
Manavgat Çağlayan Anadolu Lisesi'nin depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Bu kapsamda okulun yıkılmasına karar verildi. Öğrenciler okul bahçesinde toplanarak bu kararı protesto etti. Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir öğrencilere açıklama yaptı.
Manavgat Çağlayan Anadolu Lisesi'nin depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Bu kapsamda okulun yıkılmasına karar verildi. Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir ise okulun bahçesinde toplanan öğrencilere ve velilere açıklamalarda bulundu.
Manavgat Son Haber’de yer alan habere göre; okulun bahçesinde toplanan öğrenciler öğlen saat 14:00’da derse girdiklerini, saat 20:00’da dersten çıktıklarını vurgulayarak; “Saat 20.00’da eve giderken bu kadar kişinin can güvenliğini nasıl sağlayacaksınız. İnsanlar katlediliyor, tecavüze uğruyor” “Üniversite sınavlarına az bir süre kaldı. 5’er dakika teneffüs aralarımız var. Bu sistemle nasıl verimli olunur? Öğretmenlerimiz ne kadar verimli olur?” sorularını Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muaammer Sarıdemir’e yöneltti.
Manavgat Çağlayan Anadolu Lisesi’ne verilen çürük raporu sebebiyle okula yıkım kararının verilmesinin ardından, öğrencileri başka okullara nakil edilmesi, okul öğrencileri tarafından protesto edildi. Öğrenciler 4 sene önce çürük raporu verildiğini, neden bu kadar beklediklerini vurgulayarak verilen kararı protesto etti. Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Müdür Sarıdemir, Fatih Anadolu Lisesi’nde sabah öğrenci velileri ve öğretmenlerle bir toplantı yapılacağını ve neler yapılması gerektiğini konuşacaklarını anlattı.
Okulun bahçesinde toplanan Çağlayan Anadolu Lisesi öğrencileri ve veliler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkili gelerek sorularının cevaplanmasını talep etti. Bu sürede öğrenciler slogan atarak arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılarak, başka okullarda ikili sistem içinde saat 14.00’da ders başı yapıp, saat 20.00’da gece karanlığında dersten çıkmak istemediklerini, 12’inci sınıfların üniversite sınavına az bir süre kaldığını ve 4 yıl önce verilen çürük raporunun neden bugüne kadar beklendiğini sloganlarla belirtti.
Kızının 12’inci sınıfta okuduğunu anlatan Mustafa Güllü; “12. sınıf kız çocuğu babasıyım, çocuğum 4 yıldır bu okulda okumakta. Bu okul Manavgat’ın en eski ve en prestijli okullarından bir tanesi. Çocuğum bu okula sınavla geldi, çocuğum 12. Sınıfta ve şu anda üniversiteye hazırlanıyor. Bir yandan okuluna gidiyor, bir yandan dershaneye gidiyor. Ben ineğimi, altınlarımı sattım çocuğumu dershaneye gönderdim. Şu anda ilk yarı tatili bitti, okulun yıkım kararı çıktı. Bu okul 50 yıldır çürüktü de bu çocuklar neden bu okulda okuyor? Bu neye benziyor? Dereyi geçerken at değiştirmeye benziyor. Çocuğumun sınavlara girmesine 4 ay kaldı ve bunun gibi yüzlerce çocuk var. 150-200’e yakın öğrenci var, çoğu turizm işçisi yazın 6-7 ay çalışıp geri kalan 4-5 ayını boş geçiren dar gelirli insanlar. Biz sırtımızdaki ceketi satıp çocuğumuzu dershaneye yazdırıyoruz. Şu anda benim çocuğum sırasında ders işlemesi gerekirken, burada okullarından ayrılmamak için protesto yapıyorlar. Bu çocuklar okullarından ayrılacaksa da öğretmenleri ile beraber en yakındaki okula nakillerini rica ediyoruz. Üniversite sınavlarına az bir süre kalmışken bu okulun yıkılması ne kadar doğru?” şeklinde tepki gösterdi.
Öğrencilerle konuşmak için gelen Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir yaptığı konuşmasında, Valilik tarafından okul binasının depreme dayanıksız olduğu raporu olduğundan dolayı, okulun yıkılmak üzere öğrencilerin bir başka yere alınması kararının alındığını vurgulayarak; “Bu sadece bizim okulumuzla ilgili değil, Antalya genelinde başka okullarımız da var. Bizim ilçemizde sadece yıkılacak olan bu okulumuz var. Sizlerin de eğitimlerinize devam edebilmeniz adına, yan tarafta bulunan Fatih Anadolu Lisemize sizleri aktarılması planlanmıştı. Ancak öğrencilerimizin içerisinde bir kısmının da taşımalı eğitim kapsamında olduğunu biliyorduk. Taşımalı eğitim kapsamında olan öğrencilerimizin de taşınma sorununun çözülebilmesi adına taşıma kapsamında olmayan öğrencilerimizi Valiliğimizce planlandığı gibi Fatih Anadolu Lisesi’nde ikili eğitime, taşıma ile gelen çocuklarımızla ilgili 6 şubenin de en yakın yerde bulabildiğimiz boş derslikleri olan Şule Muzaffer Büyük Anadolu Meslek Lisesi’nde ayarladığımız 6 sınıfta taşımadan da mağdur olmayacak şekilde normal eğitime devam etmeleri, yine Fatih Anadolu Lisesi’nde taşımadan gelen çocuklarımızın etkilenmemesi adına 7 şubenin normal eğitime devam etmesi planlandı. Bunun için valilik onayı alındı. Dolayısıyla bu çevrede yeni bir bina olmadığından dolayı planlama bu şekilde, Valilik onayımız da bu şekilde” açıklamalarında bulundu.
