İmar

Manisa için bütüncül imar planı hazırlanmalı!

Manisa'nın her anlamda önünü tıkayan imar sorununa değirlendiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, problemin çözümü için reçete verdi…

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, her platformda dile getirdiği imar sorununa çare olmak amacıyla  yapılabilecekleri anlattı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mimar Azmi Açıkdil, imar konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, kapsamlı ve bütüncül bir imar planı yapmanın en doğru seçenek olduğuna değindi. Açıkdil, "Manisa her yönüyle gelişime açık bir şehir olmasına rağmen bir türlü yapılamayan imar planları nedeniyle adeta baltalanıyor. Tarım alanları, sanayisi, üniversitesi, tarihi değerleri, konumu kısacası her alanda dört dörtlük bir kent. Ancak bu kentin gelişimini ve değişimini sağlıklı yapmamız lazım. Bu güne kadar meclisimize ilçelerimizden; imar plan tadilatları, ilave imar planları gibi bütünden yaklaşımı göz ardı eden nokta atışları planlar hakkında kararlar alınmıştır. Oysa bütüncül yaklaşım ile yapılan planlar sağlıklı yatırımları ortaya koyacağı gibi ekonomik yatırımların da dönüşümü hızlandıracaktır." dedi.


Uzun yıllardan beri Manisa'nın gelişiminde en önemli sorunun imar olduğunu bilmeyen yok. Geçmiş dönemlerde de  bu konuyla ilgili bazı çalışmalar yapıldı ancak çeşitli sebeplerle bir rota yol bulunamadı.  Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte bu sorun daha da ön plana çıkınca ilçeler kendi sınırlarında imar planı çalışmaları yapsa da yeterli görülmedi.


"ENGELLEMELERİ ÇOK GÖRDÜK"


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Azmi Açıkdil, Manisa'nın kanayan yarasına çare olabilecek çözümleri anlattı. İmar planıyla ilgili gittikleri her yerde vatandaşın soruları ve talepleriyle karşılaştıklarını aktaran Açıkdil, "Ancak bunca ihtiyaca rağmen imar planı politikaya alet ediliyor. Nahoş hadiseler oynanıyor, yandaşlar provokatör olarak kullanıp, Manisa Belediye Meclisi'nde, aksi görüşler savunulmak isteniyor. Hatta ve hatta ‘Yapılmasın' diyebilecek kadar ileri gidiliyor." dedi.


"HER ANLAMDA MÜKEMMEL BİR ŞEHİRİZ, İMAR HARİÇ"


Manisa'nın birçok özelliğinin öne çıktığını hatırlatan Açıkdil, "Kentimiz tarım kenti; çünkü dünyanın en iyi ovalarından birine sahip. Sanayi kenti; Manisa Organize Sanayi'de üretilen ürünler, yapılan ihracat ortada. Turizm  kenti; Osmanlı'ya padişahlar yetiştiren, paranın ilk kullanıldığı topraklar Manisa'da. Bunların yanı sıra üniversite, sağlık yatırımları, spor yatırımları Manisa'yı öne çıkaran alanların arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.


YATIRIM KENTİNİN PLANSIZLAŞMASINA GÖZ YUMMAYIN


Manisa'nın mevcut nüfusunun bir buçuk milyona dayandığına rakamın her yıl arttığına değinen Açıkdil, bu nedenle bütün yatırımların yapılmasını ve kalkınmayı sağlayacak bir imar planının gerekliliğine işaret etti. Açıkdil şöyle devam etti: "Bu da merkezde 5 binlik il genelinde 25 binlik ölçeklerde yapılacak planlarla sağlanacaktır. Her ilçenin karakteristik yapısına uygun gelişimini sağlayacak planlamanın yanında, merkezde de sanayiye dur denileceği, nüfusunun 500-600 bin seviyelerinde frenleneceği eğitim tesislerinin, spor alanlarının, yeşil alan ve parklarının, sosyal mekanlarının otoparklarının yettiği, gelir seviyesinin hakça paylaşıldığı bir kent planlamasıdır.  Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün yatırımları ile zirvede olan Manisa'mızın plansız bir yapılaşmasına  kimsenin gönlü razı olmamalı. Her geçen gün Manisa'nın dünya görüşünü değiştirmeye ışık tutacak Büyükşehir Belediyesi'nin çağdaş projeleri ile geleceğe hazırlanan bir Manisa'nın gecekondu kenti olmasına kimse sessiz kalmamalı."


İMARA DİRENMEK NEDEN?


