Genel

Manhattan'a Simit Sarayı açılacak

Mayısta New York Manhattan'da Simit Sarayı açacaklarını söyleyen Haluk Okutur, satışların istenilen seviyeye gelmesiyle birlikte bölgede franchise'la büyüyeceklerini belirtti

Türklerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan simit, Amerika'ya gidiyor. Simit Sarayı'nın kurucusu Haluk Okutur, mayıs ayında New York'un Manhattan bölgesinde mağaza açacaklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Sabiha Gökçen Havalimanı dış hatlar terminalindeki mağazamız bizim için yurt dışına açılan kapı oldu. Burada günde 2 bin adet simit satıyoruz. Birçok yolcu 10'ar 20'şer adet yanında alarak ülkesine gidiyor. Böylece biz ülkelere gitmeden onlar simitle tanışıyor. Fiyatlarımız yüzde 80 yüksek olsa da birçok mekâna göre yine çok hesaplı bir noktayız.”  
Şubat ayında 2 milyon euro tutarındaki yatırım sonucu Almanya'nın Frankfurt, Hamburg, Köln ve Stuttgart kentlerinde mağazalarının açılışını yapacaklarını anlatan Okutur, “Hollanda'da Amsterdam ve Lahey'de franchise ile büyüyeceğiz. Mayıs ayında 3 milyon dolar yatırımla New York Manhattan'da şube açacağız” diye konuştu. Amerika'daki satışların istenilen seviyeye gelmesiyle birlikte bölgede franchise'la büyüyeceklerini dile getirdi. 

81 ilde yer alacak
Simit Sarayı'nın 41 ilde 125 şubeye sahip olduğunu belirten Okutur yurt içi yatırımları hakkında şu bilgileri verdi:
“Aralık sonuna kadar aralarında Erzincan, Çorum, Çankırı, Yozgat gibi illerinde bulunduğu 15 ilde yeni şubeler açacağız. Şu an 40 ilde faaliyet gösteriyoruz. Hedefimiz 2010 sonuna kadar 81'in tamamına yayılmak ve 250 mağaza sayısına ulaşmak.”

İstanbullu günde bir milyon simit yiyor
-  Türkiye'deki toplam simit satışının yüzde 60'ı İstanbul'da gerçekleşiyor. Onu Ankara izliyor.
-  En yoğun satış sabah 6.00-9.30 saatleri arasında yapılırken, öğlen azalan satışlar 16.00-18.00 arasında yeniden hareketleniyor.
-  İstanbul'da günde 1 milyon adet simit satılıyor. Bu rakamın yüzde 50'ini seyyar simit satanlar gerçekleştiriyor.
-  En çok sade simit satarken, onu kaşarlı, kaşarlı-sucuklu ve kaşarlı-zeytinli çeşitler izliyor.
-  İstanbul simidi maya, un, su, susam ve pekmezlenerek Osmanlı'dan kalan tarife göre yapılıyor.
-  Yurt genelinde farklı çeşitlerde simitler bulunuyor. Karadeniz'de susamsız simit, İzmir'de gevrek olarak anılan ve farklı bir pişirme tekniğine sahip çeşitler bulunuyor.

Bagel'le rekabeti New York Magazin yazmıştı
New York'lular aslında simit ile Manhattan'da şube açan Güllüoğlu mağazasıyla tanıştı. ABD'de yayınlanan New York Magazine Türk simidinin bagel'e meydan okuduğunu sayfalarına taşımıştı.
Bagel'in ciddi bir rakip kazandığını belirten dergi, “Türk Simidi artık Manhattan'da, New York'ta simge haline gelmiş Bagel üreticileri kendilerini kollayıp artık daha dikkatli olmak zorunda” diye yazdı. Dergi, Türk simidinin tadının, bagel ve bretzel arasında bir lezzet olduğunu yazarak ‘Türk usulü simit-çay keyfini yaşamak için Güllüoğlu'na uğrayın' çağrısı da yapmıştı.

Polonya'dan dünyaya yayıldı
-  Maya, un, su ve tuzdan yapılan bagel'in Polonya'dan dünyaya yayıldığı tahmin ediliyor.
-  Göçmenlerin bagel'i ABD'ye taşıdığı biliniyor.
-  Bagel'in susamlı, çörekotlu gibi farklı çeşitleri simit satılan dükkânlara benzer yerlerde satılıyor. En yaygın olanı yağ ve peynirle yenilen olurken, içine çeşitli gıdalarda konularak sandviç tarzında yenilebiliyor.
-  Bagel Türkiye'de açma-simit, Çin'de Naan, Avusturya'da Beugel olarak biliniyor.
Beste Önkol/Milliyet