Konuşmasını tamamlayan Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir daha sonra öğrencilerin sorularına cevap verdi.
Bir öğrencinin; “Siz bizim can güvenliğimiz için bu okulu boşaltıyorsunuz. Bu sistemle akşam saat 20.00’da okuldan çıkacağız. Her gün haberlerde izliyoruz insanlar katlediliyor, tecavüze uğruyor. Siz bizim canımızdan madem bu kadar endişe ediyorsunuz, bakın kız çocuğu demiyoruz, kız erkek fark etmez. Saat 20.00’da okuldan çıkıp evine gidecek. Siz bizim can güvenliğimizi nasıl sağlayacaksınız? Ben okuldan o saatte çıkıp evime sağlıklı bir şekilde gidebilecek miyim? Bunun garantisi var mı? Bunun garantisini bana verin ben söylediklerinize uyacağım” sorusuna Müdür Sarıdemir; “Arkadaşınızın bu soruyu sormasında haklı mıdır? Haklıdır. Bizim ilçemizde yaklaşık 17 bin öğrenci ikili eğitim yapıyor. Liselerimizde ikili eğitim yapan okulumuz yok ancak temel eğitimde yaklaşık 17 bin öğrencimiz ikili eğitim yapıyor. Bunlar ilk ve ortaokul öğrencileri. İkili eğitim yapılan yerlerde o öğrencilerimizin günlük 6 saat dersi var. Sizlerin 6 saat değil 8 saat dersiniz var. Dolayısıyla onlardan daha geç çıkacaksınız. İlimizde ikili eğitim yapan çok okulumuz var ve devlet her şeyin üzerindedir. Sizin can güvenliğinizi de sağlar, mal güvenliğinizi de sağlar” şeklinde cevap verdi.
Başka bir öğrenci, okulun yeniden ne zaman yapılacağı sorusunu yöneltti. Müdür Sarıdemir; “Ne zaman yapılacağını ben bilemem” şeklinde cevapladı.
Öğrenciler taşımasız öğrencilerin durumunu sordu, Müdür Sarıdemir; “Bir şube sayımız 27 öğrenci ve bunların içerisinde 3 tanesi taşımalı diğerleri taşımalı değil. Biz 3 şubeyi bütün olarak oraya aldık. Bunların içerisinde oraya gitmek istemeyip diğer ikili eğitime geçmek isteyen, Fatih Anadolu Lisesi’ne geçmek isteyen varsa, okul müdürümüz zaten bunu duyurmuştu, onları dilekçe karşılığı buraya nakil edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bir öğrenci de; “Bizim teneffüs aramız 5 dakika, öğle aramız yok, saat 14.00’da girip akşam 20.00’da çıkacağız. Bu çocuklar okulda ne yiyecek, düşünmüyorsunuz. Bizim ve öğretmenlerimizin 5’er dakika teneffüs arası var. Biz bu eğitim sisteminde ne kadar verim alabiliriz? Öğretmenlerimiz ne kadar verimli olabilir? Bizim özel eğitim kurslarımız var. 12. Sınıfız, sınavlarımıza 3,5 ay var. Bu planları yaparken bunları da düşündünüz mü?” şeklinde soru sordu. Bunun üzerine Müdür Sarıdemir, “Onların planlamaları yapılacak. 5’er dakikalık teneffüs araları için sabah benim yanıma bir grup arkadaş gelmişti” dedi. Öğrenciler de “Anlattıklarınızdan hepimiz haberdarız anlattıklarınızdan” şeklinde cevap verdi.
Başka bir öğrenci şu şekilde tepki gösterdi;“3 aylık yaz tatilinde neden okulu yıkıp yenisini yapmadınız. Bu okulun çürük raporu 4 yıl önce verilmiş. Elazığ ve Malatya depreminden sonra çıktı bu. Yazın neden yapılmadı. Şu an bizim hakkımız yeniyor. Herkesin annesi babası çalışıyor, çocuğu bir yere gelsin diye, yazıktır. Sizin yaptığınız ayıp, yazın yapılsaydı. Deprem Elazığ, Malatya’da olmayıp Antalya’da olsaydı, burası yıkılsaydı, Türkiye genelinde bu okullar yapılacaktı. Neden önceden önlem alınmıyor?”
Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürü Sarıdemir, yarın sabah Fatih Anadolu Lisesi’nde öğrenci velileri, öğretmenlerle birlikte bir toplantı yapılacağını, toplantıda, neler yapılabileceğini konuşacaklarını söyledi ve çocukların dağılmasını talep etti.