Büyükşehir'in imar planlarına karşı çıkanlara üstü kapalı mesajlar veren Açıkdil, "Bir Manisalı olarak ‘Eski Garaj Yeni Proje' projesinin tanıtımını coşkuyla izledim. Yakın zamanda ticaret, sanayi, spor, eğitim, turizm açısından hizmette alt yapıyı oluşturacak olan ikinci ve daha başka güçlü ve modern projeleri Büyükşehir'le hayata geçecek. Tüm bunların yanında 30 yıldan beri yapılamayan imar planının yapılmamasında direnmek neden? Bunca yatırım ile geleceğe hazırlanan, yenilenen Manisa'nın modern konutlar, siteler, villalar, villa portlar, yeşil alanlar, sosyal imkanlar, özel eğitim müesseselerinin planlamasına kim mani olabilir?" diye sordu.


"ÖĞRENCİLERİ TUTAMIYORUZ AMA HİÇBİR ŞEY DE YAPMIYORUZ"


Büyükşehir yasasının bütüncül düşünüp geniş alanlara, etkileşim çevrelerine plan yapmayı gerektirdiğini aktaran Açıkdil, "Daha düne kadar Muradiye ve Manisa belediye iken Muradiye Manisa belediyesine bağlansın birlikte düşünülsün Muradiye'de yanlış yapılaşma, yanlış sanayileşme, yanlış gelişmeler, oluyor diyorduk. Manisa'nın gelişme yönünde olan Muradiye'ye tek başına plan yapmak ne kadar doğru olur. Kaldı ki 6.kısım OSB, Celal Bayar Üniversitesi, Karaali, Yağcılar, yapılmakta olan TOKİ alanı, Yuntdağı gelişme projeleri, Evronos, Muradiye Sanayi Bölgesi, bunlar dahi 12 bin nüfustan 66 bin nüfus olarak büyütülmesi istenen Muradiye imar planı kapsamına alınmamıştır. Özel üniversite kurulsun diyen Manisalılara sesleniyorum bu konuda alt yapısı olmayan bir şehre özel üniversite yatırımını kim yapar? Puanlarla ve zorunlu olarak tercih edilen devlet üniversitelerinin yanında konforsuz paralı eğitimi kim tercih edebilir?" şeklinde konuştu.


YAĞ VAR, İRMİK VAR, ŞEKER VAR… NEDEN HELVA YAPMIYORUZ?


30 yıldır yapılamayan bir imar planının kente önemli kayıplar yaşattığını dile getiren Açıkdil, "Artık imar planlarının adı hayatımızı yaşantımızı planlamak oldu. Kentin her bir noktasında kaza oluyorsa yüzde 60'ı planlama hatasıdır. İntiharlar artıyorsa, insanlar mutsuz, umutsuz, yarınından endişeliyse, eğitimli sosyal geleceği olan bir kent olamadıysak, planlama hatasıdır. Önümüzde ki yıldan itibaren hız kazanacak olan merkezde trafik yönünden yoğun olan kavşaklar ile kent merkezinin rahatlayacağı, şehirler arası yol üzerinde bulunan ilçelerimizin bağlantılarının yapılacağı yeni alt üst geçit kavşak düzenlemeleri sayesinde ulaşımın rahatlayacağı, bu sayede ekonomik yatırımların hızla artacağı planlanırken, Türkiye'de ilk üç de olan yatırımcı bir Büyükşehir Belediye Başkanımız varken, yani yağ, irmik, şeker varken helva yapmak için beklemenin ne anlamı var? Büyüyen gelişen ülkemizde sahip olduğu özellikleri ile ülke çapında kendinden söz ettiren Manisa'mızı planlı kalkınma ve gelişme ile 17 ilçesinde de yatırım yapılabilir bir kent haline getirmek için imar planları kaçınılmazdır." diye konuştu.


BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM GEREKLİ


Açıkdil son olarak şunları söyledi: "Bu güne kadar meclisimize ilçelerimizden; imar plan tadilatları, ilave imar planları gibi bütünden yaklaşımı göz ardı eden nokta atışları planlar hakkında kararlar alınmıştır. Oysa bütüncül yaklaşım ile yapılan planlar sağlıklı yatırımları ortaya koyacağı gibi ekonomik yatırımların da dönüşümü hızlandıracaktır. Hangi yönden bakılırsa bakılsın ister adına sağlıklı gelişim deyin, isterseniz modernleşme deyin, kentsel yenileme deyin, kırsal kalkınma, kentleşme deyin, ama vazgeçemeyeceğimiz bir tek şey vardır ona da kent planlaması, yaşam planlaması, imar planı demek en isabetli söylemdir."





Manisa Olay